Αιτήματα πάλης για το συνδικάτο!

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική ρευστότητα. Ο λαός μας βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με κάθε λογής εκβιαστικά διλήμματα τόσο από τη μεριά της άρχουσας τάξης όσο και από της δυνάμεις του ιμπεριαλισμού (κύρια της ΕΕ). Διλήμματα που επιχειρούν να τον υποτάξουν ακόμα περισσότερο, να τον εγκλωβίσουν σε κάλπικες λύσεις, προτείνοντάς του μια διαφορετική "θηλιά".
Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, σφυρηλατημένες μέσα στο εκπαιδευτικό κίνημα και τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες εδώ και 25 χρόνια γνωρίζουν πολύ καλά ότι μοναδικός όρος για την αλλαγή του τοπίου είναι να βγουν ο λαός κι οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι εργαλείο για τη συντεταγμένη και οργανωμένη "εισβολή" του λαού είναι η συγκρότηση των συνδικάτων και των σωματείων σε αγωνιστική κατεύθυνση, σε πλήρη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της γραφειοκρατίας, του κυβερνητισμού και της περιχαράκωσης.
Με βάση λοιπόν τη γενική θεώρηση, οφείλουμε να επαναφέρουμε στην ημερήσια διάταξη μια σειρά από αιτήματα τα οποία αποτέλεσαν θέσεις του Συνδικάτου μας και κινητοποίησαν ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο τον κόσμο της εκπαίδευσης, καλώντας όλες τις δυνάμεις να δεσμευτούν ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να υπηρετούν την υπόθεση του Δημόσιου Σχολείου, των εκπαιδευτικών και της νεολαίας.
1. Άμεση αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις όλων των εκπαιδευτικών. Να επανέλθουν όλοι οι μισθοί στα επίπεδα προ του 2009. επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κανένας εκπαιδευτικός με λιγότερα από 1000ευρώ. Καμία σύνδεση μισθού – αξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική προαγωγή για όλους. Να ενισχυθούν άμεσα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να γυρίσουν πίσω όλα τα χρήματα των εργαζομένων που υφαρπάχτηκαν.
2. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Συνεχίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Να επιστρέψουν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα και να ξαναλειτουργήσουν όλες οι καταργημένες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης.
3. Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος για το λύκειο και η τράπεζα θεμάτων. Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά.
4. Να καταργηθεί άμεσα όλο το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα) της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης.
5. Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο για λειτουργικές ανάγκες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
6. Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στα επίπεδα του Μαΐου 2013. Κανένας εκπαιδευτικός με περισσότερες από 21 ώρες.
7. Κανένα τμήμα με περισσότερους από 25 μαθητές.
8. Να ανοίξουν άμεσα τα 1000 σχολεία που έκλεισαν την περίοδο 2010 – 2014.
9. Εργασιακή δημοκρατία στα σχολεία. Σύλλογοι διδασκόντων κυρίαρχα όργανα. Όχι στην επιβολή φόβου και τρόμου. Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου.
10. Υπεράσπιση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Οι εκπρόσωποι των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Γιώργος Δεμερδεσλής, Γ. Γραμματέας ΔΣ της ΟΛΜΕ,
Χρίστος Σόφης, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ