Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Ψέματα και συκοφαντίες ΠΑΜΕ-ΠΕΚ για τις προτάσεις στο ασφαλιστικό

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ την Τρίτη 15/12 κατατέθηκε από τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ πρόταση για πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση την Δευτέρα 22/12 με αφορμή τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό.

Η τοποθέτηση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ είχε δύο βασικούς άξονες. Πριν και πάνω από όλα διατυπώσαμε την άποψη ότι για την προκήρυξη μιας κινητοποίησης οφείλει το Συνδικάτο να έχει ένα σαφές πλαίσιο αιτημάτων πάλης μέσα στο οποίο καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν. Επί του συγκεκριμένου λοιπόν αναπτύξαμε τη θέση μας λέγοντας ότι οφείλει η Ομοσπονδία να επανέλθει αποφασιστικά στο προσκήνιο επαναφέροντας όλο το πλαίσιο των οικονομικών – ασφαλιστικών αιτημάτων όπως έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα κατά το 16ο Συνέδριο καθώς και από τις αποφάσεις όλων των Γενικών Συνελεύσεων Προέδρων ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο και τα οποία περιγράφονται συνοπτικά στους παρακάτω άξονες:

  •  Εδώ και τώρα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  •  Επαναφορά όλων των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα προ του 2009 τουλάχιστον. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τους μισθούς μας
  • Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Να επιστραφούν πίσω στα ταμεία όλα τα χρήματα που υφαρπάχθηκαν από τις κυβερνήσεις και τα οποία αποτελούν περιουσία των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τη μορφή της κινητοποίησης, διατυπώσαμε τη θέση ότι οφείλει η Ομοσπονδία να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης, όταν μάλιστα συζητάμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο αφορά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να διερευνήσουμε σύμμαχες δυνάμεις, να ανοίξει μια ουσιαστική διαδικασία ζύμωσης και οργάνωσης του αγώνα στη βάση του κλάδου μας, με κύκλους γενικών συνελεύσεων με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση για την απόκρουση των νέων μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Κάθε άλλη πρόταση για εξαγγελία κινητοποίησης, χωρίς να συνοδεύεται από την απαραίτητη ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και του κλάδου συνολικά, λειτουργεί επί της ουσίας αποσυσπειρωτικά και καλλιεργεί ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε μια τέτοια ημερομηνία.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή υπήρξε έντονη διελκυστίνδα ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των ΣΥΝΕΚ σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος (πλαίσιο αιτημάτων) με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να ζητούν μετ' επιτάσεως να τεθεί σαν αίτημα "να επιστρέψουν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλες οι απώλειες". Κατά την ψηφοφορία που προέκυψε σχετικά με το πλαίσιο των αιτημάτων, από τη μια πλευρά τέθηκε το αίτημα του ΠΑΜΕ και από την άλλη πλευρά – με πρωτοβουλία ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ ΣΥΝΕΚ το πλαίσιο αιτημάτων του συνεδρίου το οποίο φυσικά και στηρίξαμε παρά το γεγονός ότι προκαταβολικά τοποθετηθήκαμε λέγοντας πως είναι λάθος μια τέτοιου είδους ψηφοφορία μιας και επί της ουσίας μπορεί κανείς να θέτει σε αμφισβήτηση τις ψηφισμένες αποφάσεις του κλάδου καθώς και το γεγονός ότι δεν προκύπτει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στα αιτήματα εκτός και αν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπονοούν κάτι άλλο το οποίο δεν καταθέτουν ανοιχτά.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά την αγωνία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να "στριμώξουν" τις ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ για να τους δεσμεύσουν σε θέσεις με φόντο μια πιθανή μελλοντική κυβερνητική εναλλαγή, αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να διασπείρουν στον κλάδο ψεύδη που λειτουργούν αντικειμενικά προβοκατόρικα καταγγέλλοντας τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ότι "δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στους εργαζόμενους οι οικονομικές απώλειες" μιας και κάτι τέτοιο προφανώς ούτε από τα λεγόμενα, ούτε από τα γραφόμενα και πολύ περισσότερο ούτε από την καθημερινή μας πράξη και δράση αποδεικνύεται.

Επίσης μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επιλεκτικά δεν ακούν και δεν βλέπουν τις τοποθετήσεις της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ(πρώην ΠΑΣΚ) οι οποίες από τον περασμένο Σεπτέμβρη, δηλώνουν σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση και σε όλους τους τόνους ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου και φυσικά διαφωνούν με αυτές. Οφείλουμε στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως κατά περίεργο λόγο οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ(ΠΑΣΚ) επαναπροσδιόρισαν τη στάση τους στη συνεδρίαση της Τρίτης 16/12/2014 αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου. Κατά την ώρα της ψηφοφορίας λοιπόν σε ότι αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τα βρήκαν πολύ καλά με τις κυβερνητικές ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ ψηφίζοντας από κοινού την πρόταση του ΠΑΜΕ.

Αποτελεί πρόκληση να εγκαλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για "συγκάλυψη πίσω από θολές διατυπώσεις" την υποστήριξη των αιτημάτων του 16ου Συνεδρίου, τα οποία σημειωτέον αποτελούσαν θέσεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ μέσα σε αυτό. Άραγε όταν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ διατυπώνουν το αίτημα "να επιστραφούν όλες οι απώλειες", τι ακριβώς εννοούν;

Τέλος οφείλουμε να κάνουμε και μια τελευταία παρατήρηση που αφορά τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ. Είναι γνωστό ότι μια σειρά από αιτήματα που αφορούν τον κλάδο οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετική θέση (πχ αξιολόγηση) αλλά στην παρούσα συγκυρία αρκούνται στο να καλύπτονται πίσω από τις θέσεις του κλάδου. Εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα θα κληθούν να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση πάνω στα αιτήματα αυτά (αξιολόγηση, μισθοί, σχολεία).

Σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν, δημοσιεύουμε και την γραπτή δήλωση την οποία καταθέσαμε στα πρακτικά και μοιράσαμε στα παρόντα μέλη του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Γ. Δεμερδεσλής, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΟΛΜΕ

Χρ. Σόφης, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ