Νέα άρθρα
- Διώκεται η ελεύθερη έκφραση! Διώκεται η ελεύθερη σκέψη!
- Τεύχος 134
- Όταν η αξιολόγηση γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον
- ΕΡΓ.Α.Σ – Εκπαιδευτικός Όμιλος: Όλοι στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα!
- Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη αποκαλύπτει τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων!
- Την Τετάρτη 15/2 Απεργούμε! Για τη διάσωση του Δημόσιου Σχολείου και της εργασίας μας
- Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών: Κάτω τα χέρια σας από το ελεύθερο χρόνο μας κ. Α. Κόπτση κ. ΔΙΔΕ – Δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από το σπίτι μας!
- Εκδήλωση - Συζήτηση το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 7.00μμ. Όταν η αξιολόγηση γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον
- Η μεγάλη και μοναδική αλήθεια της Ν. Κεραμέως και οι δυο γραμμές στο εκπαιδευτικό κίνημα
- 32 χρόνια μετά: Τιμή στο Νίκο Τεμπονέρα που ξερίζωσε την καρδιά του κάνοντάς τη πυρσό για να φωτίσει τα σκοτάδια!
Αντισυνταγματικά και ρατσιστικά άρθρα σε τροπολογία του ΥΠΑΙΘ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:18
H μειονοτική εκπαίδευση παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες: πολιτική διάσταση (η λειτουργία της ορίζεται από τη συνθήκη της Λοζάννης), εξάρτηση του εκπαιδευτικού κλίματος από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ιδιωτικός και θρησκευτικός χαρακτήρας της (τα μειονοτικά σχολεία είναι ιδιωτικές –βακούφικες ιδιοκτησίες αλλά χρηματοδοτούνται από το δημόσιο για τα λειτουργικά τους έξοδα ενώ και οι μισθοί των εκπαιδευτικών λειτουργών, χριστιανών και μουσουλμάνων, καταβάλλονται από το ελληνικό κράτος) και το δίγλωσσο αναλυτικό πρόγραμμα.
Στο συγκεχυμένο διοικητικό πλαίσιο και στο διχοτομημένο πρόγραμμα της μειονοτικής εκπαίδευσης προστίθενται:
α) η άγνοια της μητρικής γλώσσας των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς του ελληνόγλωσσου προγράμματος με τη συνεπακόλουθη δυσκολία στην επικοινωνία
β) η άγνοια από τους εκπαιδευτικούς του τουρκόγλωσσου προγράμματος αντικειμένων όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία αλλά και η διδακτική των μαθημάτων που διδάσκουν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραμέτρων είναι πως στη μειονοτική εκπαίδευση δεν καλύπτονται πλήρως οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και δεν προσφέρεται ουσιαστική μόρφωση.
Οι όποιες προτάσεις για την αναμόρφωση της μειονοτικής εκπαίδευσης πρέπει να καθορίζονται από τη βασική θέση για:
Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν 12χρονο βασικό σχολείο για όλα τα παιδιά. Δημόσια δωρεάν καθολική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα (από νηπιαγωγείο μέχρι πανεπιστήμιο), που θα παρέχει μόρφωση, καλλιέργεια και εφόδια σε όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς, εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η τροπολογία- σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ όχι μόνο δεν καλύπτει το πλαίσιο αυτό αλλά είναι κατάφωρα αντισυνταγματική σε αρκετά σημεία της και παρεμβαίνει στη διαδικασία εκλογής αιρετών εκπροσώπων των μειονοτικών σχολείων («οι αιρετοί προέρχονται από τους εκπαιδευτικούς του μειονοτικού προγράμματος» , άρθρο 1 παρ. 11 έως και 14).
Ενδεικτικά παραδείγματα υπάρχουν στα ακόλουθα άρθρα:
- άρθρο 1 παρ. 5 που ορίζει προϊστάμενο του Γραφείου Μειονοτικής Εκ/σης εν ενεργεία εκ/κο Π/θμιας Εκ/σης βαθμού Α ή Β (επίδομα 300 ευρώ) παρόλο που το Γραφείο αυτό έχει την εποπτεία σχολείων ΚΑΙ Δ/θμιας Εκ/σης.
- άρθρο 2 παρ. 1 που ορίζει ότι στις θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού του μειονοτικού προγράμματος υπηρετούν αποκλειστικά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και στις θέσεις του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων όπως αυτές ορίζονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της περίπτωσης α' της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 694/1977 (Α' 264) δεν επιτρέπεται να υπηρετούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τα άρθρα αυτά παραβιάζουν:
Α) το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»,
Β) την παρ. 1 του άρθρου 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού,
Γ) το άρθρο 9 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ορίζει ότι «Κάθε πρόσωπο δικαιούται στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας».