Μια αναγκαία απάντηση στις Αγωνιστικές Κινήσεις

Όπως γνωρίζουν πρώτα απ' όλα οι εκπαιδευτικοί στις 5 Νοέμβρη διεξήχθηκαν οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΥΣΔ(Π)Ε-ΑΠΥΣΔ(Π)Ε- ΚΥΣ(Π)ΔΕ (το Π αναφέρεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Είναι επίσης γνωστό ότι ο Εκπαιδευτικός Όμιλος έχει μία διαφορετική ταχτική απ' τις Αγ. Κινήσεις στο ζήτημα της συμμετοχής ή όχι στις εκλογές αυτές. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ζήτημα αφού και σε αρκετά άλλα προβλήματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετική αντιμετώπιση. Εκείνο όμως που μας ξένισε και θέλουμε να σχολιάσουμε είναι η σφοδρή πολεμική και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν οι σ. των Αγ. Κινήσεων ενάντια στο χώρο των Παρεμβάσεων, με βασικό αποδέκτη τον Εκπ. Όμιλο.
Πριν αναφερθούμε στα παραπάνω ζητήματα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους σ. ότι η ανάλυση για το χαρακτήρα των υπηρεσιακών συμβουλίων που κάνουν είναι ίδια με την ανάλυση που έχουμε κάνει απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έχουμε δημοσιεύσει στα ΑΝΤΙΤΕΤΡΑΔΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, όπως άλλωστε και άλλες φορές τους έχουμε εξηγήσει. Επιλέξαμε όμως να συμμετέχουμε στις εκλογές όχι φυσικά γιατί είχαμε την παραμικρή αυταπάτη. Άλλωστε όπως τονίσαμε και στην Ανακοίνωση για τις φετινές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια «η συμμετοχή μας στις εκλογές των ΠΥΣΔΕ - ΑΠΥΣΔΕ - ΚΥΣΔΕ γίνεται χωρίς ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα αυτών των οργάνων. Είναι φανερό ότι τα Υπηρεσιακά συμβούλια δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για όργανα διαχείρισης και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και η παρουσία των αιρετών δεν αλλάζει ουσιαστικά αυτόν τους το ρόλο. Πολύ δε περισσότερο στη σημερινή συγκυρία το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν, ακόμα περισσότερο ως εργαλεία για την εφαρμογή της αυτής πολιτικής. Ιδιαίτερα η παρουσία αιρετών που εκπροσωπούν την αστική πολιτική ενισχύουν την προσπάθεια χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Αυτονόητα δικαιώματα εμφανίζονται ως ρουσφέτια, για να δεσμεύουν ψήφους και συνειδήσεις. Είναι όργανα που επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών τις διοικητικές λογικές, τις συνδιαχειριστικές αντιλήψεις και την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στους μηχανισμούς του κράτους».
Με δεδομένη αυτή την τοποθέτηση έχουμε επιλέξει την τακτική της συμμετοχής στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Για ποιο λόγο; Γιατί έχουμε εκτιμήσει ότι, επειδή, αντικειμενικά, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην εκλογική διαδικασία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (λόγω των αυταπατών για το «θεσμό» που κυριαρχούν στον εκπαιδευτικό κόσμο και του συσχετισμού δυνάμεων που επικρατεί χρόνια στο κίνημα των εκπαιδευτικών) η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μας επιτρέπει να κάνουμε μια καλύτερη παρέμβαση στους εργαζομένους με ένα διπλό στόχο: Πρώτα, να αποκαλύψουμε το χαρακτήρα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και, δεύτερο, να καταπολεμήσουμε την πολιτική ρουσφετιού και συναλλαγής που προωθούν οι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ και τις αντιλήψεις που διοχετεύουν οι ΣΥΝ και ΕΣΑΚ. Με βάση, κυρίως, τη γενικότερη συνδικαλιστική δράση που έχουμε αναπτύξει και με τις θέσεις μας (και τη θέση για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια) και, δευτερευόντως, με την τακτική σ' αυτήν τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό ρεύμα μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης που έδωσε σπουδαίες μάχες και η συμβολή μας στην πορεία αυτή δεν μπορεί να παραγνωρίζεται από κανέναν όσες «φιλότιμες» προσπάθειες και αν κάνει. Να ξανατονίσουμε ακόμα ότι η συμμετοχή μας ή όχι στις εκλογές αυτές ήταν και είναι ζήτημα εκτίμησης κάθε φορά και όχι θέμα αρχής. Έτσι δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική που μας γίνεται με αυτό το πλαίσιο και όχι με ένα τσουβάλιασμα που επιδιώκεται απ' τη μεριά των Αγ. Κινήσεων στην ανακοίνωσή τους για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια (Υ.Σ.).
Επίσης πρέπει να τονίσουμε τα εξής: Οι εκλογές για τα Υ.Σ. είναι ένα γεγονός μικρής σημασίας και το μόνο ενδιαφέρον που έχουν είναι το στοιχείο της καταγραφής το οποίο ελάχιστα επηρεάζει την πορεία του κινήματος. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και απ' το γεγονός ότι οι μεγάλοι αγώνες που ξέσπασαν στην εκπαίδευση ΠΟΤΕ δεν επηρεάστηκαν απ' τις εκλογές αυτές, όπως αφήνουν να αιωρείται απ' τις Αγ. Κινήσεις. Έτσι θεωρούμε ότι η προσπάθεια που επιχειρείται να αναχθεί το θέμα της συμμετοχής ή όχι στις εκλογές αυτές σε μείζον πολιτικό ζήτημα, πιο πολύ θυμίζει το κυνήγι μαγισσών και πολύ λιγότερο έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Σχολιάζοντας τη θέση των Παρεμβάσεων η ανακοίνωση των Αγ. Κινήσεων γράφει: «Οι Παρεμβάσεις από την άλλη δηλώνουν ότι «(...) στα μουχλιασμένα δωμάτια της συνδιαχείρισης, στην 'καμαρίλα' της συνδιαλλαγής, επιλέγουμε το άπλετο φως, τον αέρα των ανοιχτών δρόμων, το δρόμο του κινήματος. Η συμμετοχή μας σε ΚΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΔΕ δεν έχει σκοπό τη συνδιαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής (...)», ενώ στην κεντρική τους αφίσα ισχυρίζονται «Δεν υπογράφουμε» και καλούν τους εκπαιδευτικούς «να ψηφίσουν ανατρεπτικά»! Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε πιο σύντομη περιγραφή εκλογικού κρετινισμού από το να θεωρεί κάποιος ότι η αριστερή ψήφος σε εκλογές κρατικών οργάνων έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα.»
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι χαρακτηρισμοί για εκλογικό κρετινισμό και τα σχετικά δεν δείχνει και ένα ανάλογο σεμνό πολιτικό και συνδικαλιστικό ύφος, ιδιαίτερα όταν οι Αγ. Κινήσεις επιλέγουν να συνεργάζονται με τις Παρεμβάσεις π.χ. στον Πειραιά, κάτι που εμείς το θεωρούμε θετικό. Διαβάσαμε φυσικά και την ανακοίνωση του Πειραιά, όπου οι απαράδεκτοι αυτοί χαρακτηρισμοί απέναντι στους συναγωνιστές του κοινού σχήματος λείπουν και το οποίο επίσης θεωρούμε θετικό. Μας φαίνεται ακόμα πολύ πιο περίεργη μια τέτοια ανακοίνωση όταν οι δυνάμεις των Αγ. Κινήσεων συνεργάζονται αλλού ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, την κατεξοχήν συνδιαχειριστική δύναμη, αλλά δεν είδαμε καμιά τόσο επιθετική ανακοίνωση απέναντί του.
Αγαπητοί σύντροφοι, μας είναι δυσάρεστο να κάνουμε αντιπαράθεση μαζί σας. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο συνεργασίας που δεν μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι η δράση σας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας πολιτικός κρετινισμός. Μας είναι αδιανόητο να σας τσουβαλιάζουμε με οποιονδήποτε άλλον που συνεργάζεστε, όταν φυσικά συνεργάζεστε, επιδιώκοντας την περιχαράκωση ανάμεσα στις δυνάμεις μας, άγνωστο για ποιο λόγο. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε γιατί θεωρούμε ότι η στάση σας ήταν αντισυντροφική και προσβλητική. Όμως αντιπαρερχόμαστε όλες αυτές τις αντιφάσεις της ζωής. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταχτήσουμε ένα διαφορετικό επίπεδο συντροφικής σχέσης που δεν θα βάζει τις διαφορές απόψεων κάτω απ' το χαλί, αλλά θα προωθεί αυτά που μας ενώνουν και που αποτελούν την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μαζικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι η βάση μιας τέτοιας συνεργασίας είναι το σύνθημα:

ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Περιμένουμε την πρότασή σας!
Εκπαιδευτικός Όμιλος - Αντιτετράδια της εκπαίδευσης