"Λοβερδιάδα"... δηλώσεων για το νέο εκπαιδευτικό έτος ... και στο βάθος νέα ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων εκπαιδευτικών

*των Χρήστου Κάτσικα-Γιάννη Μακρίδη

Ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, δεκάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας, αφενός την ανακοίνωση των προσλήψεων (πιθανόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουν γίνει οι προσλήψεις), αφετέρου τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.                Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επίσημα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν συνολικά στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση 22.500 κενά εκπαιδευτικών, τόνισε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν, ενώ για ακόμη μία φορά χτύπησε «καμπανάκι» για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι το υπουργείο εξασφάλισε 19.500 πιστώσεις για αναπληρωτές, ενώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή, το σχολικό έτος 2015/16, «το σύστημα με την αναπλήρωση πεθαίνει. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο του 2015 αν δεν ανατραπεί το 1/10. Του χρόνου οι πηγές χρηματοδότησης των αναπληρώσεων μειώνονται κατά το ήμισυ». Τέλος υποστήριξε πως πρέπει να γίνει επιτέλους διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς (σ.σ.: ο τελευταίος είχε διεξαχθεί το 2008)

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές μπαράζ ανακοινώσεων, εξαγγελιών, υποσχέσεων, σε μια «Λοβερδιάδα» αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τρόπος με τον οποίο το επιτελείο του Υπουργείου παιδείας προσπαθεί να συμβιβάσει δυο αντικρουόμενες «γραμμές»: Τη «γραμμή» των περικοπών του φθηνού σχολείου και του ξεθεμελιώματος των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών από τη μια και τη «γραμμή» της πολιτικής διάσωσης του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, ως γκουρού της επικοινωνίας, υπολογίζει πολύ καλά την τύχη των προηγούμενων διαχειριστών του Υπουργείου στο οποίο τώρα προΐσταται.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Δεν θα απολυθεί κανείς από τους 1709 εκπαιδευτικούς που είναι σε διαθεσιμότητα.

Καμία απόσπαση εκπαιδευτικού στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Κομπόδεμα» θα έχουν οι Διευθυντές των σχολείων. Κάθε σχολείο θα έχει το δικό του ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα μικροδαπάνες.

Στόχος είναι το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) στο μέλλον και με την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών να επεκταθεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία

Μερική αυτονομία σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην επιλογή μαθημάτων.

Γραμματεία σε κάθε 12θέσιο και άνω Δημοτικό Σχολείο.

Μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ όλα τα σχολεία της χώρας.

Την Παρασκευή  5 Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα πάνε

Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων θα αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες των μετεγγραφών

Υπάρχουν 3.000 κενά, τα οποία θα καλυφθούν με 500 λιγότερες αποσπάσεις και με παράλληλες αναθέσεις

Θα είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα στις 11 Σεπτεμβρίου

Πρέπει να γίνει η κατάργηση του 1/10 και διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Την ίδια ώρα, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στην εκπαίδευση, άλλο ένα χτύπημα έρχεται να προστεθεί αυτή τη φορά για τους αναπληρωτές  που σχετίζεται με το άνοιγμα των πινάκων και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους.

Στην προσπάθεια του το υπουργείο να καλύψει τις χιλιάδες κενές θέσεις, που το ίδιο δημιούργησε με τις πολιτικές που εφαρμόζει  τα τελευταία χρόνια (30.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι) και αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια να τις καλύψει σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ( αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, αύξηση ωραρίου, κατάργηση –συγχώνευση σχολείων, κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών κλπ), εξήγγειλε διπλή μοριοδότηση για  τις δυσπρόσιτες περιοχές, εξαγγελία που προϋποθέτει άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας προσωρινών αναπληρωτών (που είχαν κλείσει με το ν. 3848 της Διαμαντοπούλου το 2010). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση καταγγελία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο υπουργός Παιδείας,  με διαρκές «εμπόριο ελπίδας» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σύμφωνα με δηλώσεις του, προτίθεται να «ξεκλειδώσει» τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών, όχι όμως από το 2010 αλλά από φέτος (2014/15) απαξιώνοντας και καταργώντας την προϋπηρεσία 4 ολόκληρων χρόνων, δηλαδή από το 2010/11 ως το 2013/14 είτε σε δυσπρόσιτα, είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα με την δικαιολογία, ότι είναι άδικο αυτό το άνοιγμα να γίνει αναδρομικά.

 Αν ισχύσουν τα παραπάνω σχέδια, θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στους πίνακες αναπληρωτών,  κατάφωρες αδικίες και παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Προωθεί έτσι το Υπουργείο την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των αναπληρωτών και έναν ανταγωνισμό για το τίποτα με μέγιστη απολαβή τη δια βίου αναπλήρωση, αφού τα μόρια που αποκτά κάποιος προσμετρούνται μόνο για τη θέση αναπληρωτή, από τη στιγμή που μόνιμοι διορισμοί δεν γίνονται, παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.

Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα παραπάνω σχέδια παρομοιάζοντας τους πίνακες αναπληρωτών – που το ίδιο έχει κλειδώσει – με μια νέα «φρακαρισμένη επετηρίδα» που «μάχεται» να αποσυμφορήσει, είτε με απατηλές υποσχέσεις εργασίας αναπληρωτή στα δυσπρόσιτα σχολεία, στη νέα γενιά εκπαιδευτικών, είτε με δηλώσεις περί διεξαγωγής νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ στο επέκεινα και κατακρεουργώντας την προϋπηρεσία των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών των τελευταίων χρόνων. Έτσι, νίπτει τας χείρας του μετακυλώντας την ευθύνη της ανεργίας στους ίδιους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, και όχι στην πολιτική επιλογή της αδιοριστίας και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου.

Νέα  ληστεία  σε βάρος των συνταξιούχων εκπαιδευτικών

                Μετά τη μείωση του  ΕΤΕΑ (πρώην  ΤΕΑΔΥ) κατά 5,2%, μετά τη μείωση της κύριας σύνταξης, ΕΤΕΑ και ΜΤΠΥ λόγω αύξησης  της  παρακράτησης του φόρου (30/7), η κυβέρνηση έβαλε και  νέο χαράτσι στους νέους συνταξιούχους: Με εγκύκλιό του   το ΥΠΟΙ (αρ.πρ. Δ30Β4002507ΕΞ20,   17.4.2014, ΚΕ.Π.Υ.Ο) ενεργοποιεί  νόμο που είχε ψηφιστεί στις 23  Ιουλίου 2013 ( ΦΕΚ  Α-167, άρθρο  60, παρ.5), σύμφωνα με τον οποίο «στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο  ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά».

                Τα παραπάνω καταγγέλλει επίσημα η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) η οποία επισημαίνει ότι «με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί,  που παίρνουν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση  10-12 μηνών, από τον Ιούνιο  πληρώνουν χαράτσι στα αναδρομικά που δικαιούνται 20% επί του αρχικού ποσού  και μετά αφαιρείται το ποσό της προκαταβολής που έχουν πάρει. Το ποσό που παίρνουν τελικά ως αναδρομικά είναι ψίχουλα. Για την καθυστέρηση οι εκπαιδευτικοί  πληρώνουν το κράτος που ευθύνεται για την καθυστέρηση απονομής της σύνταξης».

                Δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση με πανηγυρικό τρόπο, πριν ένα χρόνο, από τα ΜΜΕ ότι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους  μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά από τον πρώτο μήνα θα παίρνουν το 50% της σύνταξής τους. Ξέχασαν να τους ενημερώσουν ότι το 6μηνο έγινε χρόνος και ότι το άλλο 50%  σχεδόν θα παρακρατείται, επειδή… θα έπαιρναν πολλά ως αναδρομικά μετά από ένα χρόνο.

*Ο Χρήστος Κάτσικας είναι Γραμματέας του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ – Ο Γιάννης Μακρίδης είναι μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ. Και οι δυο είναι μέλη του συντονιστικού οργάνου του Εκπαιδευτικού Ομίλου – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης