Δάσκαλος γίνε, αλήθεια αν ήρωας είσαι.

Σε μια Βαβέλ δεμένους μας κρατάνε κακά στοιχειά. Tο μάγεμα τους λύσε !

 

Καλή χρονιά Συνάδελφε, εκπαιδευτικέ !

Καλή χρονιά Συνάδελφε , εκπαιδευτικέ!
Όποιος και να' σαι , όπου και να' σαι ! Καλή χρονιά και καλή αρχή! Μονάχα εμείς ανάμεσα σε τόσους άλλους , σε τούτη δω την κοινωνία , έχουμε τη δυνατότητα , το προνόμιο τούτης της ευχής , δύο φορές το χρόνο.

Καλή χρονιά , λοιπόν , και καλή αρχή!
Και να σκεφτούμε με την έναρξη της νέας χρονιάς πολύ καλά , να στοχαστούμε κριτικά πάνω σ' όσα πιεστικά και βασανιστικά συμβαίνουν και μας επηρεάζουν. Πρώτους εμάς και τους μαθητές μας , εμάς που υπηρετούμε από επαγγελματική θέση το δικαίωμα στη μόρφωση, τους μαθητές μας, που γίνονται αποδέκτες αυτού του δικαιώματος , έπειτα την υπόλοιπη κοινωνία , γονείς και όλους τους υπόλοιπους. Μας επηρεάζουν , φαινομενικά με διαφορετικούς τρόπους , όμως εξίσου το ίδιο.

Περισσότερα...

eo antitetradia

Εκπαιδευτική ... «Ηρωδιάδα»

ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΚΑΤΑ 30% ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας μέσα στο Α΄ 10ήμερο του Σεπτεμβρίου θα ψηφιστούν οι αλλαγές στη Ββάθμια Γενική και Επαγγελματική εκπαίδευση και οι μαθητές που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά (2013/14), σε λίγες μέρες δηλαδή, στη Α΄ τάξη του Λυκείου, θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μέρος, στο τέλος της χρονιάς, σε νέου τύπου εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές διαφοροποιούνται από όλες τις προηγούμενες σε δυο καθοριστικά σημεία. Πρώτον, οι μαθητές θα εξετάζονται σε θέματα τα οποία σε ποσοστό 50% θα προέρχονται από μια απρόσωπη Κεντρική Τράπεζα Ερωτήσεων και όχι από τον διδάσκοντα. Δεύτερον, η βαθμολογία και αυτής της τάξης και των επόμενων τάξεων του Λυκείου, θα «μετράει» στις παραμέτρους εισόδου στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Περισσότερα...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί

... στο Λαβύρινθο με το Μινώταυρο!

Με 16.000 καθηγητές λιγότερους και με προγράμματα σπουδών τα οποία ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες η πιο «καυτή» σχολική χρονιά για τους 650.000 μαθητές της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, Επαγγελματική Εκπαίδευση).

Την ίδια ώρα χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καθώς άλλοι καλούνται να κάνουν μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου αίτηση μετάταξής τους σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα ή σε διοικητική θέση, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα διδάσκουν τη νέα σχολική χρονιά που κάνει το ντεμπούτο της σε λίγες μέρες.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Ακόμα και αν επαληθευτούν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι οι αφίξεις των τουριστών για το 2013 θα ανέλθουν ή και θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 11 δισεκατομμύρια δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι το "success story" της τουριστικής ανάπτυξης είναι πλαστό. Πίσω από την παραπλανητική εικόνα των αφίξεων κρύβεται η διαρκής συρρίκνωση των διανυκτερεύσεων. Οι διανυκτερεύσεις των 12 και πλέον ημερών είναι πια παρελθόν, ενώ κυριαρχούν τα ολιγοήμερα και φτηνά πακέτα. Παράλληλα ο βιομηχανοποιημένος και εκφυλιστικός τουρισμός του «all inclusive», περιλαμβάνει το 65% - 70% των ξενοδοχείων της

Περισσότερα...

 

Αυτή η συνοπτική φράση διατυπώνεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, για να περιγράψει το θάνατο του 19χρονού Θανάση Καναούτη που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο οδόστρωμα αφού είχε την ατυχία να ...μην έχει εισιτήριο! Το νομικό σκέλος της υπόθεσης για το πως δηλαδή πέθανε ο Θανάσης απολαμβάνει την μερίδα του λέοντος στο «δημόσιο διάλογο». Αυτό που αφήνεται ,επιμελώς, στην άκρη είναι το κοινωνικό υπόστρωμα της όλης υπόθεσης. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, νέοι και φτωχοί δηλαδή που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και ένα εισιτήριο για να μετακινηθούν. Και όποτε μπαίνει βίαια στο προσκήνιο το συγκεκριμένο ζήτημα εξαπολύεται η γνωστή ανθρωποφαγία κατά αυτών που δεν επικυρώνουν το εισιτήριο τους και φυσικά ευθύνονται για όλα τα δεινά του τόπου. Φυσικά αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αποτελεί ένα από τα βασικά προπαγανδιστικά όπλα της μνημονιακής πολιτικής που μέσω αυτού διαχέεται στην κοινωνία η λογική της συνευθύνης.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

 

Ορυμαγδός μέτρων εν μέσω θέρους με αποτέλεσμα το σπιράλ θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης να απλώνεται όλο και πιο πολύ. Κυβέρνηση και τρόικα εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης και της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών.

Χωρίς μελέτες και επιστημονικά κριτήρια και μόνο με τη μνημονιακή λογική των περικοπών και της υποταγής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς αλλάζουν προγράμματα σπουδών και επιδιώκουν με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να τα εφαρμόσουν πριν ψηφιστούν από τη Βουλή!

118 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία καταργούνται, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τους γονείς τους. Το δημοσιοοικονομικό όφελος από την κατάργηση των σχολείων για το

Περισσότερα...