Της Χριστίνας Κωστούλα (διδάκτωρ Παιδαγωγικής Παραστατικών Τεχνών, επισκέπτρια λέκτορας του τμήματος χορού του Πανεπιστημίου της Μάλτας, ανεξάρτητη ερευνήτρια και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας -Μαρξιστικό-Λενινιστικό – CPGB - ML)

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη εκπαίδευση είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική και οικονομική ηγεμονία. Η ηγεμονία αυτή εκθειάζει τις καπιταλιστικές σχέσεις ως κυρίαρχη ιδεολογία και διασφαλίζει την διείσδυσή τους σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Οι κοινωνικές σχέσεις υπό τον καπιταλισμό, ιδιαίτερα κατά την αγγλοσαξωνική του εκδοχή, χαρακτηρίζονται από τον ατομικισμό, τον μη παρεμβατισμό και την έλλειψη ελέγχου εκ μέρους ενός «ευέλικτου» δηλαδή απορρυθμισμένου κράτους με μηδαμινή ευθύνη απέναντι στους πολίτες, με αδύναμα συνδικάτα και ένα ασύδοτο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στην αγορά και το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Το κέρδος, που είναι και ο σκοπός του καπιταλισμού, βασίζεται στην κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση και την φτωχοποίηση της εργατικής τάξης που από νωρίς και μέσα απο την σχολική εμπειρία, την στοχοποιεί ως προβληματική και την αποδυναμώνει για να την υποτάξει.

Περισσότερα...

Τον περασμένο Μάρτη, το περιοδικό του Εκπαιδευτικού Ομίλου “Αντιτετράδια της εκπαίδευσης” συμπλήρωσε 30 χρόνια αδιάλειπτης και συνεπούς έκδοσης.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος για να τιμήσει αυτήν τη σημαντική επέτειο διοργάνωσε και υλοποίησε ένα σημαντικό και πολυποίκιλο κύκλο εκδηλώσεων, με συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, έκθεση φωτογραφίας – αφίσας και εξώφυλλου, που πραγματοποιήθηκαν στον πολιτιστικό χώρο “Σήμα”. Από τις 8 Μάρτη, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, ως το διήμερο 23 – 24 Μάρτη που πραγματοποιήθηκαν η κεντρική πολιτική εκδήλωση και το γλέντι των Αντιτετραδίων, πολλοί σύντροφοι, συναγωνιστές και αναγνώστες του περιοδικού, όλων των ηλικιών, από φοιτητές ως παλαίμαχους εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις.

Περισσότερα...

Αντιπολεμικό ΟΧΙ στο νέο αιματοκύλισμα του Συριακού λαού!

Συναγερμός μπροστά στον κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη!

· Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση με στόχο την πολύπαθη Συρία. Ο άγριος ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία κλιμακώνεται. Η κατάσταση περιπλέκεται με τη δυναμική εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων (Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν, Σαουδική Αραβία). Καθιερωμένες ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων διαταράσσονται και ανατρέπονται. Παραδοσιακές συμμαχίες αμφισβητούνται και αναζητούνται νέες. Ένα εξαιρετικά ρευστό, ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον απρόβλεπτων ανακατατάξεων και σφοδρών συγκρούσεων διαμορφώνεται.

 

Περισσότερα...

Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Κάτω η κρατική βία και καταστολή!

Πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί και από τις δύο βαθμίδες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) συναντήθηκαν σε μια ιδιαίτερα μαζική και μαχητική διαδήλωση στο απομονωμένο κτίριο – φρούριο του υπουργείου Παιδείας την περασμένη Παρασκευή 2 Μάρτη. Δάσκαλοι και καθηγητές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναπληρωτές, τόσο από το λεκανοπέδιο όσο και από αρκετές περιοχές της χώρας (Αχαϊα, Αιτολωακαρνανία, Κρήτη, Χαλκίδα, Δωδεκάνησα, Βόρειο & Ανατολικό Αιγαίο κλπ), ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων (ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας – ΣΕΠΕ) και έδωσαν το βροντερό παρών στη διαδήλωση έξω από το υπουργείο. Βασικό αίτημα όλων των εκπαιδευτικών είναι να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί.

Περισσότερα...

TERMINUS

Το Σάββατο 17 Μάρτη στις 7.00μμ, ο Λευτέρης Παπαθανάσης, μάχιμος εκπαιδευτικός και μόνιμος πλέον συντάκτης στα Αντιτετράδια, έρχεται από τα Γιάννενα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ – Ένα εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους του Εμφυλίου”. Η βραδιά θα εμπλουτιστεί με συζήτηση και θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική με τις ηρωικές μελωδίες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ. 

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Σήμα (Χαρ. Τρικούπη & Ισαύρων 29Γ)

Συνάδελφε/ισσα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, να μασάμε τα λόγια μας και να μιλάμε με γρίφους και γραφές ακατανόητες. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο και δεν μας απομένει κανένας άλλος δρόμος από το να σφίξουμε και «να δείξουμε τα δόντια μας».

Η σημερινή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, που μεταμφιέζεται ανάλογα, θεωρούν τα σχολεία λάφυρα του πολέμου τους και το έμψυχο δυναμικό νούμερα στις στατιστικές που μας πληγώνουν.

Περισσότερα...