Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

Νέα άρθρα

ekpaideutikos omilos

eoΑποχαιρετήσαμε το 2013,μια χρονιά που έφερε στο προσκήνιο, πολλές φορές με τραγικό τρόπο τα γιγάντια προβλήματα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Προβλήματα σωρευμένα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα επιθετικές είναι αλήθεια στα χρόνια της κρίσης.
Άμεσο σχέδιο σε εφαρμογή κυβέρνησης και Υπουργείου-με άρωμα νέας «μεγάλης Ιδέας» που θα σώσει την Παιδεία μας για άλλη μια φορά-η αυτοαξιολόγηση και η επερχόμενη αξιολόγηση σχολικής μονάδας, εκπαιδευτικού έργου κι εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση δια της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου με πρόσφατη εγκύκλιο, καλεί τα στελέχη της εκπαίδευσης, ολόκληρη την πυραμίδα της από την κορυφή ως τη βάση, να βάλουν μπροστά τη μηχανή της «αυτοαξιολόγησης» σε κάθε σχολική μονάδα.
Έχει κατά τη γνώμη μας σημασία για τον κόσμο της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές ,γονείς και κάθε εργαζόμενο η κριτική στάση απέναντι στις διακηρύξεις και η αντιπαράθεσή τους με τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα σχολεία.
Τι ακριβώς εννοεί η πολιτική ηγεσία όταν ζητά μετ ' επιτάσεως μάλιστα, να αξιολογηθούν εδώ και τώρα σχολεία και εκπαιδευτικοί για το έργο τους;

Περισσότερα...

Μαύρα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας το 2014

για εκπαιδευτικούς και μαθητές

του Χρήστου Κάτσικα

Με εκπαιδευτικούς που θα αμείβονται με «μπλοκάκι» προτίθεται το υπουργείο Παιδείας να καλύψει κενά που άφησε στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ η κατάργηση των ειδικοτήτων και η διαθεσιμότητα που επέβαλε στους εκπαιδευτικούς.

Ήδη σε ιστοσελίδες Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες περιγράφεται η όλη διαδικασία, τονίζεται: «Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καλύψει τα κενά των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ με προσλήψεις ωρομισθίων από τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων των δημοσίων ΙΕΚ». Αναφέρεται επίσης ότι «οι ωρομίσθιοι που θα υπογράψουν συμβάσεις θα αποσπαστούν σε ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ για την παροχή εκπαιδευτικού έργου, εντός της χωρικής

Περισσότερα...

temponerasΣτις 9 Γενάρη 1991, στην Πάτρα, ο αριστερός αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε δολοφονημένος από τον ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα, υπερασπιζόμενος στις πύλες των σχολείων τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

23 χρόνια αργότερα και ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά επιτίθεται με μανία σ' ό,τι άφησε όρθιο η πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το όνομα "Ν. Τεμπονέρας" στη νεολαία και την εκπαίδευση έγινε συνώνυμο του ανυποχώρητου αγώνα, της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής ηθικής.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος πολέμου εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης. Και μόνο ότι για πρώτη χρονιά μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο δεν έγινε έστω ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με το κλείσιμο, για μήνες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του ΕΜΠ - για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους - θα δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό. Παράλληλα ορυμαγδός μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων απλώνουν το σπιράλ θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης. Κυβέρνηση και τρόικα εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης και της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών.

Περισσότερα...

Κροκοδείλια δάκρυα για τα ελληνικά σχολεία, συνόδευσαν την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια μετρώντας τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.Και αυτό γιατί στο τεστ εκπαιδευτικής αξιολόγησης PISA 2012 η Ελλάδα βρέθηκε στην 42η θέση, μεταξύ των 65 χωρών που συμμετείχαν, σημειώνοντας πτώση 17 θέσεων, καθώς το 2009 ήταν στην 25η θέση.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Στην αργατιά, στη χωριατιά, το χιόνι, η γρίπη, η πείνα, οι λύκοι,

ποτάμια, πέλαγα, στεριές, ξολοθρεμός και φρίκη.

Χειμώνας άγριος - κι η φωτιά, καλοκαιριά στην κάμαρά μου.

Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου.

Κωστής Παλαμάς

Από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου

Οι άνεμοι της ανάπτυξης σπέρνουν τις θύελλες της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Προχτές η μικρή Σάρα, πριν από μια εβδομάδα το ζευγάρι των ηλικιωμένων στην Πολίχνη και πέρυσι τα τρία αδέλφια στην Καβάλα και τα τρία παλικάρια στη Λάρισα - ατελείωτος ο κατάλογος - έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ενός απάνθρωπου συστήματος εκμετάλλευσης που κάνει κάρβουνο τις ζωές των ανθρώπων και τις χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Φτωχοί, εργαζόμενοι και αυτοί που

Περισσότερα...