Των Χρήστου Κάτσικα – Χρίστου Σόφη



Αξιολόγηση, επιτήρηση και τιμωρία

Με αιφνιδιαστικό Έγγραφο του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, που στάλθηκε σε όλα τα στελέχη εκπαίδευσης, δίνεται εντολή, μέχρι 31 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης (στελεχών εκπαίδευσης εξωτερικού, Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Στη συνέχεια του Εγγράφου ορίζεται ότι θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014, η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολείων αρχικά και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών, κατά προτεραιότητα όσων καταθέσουν σχετικό αίτημα.

Περισσότερα...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – ΑΝΤΙΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Αθέατες όψεις της καθυστέρησης των σπουδών

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ «ΛΙΜΝΑΣΜΑ» ΣΤΑ ΑΕΙ

Δραματικές διαστάσεις για δεκάδες χιλιάδες φοιτητές παίρνει η εφαρμογή του νόμου που αφορά στη φοίτηση στην Ανώτατη εκπαίδευση καθώς στο τέλος του μήνα προβλέπεται η διαγραφή όσων έχουν ξεπεράσει το καθορισμένο όριο σπουδών. Το Υπουργείο Παιδείας με την τελευταία ανακοίνωσή του την Κυριακή 10 Αυγούστου διευκρινίζει ότι «σχετικά με τους «λιμνάζοντες» φοιτητές ο νόμος θα εφαρμοστεί και στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή στις 31/8/2014, οι "λιμνάζοντες" θα διαγραφούν .... Από τα στοιχεία που με μεγάλη επιμονή συγκεντρώσαμε περίπου 180.000 φοιτητές

Περισσότερα...

του Θανάση Τσιριγώτη*

Oι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι - καθηγητές) αποτελούσαν μία δυναμική συνιστώσα των κοινωνικών κινημάτων τουλάχιστον στον τελευταίο αιώνα. Μετά τα λεγόμενα «αθεϊκά» στην αρχή του 20ού αιώνα οι εκπαιδευτικοί έγιναν σημαντικός παράγοντας σε τρία επίπεδα:

  • για το κίνημα του δημοτικισμού
  • για την αριστερά
  • για το ΔΥ κίνημα.

Περισσότερα...

  του Γιώργου Δεμερδεσλή*

1. Κάθε συζήτηση για νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικούς, στηριγμένη σε προφορικές συνεντεύξεις υπουργών και υφυπουργών, χωρίς να γνωρίζουμε καν τον αριθμό των μονίμων διορισμών αλλά και ποιες ειδικότητες θα προσληφθούν, είναι όχι μόνο πρόωρη, αλλά κυρίως αποτελεί άλλοθι και αποπροσανατολισμό για το ΑΜΕΣΟ πρόβλημα των κενών των σχολείων και της ομαλής τους λειτουργίας τον Σεπτέμβρη.

2. Ως μέλος της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ, αγωνίστηκα σθεναρά ενάντια στον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998 και την κατάργηση της επετηρίδας. Ως πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ (αρχικά ως αναπληρωτής και μετά ως μόνιμος),

Περισσότερα...

Η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί!

Δεν μας αιφνιδίασε καθόλου η τοποθέτηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δεμερντζόπουλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, την Δευτέρα 28 Ιουλίου. Η συνολική στάση – που σημειωτέον είναι δηλωτική της πολιτικής που ακολουθεί η «νέα» ηγεσία του υπουργείου – ήταν, χωρίς πολλές περιστροφές, η συνέχιση και υλοποίηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Περισσότερα...

του Χρήστου Κάτσικα

Κάθε χρόνο με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των τελικών αποτελεσμάτων που αφορούν στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνηθίζεται να παρουσιάζονται σε «πρώτο πλάνο» οι υποψήφιοι εκείνοι που η επιτυχία τους «ξεδίπλωσε την τροχιά της» μέχρι την κατάληψη των πρώτων θέσεων.

Περισσότερα...