ή κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και τη Διοίκηση

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

 Μια ακόμα ανακοίνωση, ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών Πειραιά με το οποίο επιτίθεται στην ΕΛΜΕ και σε δυνάμεις της Αριστεράς. Κατηγορούν δυνάμεις της Αριστεράς ότι «μετατρέπουν τα σωματεία σε εξαρτήματα των κομματικών τους οργανώσεων», αυτοί που με την ανακοίνωσή τους πιστοποιούν ότι ταυτίζονται με την κυβέρνησή τους και γίνονται άθλιοι απολογητές μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στη φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική εξαθλίωση και δυστυχία.

Περισσότερα...

Ησυχάζει μόνον όποιος είναι ανήσυχος

Ενώ το κυβερνητικό σκάφος κλυδωνίζεται από τις κόντρες οι οποίες διεξάγονται κάτω από το βάρος των μεγάλων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα), οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός της χώρας βιώνει με δραματικό τρόπο τη μνημονιακή θύελλα. Αποτελούν φθινοπωρινά παραμύθια τα περί εξόδου που διαδίδει η κυβερνητική προπαγάνδα, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης και οι νεοφιλελεύθερη συμμορία παραμονεύει στην γωνία. Οι μισθοί, συντάξεις, δημόσιος πλούτος «βγήκαν στο σφυρί» από τα αλλεπάλληλα μνημόνια τα οποία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα μεταμφιεσμένα ή μεταλλαγμένα παραρτήματά τους.

Περισσότερα...

Όταν ένα παιδί είναι χωρίς βιβλία τότε θα πρέπει να του βρεις

Όταν ένα παιδί είναι χωρίς σχολείο τότε θα πρέπει να του χτίσεις

Όταν ένα παιδί είναι χωρίς όνειρα τότε θα πρέπει να το βοηθήσεις να ονειρεύεται

Περισσότερα...

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το όραμά του για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Σχετικά με τα θέματα της παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την αναφορά του ως εξής: «Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε επιτέλους από την τυραννία του ωρολόγιου προγράμματος. Με αξιολόγηση παντού…».

Περισσότερα...

«Αυτοί που αρπάνε το φαί από το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα.

Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες.

Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ΄ρθουν».

Μπ. Μπρέχτ

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Πίσω από τους διθύραμβους της κυβέρνησης για τα «ματωμένα πλεονάσματα» και την «έξοδο από τα μνημόνια» κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα της ραγδαίας και παρατεταμένης φτωχοποίησης των εργαζομένων. Στο 34,8% του πληθυσμού της χώρας ή 3.701.800 άτομα ανέρχεται o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2017 (εισοδήματα 2016) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.560 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.576 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Η έξαρση της φτώχειας «κτυπάει κόκκινο» παίρνοντας διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Ο όρος «ανθρωπιστική κρίση» είναι ευφημισμός, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινωνικό κανιβαλισμό και μαζική φτωχοκτονία.

Περισσότερα...

Λύκειο σκληρό, ανταγωνιστικό, με αναβάθμιση των εξετάσεων

Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας για το νέο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής και όσα θα εξαγγείλει το επόμενο διάστημα για τους διορισμούς εκπαιδευτικών δεν αποτελούν παρά "επικοινωνιακό πυροβολικό" στην προεκλογική αρένα που έχει ήδη ανοίξει. "Επικοινωνιακό πυροβολικό" που στοχεύει με την γλυκιά ταραχή που θα προκαλέσει ο θόρυβος να κρύψει περισσότερα από αυτά που αποκαλύπτει.

Για να εξηγούμαστε: Οι εξαγγελίες που έκανε το υπουργείο Παιδείας περιγράφουν ένα Λύκειο ακόμα πιο προσδεδεμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πιο ταξικό και απογυμνωμένο από γενικότερη μόρφωση, με διπλές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Περισσότερα...