Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Άλλη μια επέτειος με τη συμπλήρωση 199 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Και οι στίχοι του ποιητή πάντα επίκαιροι.

«Όχι πια λόγια, όχι τα μάταια,
τα τριμμένα λόγια … Φτάνουν πια τα
λόγια, αδερφοί μου, τα τριμμένα
τα μάταια λόγια, όποιου Έπους!»
(Α. Σικελιανός)

Είναι αλήθεια ότι μέσα από τις ωραιολογίες των πανηγυρικών της ημέρας και τις τυπικές τελετές, μέσα σε ένα τεχνητό κλίμα εθνικής έξαρσης που διευκολύνει την έντονη ενεργοποίηση του συναισθήματος και τον παραγκωνισμό της κριτικής σκέψης, οι ιστορικές αλήθειες κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αντικαθίστανται από εθνικούς μύθους και στερεότυπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κυκλοφόρησε ο Υψηλάντης την περίφημη προκήρυξή του "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος", όμως η έναρξη του Αγώνα ταυτίστηκε με τη γιορτή του Ευαγγελισμού, με διάταγμα του Όθωνα, το 1838, και η Εκκλησία βρέθηκε να διεκδικεί άλλη μια φορά τη σωτηρία του έθνους.

Περισσότερα...

Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Σχολείο

Στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών μας και της λαϊκής οικογένειας

Ξεσκεπάζουμε την υποκρισία και τον εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας

Μπροστά στην υπαρκτή απειλή της δημόσιας υγείας, εξαιτίας του νέου κορωνοΐού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει με καταιγιστικό ρυθμό απανωτά μέτρα. Γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, λουκέτα σχεδόν παντού, μια ολόκληρη κοινωνία σε κατάσταση καραντίνας, 45.000 απολύσεις κλπ. Με τη συναίνεση όλων ανεξαιρέτως των κοινοβουλευτικών κομμάτων από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ως και το ΚΚΕ, χτίζει ένα καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” και ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με το δόγμα της “ατομικής ευθύνης”. Επιχειρεί να συγκαλύψει έτσι τις εγκληματικές ευθύνες της για την πολιτική που εφάρμοσε εδώ και χρόνια και η οποία μετέτρεψε σε ερείπια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη γύμνια και τη χρεοκοπία όλων των νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Είναι η ίδια πολιτική που, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, παράλληλα τσάκισε την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Περισσότερα...

Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ

Τα όσα συνέβησαν στην τρίτη κατά σειρά «προσπάθεια» διεξαγωγής του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στο Καβούρι, είναι ενδεικτικά της σήψης και της παρακμής που παρουσιάζουν οι κορυφαίες οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι μόνο. Σε ένα κατ’ όνομα  συνέδριο, διάρκειας μιας ημέρας (!), κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο οι εκλογές, με την τρομοκρατική παρουσία-περιφρούρηση των ΜΑΤ,  με καλεσμένο τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους  του συνόλου των αστικών κομμάτων, με απαγόρευση εισόδου ακόμη και σε δημοσιογράφους, με τις γνωστές εκατέρωθεν καταγγελίες για νοθείες, το 37ο «συνέδριο» της ΓΣΕΕ αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο υπονόμευσης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Περισσότερα...

1.Η διορισμένη από τα δικαστήρια ηγεσία της ΓΣΕΕ, προκήρυξε την διεξαγωγή συνεδρίου με διαδικασίες εξπρές για την Τρίτη 25 Φλεβάρη. Καθόρισε να είναι η διάρκεια του μόλις μία ημέρα(!), έχει προσκαλέσει αστυνομικές δυνάμεις να το περιφρουρήσουν(!) και κάλεσε τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωπους των αστικών κομμάτων να το παρακολουθήσουν ...

Περισσότερα...

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, με βαθιά οδύνη αναμετριέται με το θάνατο της συντρόφισσας Ασπασίας. Η Ασπασία Δεμερούκη παρά τη σκληρή μάχη που έδωσε μετά την αιφνίδια εισαγωγή της στην εντατική, έφυγε από κοντά μας το βράδυ της Παρασκευής της 21/2, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα μέλη και τους φίλους του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Αντιτετραδίων της εκπαίδευσης.

Περισσότερα...

Χρήστος Κάτσικας

Ν. Κεραμέως: «Λίγες οι διδακτικές ώρες στο ελληνικό σχολείο»!

Νέες μεθοδεύσεις για το σχολικό χρόνο και το ωράριο των εκπαιδευτικών;

Σε θέματα εκπαίδευσης που είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1. Η κ. Κεραμέως είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς αποκαταστήσαμε την γιορτή αλλά θα γίνονται και μαθήματα. Γιατί να μην γίνονται μαθήματα; Είναι μέλημά μας να μην χάνονται μαθήματα. Σε κάποια συγκριτικά στοιχεία είμαστε χαμηλότερα από άλλες χώρες του ΟΟΣΑ σχετικά με τις διδακτικές ώρες συνολικά. Άρα είναι μέλημά μας να μην χάνουν τα παιδιά μας ώρες».

Περισσότερα...