Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

«Nα σώσουμε τα παιδιά, Πέτρα. Aν θέλεις να μου συμπαρασταθείς ας αρχίσουμε από τα παιδιά. Πρέπει να τους μάθουμε να γίνουν λεύτεροι και τίμιοι άνθρωποι, που κάποτε θα στείλουν κατ' ανέμου όλους αυτούς τους κομματαρχίσκους όλους αυτούς τους λιμασμένους λύκους που μας στερούνε τη ζωή και την αλήθεια, που τα 'χουν διαλύσει όλα που έχουν διαβρώσει τις συνειδήσεις».
(Eρρίκος Ίψεν,
«Ένας εχθρός του λαού»)

Mε πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση-πορεία (το Σάββατο 9/3/2013) στη Θεσσαλονίκη «συμπλήρωσαν» οι κάτοικοι του νομού Xαλκιδικής τον αγώνα τους ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη θέση Σκουριές του Δήμου Aριστοτέλη.
Aπέναντί τους η εντεινόμενη καταστολή της κυβέρνησης Σαμαρά που έφτασε να ρίξει δακρυγόνα στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Iερισσού σε μία προσπάθεια συνολικού εκφοβισμού.
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ένα βήμα πίσω για τα μεταλλεία στο Πέραμα του Έβρου. Στο νομό Έβρου είχαν «ξεσηκωθεί -κυριολεκτικά- οι πέτρες» και το πολιτικό δυναμικό των NΔ-ΠAΣOK δεν είχε τόπο να σταθεί.

Περισσότερα...

Όταν οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων αποφάσισαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του καταστατικού τους και – ως είχαν υποχρέωση – να αποκλείσουν την υποψηφιότητα μέλους του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ που αποσπάστηκε μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή, ενδεχομένως να μη διαισθάνονταν ότι πρόσβαλαν τα ιερά και τα όσια μιας αμαρτωλής ιστορίας. Δηλαδή της συμπαιγνίας αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων που αποσπά εργαζομένους στα βουλευτικά γραφεία. Ως άλλη Κίρκη δηλαδή. Εξεμάνη, λοιπόν, ο μηχανισμός του ΚΚΕ και προκαλεί με βιομηχανία λάσπης, αγυρτείας, ψεμμάτων και απειλών που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την αριστερά, το μέλλον που ονειρευόμαστε, την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος.

Διότι το κίνημα των ανθρώπων που έχουν στο αίμα τους και στο DNA τους τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική χειραφέτηση έβαζε στα ψηφοδέλτιά του φυλακισμένους υπό εκτέλεση, διωγμένους και παράνομους.

Τώρα βάζει αποσπασμένους!!! Παρατρεχάμενους βουλευτών και θρονιασμένους στα γραφεία τους που τάχα θα υπερασπίζονται συμφέροντα και σχέσεις ανθρώπων… που δεν ξέρουν.

Περισσότερα...

Κυκλοφορεί από τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Ο χρυσός αιώνας των δικτατοριών

της Νίνας Γεωργιάδου

xrysos aiwnas diktatoriwn

Σε μια περίοδο που η βάρβαρη επίθεση του αστικού πολιτικού συστήματος, της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ ενάντια σ’ όλους τους εργαζόμενους οξύνεται, τη στιγμή που η ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης είναι προ των πυλών, τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί απειλούνται με «έξωση»-απόλυση μέσω της επερχόμενης «αξιολόγησης», τη στιγμή δηλαδή που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των εκπαιδευτικών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και το μπλοκάρισμα όλων «των αξιολογικών εγχειρημάτων» από το διοικητικό και ιεραρχικό μηχανισμό του Υπ. Παιδείας, το ΠΑΜΕ έχει βρεί τον «εχθρό» του … στις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις εκπαιδευτικών!!!

  • Αφού εξαπέλυσε μια προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στην ΕΛΜΕ Ικαρίας και έβαλε όσα πρωτοβάθμια ελέγχει να την καταγγείλουν [πρωτοφανές Σωματείο να καταγγέλλει άλλο Σωματείο γιατί εφαρμόζει το καταστατικό του!], δεν τόλμησε να θέσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση Προέδρων γιατί πανηγυρικά θα καταψηφιζόταν, το επανέφερε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και έχει μετατραπεί στον πιο λάβρο υπερασπιστή των αποσπάσεων σε κόμματα και βουλευτές!

    Περισσότερα...

1. Είναι προφανές ότι η 8η Μάρτη αποτελεί μια αφορμή για να συλλογιστούμε και ν’ αναστοχαστούμε για την πορεία του γυναικείου ζητήματος τα υπέρ ή τα κατά των αγώνων που εκτείνονται σ’ ενάμιση αιώνα.

2. Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργαζόμενες γυναίκες στα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης πραγματοποίησαν απεργία διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (δούλευαν έως και 16 ώρες). Στα αιτήματα ήταν η διεκδίκηση του 10ωρου και η εξίσωση μισθών ανδρών - γυναικών. Η απεργία αντιμετωπίστηκε με την αστυνομία και τα όπλα. Στα 1910 η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε στη β’ διεθνή συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Περισσότερα...

paideia2