Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ικαρίας Φούρνων

Σίγουρα η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο στη πολιτική κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου. Εκπαιδευτικοί σε «κινητικότητα», τοποθετημένοι ταυτόχρονα σε τρία και τέσσερα σχολεία, σε μια «γεμάτη υποσχέσεις» διαθεσιμότητα, αλλά και «αποσπασμένοι»-εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη αναμονή. Την ίδια στιγμή χιλιάδες τα κενά στα σχολεία, στα οποία απλώνεται ένα κλίμα διάλυσης κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και των δεκάδων «διαρθρωτικών» αλλαγών του υπουργείου.

Περισσότερα...

eo antitetradia

Το «τι» το «πως» και το «γιατί» των σχολικών γνώσεων

Μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο Λύκειο, το οποίο από το Σεπτέμβριο κάνει το ντεπούτο του, όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εξεταστικό πλέγμα που αυτό επιβάλλει με τη μορφή των πανελλαδικών εξετάσεων σε κάθε του τάξη. Δικαίως καθώς αν κανείς ξύσει τα γνωστά παραπλανητικά σοβατίσματα θα ανακαλύψει ότι στο νέο Λύκειο οι μαθητές θα διαγωνίζονται, σε όλες τις τάξεις, σε εξετάσεις πανελλαδικού τύπου και όποιος καταφέρει και «επιζήσει σχολικά», μετά το τέλος του Λυκείου, θα δίνει και πάλι εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση. Δικαίως καθώς τόσο η θεωρία όσο και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι οι εξετάσεις αυτού του τύπου απογειώνουν την ανάγκη φροντιστηριακού στεγάστρου και μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς σε συμβολαιογράφους επιδόσεων.

Περισσότερα...

Το «κλίμα»... της αταξίας

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την ένταση της οικονομικής κρίσης, τη φτώχεια και την ανεργία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, όλο και πιο συχνά, το σχολείο έρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας με αφορμή προστριβές, εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους.

Είναι αλήθεια ότι η σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή, στους βασικούς της πυλώνες, είναι μια σχέση θεσμική, όσο κι αν πολλές φορές γίνεται αντιληπτή από τους μαθητές ως προσωπική. Αυτό σημαίνει ότι το «πατρόν» της υφαίνεται σε γενικές γραμμές με νόμους και διατάξεις, ανεξάρτητα από προσωπικές διαθέσεις, καθώς, κάθε εκπαιδευτικός, είναι «θεσμικά» υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει προς τους μαθητές του ένα minimum από την εξουσία που του παρέχει η θέση του στο σχολείο

Περισσότερα...

ΝΑ ΤΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '73 ΜΕ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

Συνάδελφοι, 40 χρόνια από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73, ο Αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια στην Αμερικανοκίνητη, φασιστική και στρατοκρατική χούντα αποκτά ξεχωριστή σημασία. Γιατί τα εργατο-λαϊκά στρώματα βρίσκονται ξανά αντιμέτωπα με μια στυγνά αντιλαϊκή πολιτική πείνας, ανεργίας, εξαθλίωσης, Ιμπεριαλιστικής Εξάρτησης και Υποτέλειας, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας

eo

40 χρόνια απ 'την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.40 επέτειοι αγωνιστικής τιμής, όχι γιορτασμοί «νεκροταφείου»,όπως προσπαθούν να μας πείσουν ν' αντικρίσουμε τα πράγματα και την ιστορία των αγώνων νεολαίας και λαού. Οι εξεγέρσεις κι οι λαϊκοί αγώνες δε μπαίνουν σε μουσεία, αποτελούν δρόμο, φάρο που μας φωτίζει στους αγώνες του σήμερα.
Σήμερα, Νοέμβρη του 2013 ,αποχτά μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κορύφωση των αγώνων λαού και νεολαίας ενάντια στη λαομίσητη χούντα που φόρτωσε στις πλάτες του λαού, το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, της αμερικανοκρατίας.

Περισσότερα...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤiΚΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Η αντιλαϊκή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σε αγαστή σύμπνοια, επιτείνει την αντιδραστική πολιτική της αστυνομοκρατίας, κρατικής βίας και τρομοκρατίας, στέλνοντας νύχτα τα ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ, στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης , του εκφοβισμού και της ποινικοποίησης του αγώνα όχι μόνο των αντιστεκόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά συνολικότερα του αναπτυσσόμενου λαϊκού κινήματος.

Περισσότερα...