Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα του γενικού λουκέτου σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων της χώρας. Σχεδόν την επόμενη του κλεισίματος των σχολείων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έσπευσε να κερδίσει τις εντυπώσεις, επικοινωνιακά τουλάχιστον, λέγοντας πως ξεκινάει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Μόνο που οι εξαγγελίες αυτές αποτέλεσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή μέχρι και σήμερα, σχέδια επί χάρτου.

Περισσότερα...

Δεν κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδείξει στην πράξη πως το σύνθημα «μέ­νου­με σπίτι» δεν ισχύει τελικά «για όλους». Με κοινή υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατιας αποφάσισε το αντιδημοκρατικό και πλήρως αυταρχικό κλείσιμο όλων των φοιτητικών εστιών πανελλαδικά! Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια ολόκληρη αλυσίδα μέτρων με τελευταίο εκείνο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι και τις 6 Απριλίου. Τα μέτρα αυτά που έχουν βάλει τη χώρα και τον λαό σε μία ολοκληρωτική καραντίνα αποτελούν μέτρα που αποδεικνύουν την πλήρη ανικανότητα και αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Γι’ αυτό το λόγο όλα τα τελευταία πρωθυπουργικά διαγγέλματα αλλά και οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών εστιάζουν βασικά στο ζήτημα της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης». Έφτασαν μά­λι­στα στο σημείο κυνικά και ξεδιάντροπα να πουν πως ευθύνη για τη διάδοση του κορονοϊού έχουν οι λίγοι «ανεύθυνοι» συμπολίτες μας σε αντιπαραβολή με την πλειοψηφία των «συνετών» πολιτών που «μένουν σπίτι».

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Άλλη μια επέτειος με τη συμπλήρωση 199 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Και οι στίχοι του ποιητή πάντα επίκαιροι.

«Όχι πια λόγια, όχι τα μάταια,
τα τριμμένα λόγια … Φτάνουν πια τα
λόγια, αδερφοί μου, τα τριμμένα
τα μάταια λόγια, όποιου Έπους!»
(Α. Σικελιανός)

Είναι αλήθεια ότι μέσα από τις ωραιολογίες των πανηγυρικών της ημέρας και τις τυπικές τελετές, μέσα σε ένα τεχνητό κλίμα εθνικής έξαρσης που διευκολύνει την έντονη ενεργοποίηση του συναισθήματος και τον παραγκωνισμό της κριτικής σκέψης, οι ιστορικές αλήθειες κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αντικαθίστανται από εθνικούς μύθους και στερεότυπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κυκλοφόρησε ο Υψηλάντης την περίφημη προκήρυξή του "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος", όμως η έναρξη του Αγώνα ταυτίστηκε με τη γιορτή του Ευαγγελισμού, με διάταγμα του Όθωνα, το 1838, και η Εκκλησία βρέθηκε να διεκδικεί άλλη μια φορά τη σωτηρία του έθνους.

Περισσότερα...

Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Σχολείο

Στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών μας και της λαϊκής οικογένειας

Ξεσκεπάζουμε την υποκρισία και τον εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας

Μπροστά στην υπαρκτή απειλή της δημόσιας υγείας, εξαιτίας του νέου κορωνοΐού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει με καταιγιστικό ρυθμό απανωτά μέτρα. Γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, λουκέτα σχεδόν παντού, μια ολόκληρη κοινωνία σε κατάσταση καραντίνας, 45.000 απολύσεις κλπ. Με τη συναίνεση όλων ανεξαιρέτως των κοινοβουλευτικών κομμάτων από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ως και το ΚΚΕ, χτίζει ένα καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” και ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με το δόγμα της “ατομικής ευθύνης”. Επιχειρεί να συγκαλύψει έτσι τις εγκληματικές ευθύνες της για την πολιτική που εφάρμοσε εδώ και χρόνια και η οποία μετέτρεψε σε ερείπια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη γύμνια και τη χρεοκοπία όλων των νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Είναι η ίδια πολιτική που, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, παράλληλα τσάκισε την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Περισσότερα...

Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ

Τα όσα συνέβησαν στην τρίτη κατά σειρά «προσπάθεια» διεξαγωγής του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στο Καβούρι, είναι ενδεικτικά της σήψης και της παρακμής που παρουσιάζουν οι κορυφαίες οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι μόνο. Σε ένα κατ’ όνομα  συνέδριο, διάρκειας μιας ημέρας (!), κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο οι εκλογές, με την τρομοκρατική παρουσία-περιφρούρηση των ΜΑΤ,  με καλεσμένο τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους  του συνόλου των αστικών κομμάτων, με απαγόρευση εισόδου ακόμη και σε δημοσιογράφους, με τις γνωστές εκατέρωθεν καταγγελίες για νοθείες, το 37ο «συνέδριο» της ΓΣΕΕ αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο υπονόμευσης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Περισσότερα...

1.Η διορισμένη από τα δικαστήρια ηγεσία της ΓΣΕΕ, προκήρυξε την διεξαγωγή συνεδρίου με διαδικασίες εξπρές για την Τρίτη 25 Φλεβάρη. Καθόρισε να είναι η διάρκεια του μόλις μία ημέρα(!), έχει προσκαλέσει αστυνομικές δυνάμεις να το περιφρουρήσουν(!) και κάλεσε τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωπους των αστικών κομμάτων να το παρακολουθήσουν ...

Περισσότερα...