temponerasΣτις 9 Γενάρη 1991, στην Πάτρα, ο αριστερός αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε δολοφονημένος από τον ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα, υπερασπιζόμενος στις πύλες των σχολείων τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

23 χρόνια αργότερα και ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά επιτίθεται με μανία σ' ό,τι άφησε όρθιο η πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το όνομα "Ν. Τεμπονέρας" στη νεολαία και την εκπαίδευση έγινε συνώνυμο του ανυποχώρητου αγώνα, της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής ηθικής.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος πολέμου εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης. Και μόνο ότι για πρώτη χρονιά μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο δεν έγινε έστω ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με το κλείσιμο, για μήνες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του ΕΜΠ - για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους - θα δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό. Παράλληλα ορυμαγδός μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων απλώνουν το σπιράλ θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης. Κυβέρνηση και τρόικα εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης και της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών.

Περισσότερα...

Κροκοδείλια δάκρυα για τα ελληνικά σχολεία, συνόδευσαν την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια μετρώντας τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.Και αυτό γιατί στο τεστ εκπαιδευτικής αξιολόγησης PISA 2012 η Ελλάδα βρέθηκε στην 42η θέση, μεταξύ των 65 χωρών που συμμετείχαν, σημειώνοντας πτώση 17 θέσεων, καθώς το 2009 ήταν στην 25η θέση.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Στην αργατιά, στη χωριατιά, το χιόνι, η γρίπη, η πείνα, οι λύκοι,

ποτάμια, πέλαγα, στεριές, ξολοθρεμός και φρίκη.

Χειμώνας άγριος - κι η φωτιά, καλοκαιριά στην κάμαρά μου.

Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου.

Κωστής Παλαμάς

Από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου

Οι άνεμοι της ανάπτυξης σπέρνουν τις θύελλες της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Προχτές η μικρή Σάρα, πριν από μια εβδομάδα το ζευγάρι των ηλικιωμένων στην Πολίχνη και πέρυσι τα τρία αδέλφια στην Καβάλα και τα τρία παλικάρια στη Λάρισα - ατελείωτος ο κατάλογος - έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ενός απάνθρωπου συστήματος εκμετάλλευσης που κάνει κάρβουνο τις ζωές των ανθρώπων και τις χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Φτωχοί, εργαζόμενοι και αυτοί που

Περισσότερα...

Οι αγώνες μπορούν να φέρουν νίκες κι αποτελέσματα.
5ο συνεχές "σεμινάριο" για την αυτοαξιολόγηση,λέγε με αξιολόγηση , που σταματούν με τη συμμετοχή τους σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί σε Βέροια και Αλεξάνδρεια.
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε

Νίκη του Συλλόγου για τα «σεμινάρια αυτοαξιολόγησης»

Περισσότερα...

1.  Η σαρωτική επίθεση των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου σε ότι έχει σχέση με τη συντήρηση και αναπαραγωγή των υλικών και κοινωνικών όρων της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας μπορεί να συγκριθεί μόνο με συνθήκες πολέμου. Μετά την είσοδο στην «κόλαση του μνημονίου» έχουμε κηρυγμένο πόλεμο που θα διαρκέσει πολύ και θα δοκιμάσει τις αντοχές των τάξεων και των εκπροσώπων τους

2.  Βρισκόμαστε στην καρδιά της περιόδου που οι ιμπεριαλιστές εφορμούν ενάντια στους λαούς όπου γης επιχειρώντας να πάρουν την ιστορική ρεβάνς. Ταυτόχρονα είναι η φάση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Περισσότερα...