ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η Ενισχυτική Διδασκαλία των μαθητών στα Γυμνάσια, στα μαθήματα: 1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 2) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 3) Μαθηματικά, 4) Φυσική, 5) Χημεία και 6) Αγγλικά. Στην Ενισχυτική Διδασκαλία συμμετέχουν προαιρετικά μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που υστερούν στα παραπάνω 6 μαθήματα με συνέπεια την αδυναμία αποδοτικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μάθησης ή μαθητές/τριες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα ανωτέρω μαθήματα.

Περισσότερα...

του Χρήστου Κάτσικα

Οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ αναμασούν τα περί «ποιοτικής διδασκαλίας», «κριτικής ικανότητας και αναστοχασμού των μαθητών», αλλά οι εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν ότι στην πραγματικότητα το «νέο» Λύκειο οικοδομείται με τα παλιά υλικά.

«Νέα σελίδα» για το εξεταστικό σύστημα από το 2021 ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ένα «εθνικό απολυτήριο στο οποίο θα συνυπολογίζονται με διαβαθμισμένη, αυξανόμενη βαρύτητα οι επιδόσεις του μαθητή και στις τρεις τάξεις του Λυκείου» και ότι «το εθνικό απολυτήριο, σε ένα ποσοστό, θα συνυπολογίζεται κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με προϋπόθεση την προηγούμενη διασφάλιση ενός αντικειμενικού συστήματος βαθμολόγησης των μαθητών».

 

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Της αγραμματοσύνης το κάγκελο στο Υπουργείο Παιδείας. Οι θιασώτες της «αριστείας», όλο και πιο συχνά δείχνουν ότι μπερδεύουν την αριστεία με την αχρηστία!

Μετά το ανιστόρητο μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως που «ξέχασε» τον ναζισμό και τον φασισμό αναφερόμενη σε «δυνάμεις του μίσους και της βίας», τοποθετώντας την 28η Οκτωβρίου στις «παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ήρθε η ώρα της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη.

  Σε συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 8/12/2019 τονίζει μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση «θα πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση των αδυναμιών του συστήματος»! Επί λέξει! Προφανώς η υφυπουργός ήθελε να αναφέρει ότι η αξιολόγηση θα συμβάλλει στην ενίσχυση του συστήματος και είπε το ακριβώς αντίθετο. Ισχύει βέβαια ότι: «γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει» (Μένανδρος).

Περισσότερα...

• Κόντρα στις δυνάμεις της γραφειοκρατίας και της συνδιαλλαγής!

• Για ένα ισχυρό διεκδικητικό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα!

• Συνδικάτα μαζικά – αγωνιστικά - ταξικά!

• Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – «Θεσμών»!

Το 37ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση του κινήματος και την εξαπόλυση μιας συνολικής επίθεσης από τις δυνάμεις του συστήματος στο εσωτερικό και από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που προμηνύουν νέους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς στη διεθνή σκηνή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί καίριας σημασίας ζήτημα, η πάλη με τις δυνάμεις και τις πολιτικές που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα και τα όργανα του στη σημερινή βαθιά και παρατεταμένη κρίση του και η ανασύνταξη των δυνάμεων της εργασίας και του συνδικαλιστικού κινήματος στην κατεύθυνση της αντίστασης και του αγώνα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Περισσότερα...

...στην πραγματικότητα του ασφυκτικού ελέγχου, της χειραγώγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Στα σκαριά του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται το νέο σύστημα επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση. Η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Φθιώτιδας, τόνισε ότι περίπου τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθει νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει να κάνει και με την επιλογή στελεχών, τις νέες δομές εκπαίδευσης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, θα υπάρχει πρόβλεψη για την επιμόρφωση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. «Δεν μιλάμε για τιμωρητική αξιολόγηση, αλλά για αποτύπωση και εντοπισμό των αναγκών που έπειτα από 10 και 20 χρόνια στην τάξη έχουν προκύψει».

Περισσότερα...

Το γεγονός που συνέβη σε σχολείο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 6ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου είναι πρωτοφανές και σίγουρα παραπέμπει σε πολύ σκοτεινές εποχές. Τα μέλη του ΔΣ της οικείας ΕΛΜΕ παραβρέθηκαν στο σχολείο για να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής της Ν. Σμύρνης η οποία προσανατολίζεται να κλείσει το σχολείο καθώς και για θέματα της εκπαιδευτικής συγκυρίας! Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους συναδέλφους και ενώ εκτέθηκαν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ προβλήματα του σχολείου που αφορούν τη διεύθυνση του σχολείου, η Διευθύντρια, σε μια επίδειξη ακραίου αυταρχισμού, αντιδημοκρατικής και αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς απέναντι στο πρωτοβάθμιο σωματείο και τα δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη του, αλλά και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών του σχολείου προκειμένου να μην εκθέσουν τα προβλήματα του σχολείου αλλά και την ίδια, επέλεξε την πυγμή της κρατικής καταστολής. Έτσι κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει τα μέλη της ΕΛΜΕ με το πρόσχημα της παρουσίας "εξωσχολικών"!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός που παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους τρομοκρατίας και καταπάτησης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφιση, από την κυβέρνηση της ΝΔ, των νέων αντισυνδικαλιστικών μέτρων που φακελώνουν τα σωματεία και επιφέρουν νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, μόνο τυχαία δεν είναι. Αντίθετα αποτελεί προπομπό για τη νέα κατάσταση όξυνσης και σκλήρυνσης της πολιτικής ζωής. Φέρνει τη δυσωσμία του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας των εργαζομένων, όσων συνδικαλίζονται, όσων τολμούν και ορθώνουν ανάστημα στην κυρίαρχη πολιτική.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος υιοθετεί πλήρως το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του.

Με τη συλλογική και οργανωμένη δράση υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!

Περισσότερα...