Η απεργία – αποχή να συνεχιστεί!

Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα των εκπαιδευτικών!

Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Η επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει τα μέτρα για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργια. Εδώ και 40 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σημαιοφόροι των πιο νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών σχεδίων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την ταξική κατηγοριοποίηση και την επιβολή λουκέτων στα δημόσια σχολεία, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα με τους μεγάλους αγώνες του έβαλε φραγμό στις προσπάθειες αυτές, ανέκοψε τις κυβερνητικές επιθέσεις, υπερασπίζοντας με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού μας.

Περισσότερα...

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ - ΔΟΕ - ΟΙΕΛΕ την Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 6.00μμ στα Προπύλαια!

Καταγγέλλουμε την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών!

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσουν! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες!

Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν θα περάσει! Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος αγώνας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου!

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 6.00μμ!

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Η σημερινή ημέρα 5 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών. Δίνεται, έτσι, ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο ο διάλογος και ο προβληματισμός για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Η θρυμματισμένη εικόνα των εκπαιδευτικών στο σχολείο των «παραγκωνισμένων»

Μέσα στο κύμα της απαξίωσης του σημερινού σχολείου, ξεχωρίζει ένα πρόσωπο, ο εκπαιδευτικός. Είναι ο «σημαντικός άλλος», η μόνη φανερή φιγούρα του ανώνυμου σχολικού μηχανισμού που στα μάτια των μαθητών και της πλειονότητας της κοινωνίας έχει μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, άλλοτε ως φορέας σωτηρίας και άλλοτε ως φορέας απώλειας. Η αλήθεια είναι ότι, πολλές φορές άδικα, χρεώνεται ο εκπαιδευτικός όλα όσα πικραίνουν και απογοητεύουν τους μαθητές από την τρυφερή τους ηλικία στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο λειτουργώντας σαν αρένα ανελέητου ανταγωνισμού αδυνατεί να προσελκύσει τους μαθητές δίνοντας τους την απόλαυση της μάθησης και ικανοποιώντας τις μορφωτικές τους ανάγκες.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ ως πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει αναλάβει τον ρόλο της τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών με αλλεπάλληλα έγγραφα – διαταγές που αντιβαίνουν όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά ακόμα και τους αυταρχικούς νόμους της κυβέρνησής του.

Την Παρασκευή 1/10 έστειλε έγγραφο στους Διευθυντές και Προϊσατμένους των σχολείων με βάση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και σε ρόλο Εφετείου αποφάσισε οριστικά «είναι συνεπώς παράνομη κάθε συμμετοχή» στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες «Συλλογικού προγραμματισμού, εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγηση των σχολικών μονάδων». Και διατάσσει να «υποβάλλονται ηλεκτρονικά η συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και ο συλλογικός προγραμματισμός, παραμένει ανοικτή προκειμένου να υλοποιηθούν οι διαδικασίες που ορίζονται στην υπό στοιχεία 108906/ΓΔ4/10.09.2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» υπουργική απόφαση (Β΄4189)».

Περισσότερα...

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κατέφυγε στα δικαστήρια για να χτυπήσει την απεργία – αποχή την οποία έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ενάντια στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ενεργοποιώντας τις αντιδημοκρατικής και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του νόμου «Χατζηδάκη». Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ διαβλέποντας τα μαζικά χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει για δεύτερη φορά η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιδίδεται σε ένα νέο κρεσέντο αυταρχισμού και καταστολής. Θέλει να τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει στο γύψο τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Περισσότερα...

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Τετάρτη 15/9 18:30 στα Προπύλαια!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά αρνείται να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Όχι μόνο δεν αραιώνει τους μαθητές στα τμήματα, αντίθετα προχωρά σε συγχωνεύσεις αυξάνοντας τους μαθητές στους 27 στις σχολικές αίθουσες! Ούτε λόγος για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες. Προκλητικά ο Βορίδης μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωνε περικοπές στις δαπάνες για προσωπικό στην καθαριότητα στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Περισσότερα...