*του Γιώργου Κ. Καββαδία

Για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και την εξαθλίωση των εκπαιδευτικών δεν επαρκεί η δικαιολογία των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, αφού είναι μόνιμη και διαρκής, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχείρηση κατεδάφισής της. Πολύ περισσότερο αποκαλυπτική είναι η εκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με στόχο τον πνευματικό ευνουχισμό της νέας γενιάς. Τα πρωτοφανή ποσοστά σχολικής αποτυχίας στην Α' Λυκείου, το ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό σύστημα και η συνολική αποδόμηση του περιεχομένου σπουδών, διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης ακόμα πιο ταξικό για "λίγους και εκλεκτούς", που απορρίπτει τη νέα γενιά και την εκδιώκει προς την άτυπη εκπαίδευση, τη μαθητεία, τη μαύρη εργασία.

Περισσότερα...

του Θανάση Τσιριγώτη

Κάθε Σεπτέμβρη που ανοίγουν τα σχολεία χιλιάδες προσδοκίες περπατούν μαζί με τα παιδιά στο δρόμο. Οι γονείς τους, οι συγγενείς φορτώνουν και φορτώνονται με ελπίδες για τη σοφία που καραδοκεί κρυμμένη στων βιβλίων τις σελίδες. Αλλά τι γνώση θα λάβει η νέα γενιά; Και πώς η γνώση αυτή θα οδηγήσει σε δουλειά και μια καλύτερη ζωή; Πώς ο κόπος που αρχίζει από την παιδική ηλικία μπορεί να μετασχηματισθεί σε άπλωμα του νου, σ' ατσάλωμα της θέλησης, στης βούλησης τις κορυφές;

Περισσότερα...

Των Χρήστου Κάτσικα – Βασίλη Καραμπάτσα

Μέσα στο κύμα των μαθητικών επικρίσεων και της αμφισβήτησης της λογικής του υπαρκτού σχολείου ξεχωρίζει ένα πρόσωπο, ο εκπαιδευτικός. Είναι ο «σημαντικός άλλος», η μόνη εμφανής φιγούρα της «ανώνυμης» σχολικής μηχανής, που στα «επεισόδια» των μαθητικών συζητήσεων παρουσιάζεται, υπαινικτικά, με μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, άλλοτε σα φορέας σωτηρίας και άλλοτε σα φορέας απώλειας. Ο δάσκαλος που αγαπήθηκε και ο δάσκαλος που μισήθηκε, είναι προφανώς δύο διαφορετικά πρόσωπα, χαραγμένα

Περισσότερα...

Τα σύννεφα του πολέμου, απλώνουν απειλητικά τη σκιά τους πάνω από την ευρύτερη γειτονιά μας. Η Παλαιστίνη και η Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε τους καλοκαιρινούς μήνες για μια ακόμα φορά σε ένα απέραντο σφαγείο από τους ισραηλινούς σιωνιστές, με την πλήρη κάλυψη και στήριξη των αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσία που συσσωρεύονται και συμπυκνώνονται στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Περισσότερα...

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο αντιφασίστας αγωνιστής Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τα χέρια των χρυσαυγιτών συμμοριτών στην εργατούπολη του Κερατσινίου. Η δολοφονία του Π. Φύσσα αποτέλεσε το αποκορύφωμα της δράσης του νέο-ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, με τις τραμπούκικες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και σε λαϊκούς αγωνιστές. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Σαμαρά με την αντιδραστική πολιτική της εξέθρεψε και ανέχτηκε τις φασιστικές δυνάμεις, συγκάλυψε και αξιοποίησε την τρομοκρατική δράση τους.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με αγιογραφικές, ως συνήθως, δηλώσεις, αλλά η δημόσια εκπαίδευση στέλνει «σήμα κινδύνου», αφού ακόμα κι αυτή η «επανάσταση του αυτονόητου» στο χώρο του σχολείου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ως όρος χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 2000 για να δηλώσει ότι τα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργούσαν έχοντας τα στοιχειώδη: αίθουσες, βιβλία, εκπαιδευτικούς και άλλα, έτσι ώστε να σταματήσει το «έθιμο» να χάνονται χιλιάδες ώρες.

Περισσότερα...