Ο εκπαιδευτικός Χρήστος Τσουκαλάς, συνταξιούχος τώρα πια, ήταν ο άνθρωπος που στεκόταν πλάι στο Νίκο Τεμπονέρα τις τελευταίες στιγμές πριν τη δολοφονία του. Ο Χρήστος Τσουκαλάς είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Αντιτετραδίων.

Το κείμενο που ακολουθεί, γραμμένο από τον Χρήστο Τσουκαλά, αποτελεί τη σύντομη αλλά πυκνή καταγραφή όλων των γεγονότων των ημερών του μαθητικού και νεολαιίστικου σκιρτήματος το 1990 - 1991 που έφτασαν στη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα από το χέρι των τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ. 29 χρόνια μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, το ύψιστο πάραδειγμα του αγωνιστή Δασκάλου αποδεικνύει πως η μνήμη αντέχει απέναντι στη λήθη και στη διαστρέβλωση.

Περισσότερα...

Κοινή ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου και της Πορείας

Καλούμε στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία την Πέμπτη 9 Γενάρη στις 6.30μμ στα Προπύλαια

Τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια ο Αγωνιστής Δάσκαλος Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από το δολοφονικό χέρι του αρχιτραμπούκου της ΟΝΝΕΔ Καλαμπόκα και της συμμορίας του. Έπεσε υπερασπιζόμενος τους δίκαιους αγώνες του μαθητικού κινήματος ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Η αυγή του 1991 έβρισκε τα σχολεία και τους μαθητές όλης της χώρας σε αναβρασμό. Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό παιδείας τον αλήστου μνήμης Β. Κοντογιαννόπουλο, αποκάλυπτε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στο μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα κηρύσσοντας την "ανακατάληψη των σχολείων" την ίδια στιγμή που οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ επιχειρούσαν να σπείρουν τον τρόμο ανάμεσα στους κόλπους της ανυπότακτης και μαχόμενης νεολαίας. Όχι τυχαία, το Γενάρη του 1991 οι ΗΠΑ εξαπέλυαν τον πόλεμο στο Ιράκ αιματοκυλώντας για μια ακόμα φορά τη Μέση Ανατολή.

Περισσότερα...

Το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται ψίχουλα!
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα!
Κάτω το "προσοντολόγιο" της ανεργίας!
Υπερασπίζουμε τα πτυχία και την εργασία μας!

Εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ να ανακοινώσει τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 που αφορούν τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων. Εφαρμόζει με αυτόν τον τρόπο το νόμο για το προσοντολόγιο που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πριν από ένα χρόνο. Ο νόμος για το προσοντολόγιο οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο κυνήγι συγκέντρωσης προσόντων ξοδεύοντας πολύ χρόνο και χρήμα. Ακυρώνεται με αυτόν τον τρόπο το πτυχίο ως αποκλειστικό εφόδιο για την εργασία, το οποίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο. Την ίδια στιγμή οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν διδάξει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, γίνονται θύματα της βίαιης ανακατάταξης που θα συμβεί στους πίνακες.

Περισσότερα...

Η μάχη για τη ζωή που έδινε τον τελευταίο καιρό ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν άνιση. Την έδωσε όμως μέχρι τέλους με παλικαριά, σεμνότητα και αξιοπρέπεια. Ο Θάνος Μικρούτσικος από το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης κατέκτησε επάξια τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών που μέσα από την μουσική και την τέχνη τους υπηρέτησαν τον πολιτισμό και την υπόθεση του λαού και της νεολαίας. Μπορεί το πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου να σίγησε, όμως οι γενιές που μεγάλωσαν μαζί του στην αντιδικτατορική πάλη και τα μετέπειτα χρόνια αλλά και οι επόμενες θα τραγουδούν στις συντροφιές και στις παρέες, στους δρόμους και τις διαδηλώσεις τα τραγούδια του.

 

Περισσότερα...

Όπως ήταν αναμενόμενο, το 37ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε μακριά από το ενδιαφέρον και τις πραγματικές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που εδώ και δεκαετίες πλειοψηφεί στην Εκτελεστική Γραμματεία και το Γενικό Συμβούλιο, η ίδια που κυριαρχεί και στα δευτεροβάθμια, αλλά και τα πρωτοβάθμια όργανα, είναι αυτή που κατάφερε να μετατρέψει και το τελευταίο συνέδριο σε μια τυπική, άνευρη και ανούσια στο περιεχόμενό της διαδικασία.

Περισσότερα...

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) απασχολούνται με το ζήτημα που αφορά την κρίση και επιλογή των νέων στελεχών που θα διαρθρώσουν τη διοίκηση. Σχεδόν κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, ανεξάρτητα από το πρόσημο με το οποίο παρουσιάζεται, ένα από τα κύρια μελήματά της είναι η διάρθρωση και η στελέχωση του διοικητικού κρατικού μηχανισμού με τέτοιο τρόπο που να βρίσκεται πιο κοντά στην εξυπηρέτηση των πολιτικών επιλογών της. Οι όποιες λοιπόν αλλαγές συντελούνται πάντα σε ένα πλαίσιο που δεν αμφισβητεί αλλά αντίθετα ενισχύει και υποστηρίζει την κυρίαρχη πολιτική, δηλαδή την πολιτική της τάξης εκείνης (αστικής) που έχει την εξουσία. Όλα τα μεγάλα κόμματα που μέχρι τώρα βρέθηκαν στο κυβερνητικό τιμόνι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και ξανά τώρα τη ΝΔ, αποτέλεσαν τους βασικούς υπηρέτες της αστικής πολιτικής και οι παρεμβάσεις τους στο επίπεδο του κρατικού μηχανισμού ήσαν τέτοιες που να εξυπηρετούν ακριβώς αυτή την γενική πολιτική κατεύθυνση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συντελούνται – όχι μόνο σήμερα άλλα διαχρονικά – όλες οι διεργασίες και οι αλλαγές που αφορούν και τα λεγόμενα στελέχη της Διοίκησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Περισσότερα...