Χρήστος Κάτσικας

Ν. Κεραμέως: «Λίγες οι διδακτικές ώρες στο ελληνικό σχολείο»!

Νέες μεθοδεύσεις για το σχολικό χρόνο και το ωράριο των εκπαιδευτικών;

Σε θέματα εκπαίδευσης που είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1. Η κ. Κεραμέως είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς αποκαταστήσαμε την γιορτή αλλά θα γίνονται και μαθήματα. Γιατί να μην γίνονται μαθήματα; Είναι μέλημά μας να μην χάνονται μαθήματα. Σε κάποια συγκριτικά στοιχεία είμαστε χαμηλότερα από άλλες χώρες του ΟΟΣΑ σχετικά με τις διδακτικές ώρες συνολικά. Άρα είναι μέλημά μας να μην χάνουν τα παιδιά μας ώρες».

Περισσότερα...

Όλοι στην Πανελλαδική απεργία στις 18 Φλεβάρη -Η ΕΡΓ.Α.Σ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος καλούν στις 10:30πμ, στην Αθήνα Σταδίου και Πεσματζόγλου, στη Θεσ/νικη στην Καμάρα

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η μεθόδευση που ακολούθησε για την προώθησή του είναι μια επανάληψη αντίστοιχων προηγούμενων, που εδώ και χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησαν: Ανέθεσε σε μια «επιτροπή σοφών» να τεκμηριώσει εκ νέου, σε απόλυτη ταύτιση με τις δικές της προθέσεις, τις “απαραίτητες αλλαγές” προκειμένου να (ξανα)“διασωθεί”- υποτίθεται- το Ασφαλιστικό Σύστημα. Στο πλαίσιο αυτής της μεθόδευσης εντάσσεται και η επίσης δοκιμασμένη πρακτική της κινδυνολογίας που επισείει τη «γήρανση του πληθυσμού, την ανεργία και την εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ως “απειλές” για την “κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος”. Για τις οποίες, βέβαια, δεν παίρνει μέτρα κατάργησης των ελαστικών μορ­φών απασχόλησης, μείωσης της ανεργίας και επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος, άλλα απλά τις χρησιμοποιεί σαν διακαιολογία για να επιβάλει, κατ’ επανάληψη, τη δραματική περικοπή και καθήλωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Περισσότερα...

«Τεμπέληδες, ακατάλληλοι και αφερέγγυοι» ή πως πριμοδοτείται η επιθετικότητα εναντίον των εκπαιδευτικών

Πιέσεις, απειλές και εκβιασμοί «στενεύουν» το σχολείο!

Ένα νέο περιστατικό βίας σε σχολικό χώρο ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από ένα βίντεο στο οποίο ανήλικος μαθητής εμφανίζεται να τραμπουκίζει καθηγήτρια για μία… απουσία. Σύμφωνα με τα πλάνα, ο ανήλικος φωνάζει, βρίζει και απειλεί την καθηγήτρια, ζητώντας να σβήσει την «απουσία» που του έβαλε.

Περισσότερα...

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος σας καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΡΓ.Α.Σ την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 5.00μμ στον πολιτιστικό χώρο "Σήμα" (Ισαύρων 29Γ).

Συζητάμε για τα νέα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα τις κυβέρνησης και την ανάγκη μαζικών αγωνιστικών πανεργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στην προωθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Όλοι στον αγώνα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές «δεσμεύσεις» τους, επιχειρούν τώρα ένα ακόμη χτύπημα στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης. Το νέο νομοσχέδιο που φέρνουν προς ψήφιση στην Βουλή στις 21/1 περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων που χτυπούν περαιτέρω τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Περισσότερα...

Του Χρήστου Κάτσικα

Η αξιολόγηση που φέρνει το ΥΠΑΙΘ όχι μόνο δεν είναι «αθώα», αλλά, όπου κι αν εφαρμόστηκε και παρά την επένδυση με χίλιες δυο «αθώες» έννοιες, συνδέθηκε με ένα ασφυκτικό σύστημα που αποτελεί κεντρικό μηχανισμό ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ιδεολογικής χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, εργαλείο βαθμολογικής-μισθολογικής καθήλωσης και απολύσεων ● Στο νέο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί «χρεώνονται» την επιτυχία ή αποτυχία των μαθητών τους και η διοίκηση του σχολείου «χρεώνεται» με τη σειρά της την επιτυχία και την αποτυχία όλων.

Περισσότερα...