Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας επέβαλε, κατά την προσφιλή της τακτική, με τροπολογία σε νομοσχέδιο που αφορούσε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το λεγόμενο “νέο” σύστημα διορισμών, το διαβόητο προσοντολόγιο που αντικαθιστά τον παλιότερο κακόφημο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του Αρσένη, ο οποίος ίσχυε από το 1998 και που είχε καταργηθεί από τα πρώτα χρόνια της μνημονιακής θύελλας.

Περισσότερα...

Η Υπουργική Απόφαση για τον Προγραμματισμό και Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου των Σχολικών Μονάδων

 Ή Εξωραϊσμός της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με την οποία καθορίζονται ο Προγραμματισμός και η Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου των Σχολικών Μονάδων. Μια υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τον ν.4545/2018 συμπληρώνοντας τα κομμάτια του παζλ για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης σύμφωνα με τις νεοφιλελελεύθερες κατευθύνσειςτου ΟΟΣΑ και ανεξάρτητα από τους ευφημισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ολίγον … ΑΝΕΛμε γαλάζιους (ΝΔκρατικούς) και ποταμίσιους κόκκους.

 

Περισσότερα...

Με διαδικασίες “εξπρές” και εν μέσω των χριστουγεννιάτικων διακοπών, τακτική που θυμίζει τον κλέφτη, το υπουργείο Παιδείας μεθοδεύει μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη επιχείρηση άλωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών. Πρόκειται για το διαβόητο πλέον “προσοντολόγιο” που συνδέεται με το “νέο σύστημα διορισμών” εκπαιδευτικών, που υποτίθεται πως θα ισχύσει από εδώ και στο εξής, αντικαθιστώντας τον παλιό κακόφημο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος έπαψε να ισχύει από την εποχή της Διαμαντοπούλου.

Περισσότερα...

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 11 Γενάρη στη 1.00μμ στα Προπύλαια

Με τον παραπλανητικό τίτλο «νέο σύστημα διορισμών» η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες μια βαθιά αντιδραστική τομή για τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.

Περισσότερα...

Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Γενάρη ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει δολοφονημένος στις πύλες του σχολικού συγκροτήματος “Βουδ” στην Πάτρα από το χέρι της ΟΝΝΕΔιτικης συμμορίας με αρχηγούς τους Καλαμπόκα – Σπίνο. Πρωθυπουργός της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης, υπουργός Παιδείας ο Β. Κοντογιαννόπουλος, υφυπουργός Παιδείας Β. Μπεκίρης, νομάρχης Αχαϊας ο Τάγαρης. Οι μαθητές της χώρας βρίσκονται σε μαχητικές καταλήψεις αντιδρώντας στα οπισθοδρομικά σχέδια των Μητσοτάκη – Κοντογιαννόπουλου (ιδιωτικοποιήσεις, στολές, ποδιές, αριστείες και πολλά παρόμοια). Το νέο διαδίδεται αν αστραπή και τα σχολεία παίρνουν φωτιά. Ο Β. Κοντογιαννόπουλος (που αργότερα μεταγράφηκε στο ΠΑΣΟΚ) παραιτείται και αναλαμβάνει ο “ήπιος” Γ. Σουφλιάς που εγκλωβίζει τις ηγεσίες ΟΛΜΕ/ΔΟΕ σε διάλογο ώσπου να τις ξεδοντιάσει εντελώς.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Οι μόνιμοι διορισμοί είναι το πεδίο άσκησης του πολιτικού ψεύδους και της αγυρτείας όλων των Υπουργών Παιδείας της μνημονιακής εποχής με τους υπουργούς παιδείας της αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έχουν τα πρωτεία. Προσπαθούσαν με τις απατηλές υποσχέσεις να κερδίσουν χρόνο και να χορτάσουν με ελπίδες το ρημαγμένο εκπαιδευτικό σώμα, ενώ ταυτόχρονα με «κοπτοραπτική» μείωναν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό συρρικνώνοντας τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως καταργήσεις σχολείων, τμημάτων και επιδεινώνοντας δραματικά τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας θυμίζοντας τις δεκαετίες του 1960 και 1970 Ήταν μια επικοινωνιακή πολιτική, ένας χειρισμός την ίδια ώρα που έμπαιναν σε λειτουργία αλλεπάλληλοι «κόφτες» στις θέσεις εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (25άρια-28άρια), τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα και στα ολοήμερα κλπ. Την ίδια ακριβώς πολιτική υπηρετεί και η περίφημη πρόταση για το «Νέο Σχολείο». Λιγότερο σχολείο – φτωχότερο σχολείο, για λιγότερους μαθητές και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Περισσότερα...