Χωρίς αμφιβολία, στην υποτονικότητα και στη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων και των σωματείων τους, που παρατηρήθηκε στις δύο απεργίες (24.9 και 2.10), που πραγ­ματοποιήθηκαν ενάντια στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο, καίρια ευθύνη έχει η στάση της διορισμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

 

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Διαχρονικά οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα ήταν από τους φτωχότερους μισθολογικά κλάδους του δημοσίου, με το γνωστό σύνθημα «δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός να αποτυπώνει την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στα χρόνια των μνημονίων οι μισθοί και οι αποδοχές των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά και το χάσμα με τους μισθούς άλλων χωρών του ΟΟΣΑ μεγάλωσε δραματικά.

Περισσότερα...

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης του Συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Γέρακα με την κατάθεση προσωπικών μηνύσεων εναντίον του, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην μαθητική παρέλαση της  28ης Οκτωβρίου του 2018 .

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμβάντων στοχοποίησης, ύβρεων και απειλών που δέχονται οι εκπαιδευτικοί του σχολείου από τον Νοέμβριο του 2018, που ακολούθησαν τη διαστρέβλωση και την αξιοποίηση του γεγονότος από ΜΜΕ και άλλους κύκλους, για δήθεν πατριωτικούς σκοπούς.

Περισσότερα...

Κατατέθηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στις αλλαγές στο λύκειο, στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ και σε άλλα πεδία της εκπαίδευσης, από τα ιδιωτικά σχολεία έως τα πρότυπα – πειραματικά και τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου έχει χαρακτηριστεί ως επείγον και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιείται σήμερα, ενώ στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα...

Όχι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης!

Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο όλων των παιδιών!

Εδώ και πάνω από τρία χρόνια με μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις, επικοινωνιακές φιέστες, διακηρύξεις και εξαγγελίες πως τάχα το “Λύκειο ανακτά το χαμένο ρόλο του” και πως ανοίγουν οι πόρτες για την “ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ”, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και η κυβέρνηση σήκωσαν πολύ κουρνιαχτό για να συγκαλύψουν το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο των νέων μέτρων, αλλά και για να αποσπάσουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συνέχεια των περίφημων πορισμάτων του “Εθνικού Διαλόγου” και υπαγορεύεται ευθέως από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ.

Περισσότερα...

Χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια για να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση την διαβόητη πρότασή του για το πολυδιαφημιζόμενο “νέο” της Λύκειο. Από την εποχή του “Εθνικού Διαλόγου”, της πρώτης δηλαδή ενορχηστρωμένης κυβερνητικής επιχείρησης για την επιβολή των προαποφασισμένων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, μέχρι σήμερα κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Με μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις, επικοινωνιακές φιέστες, διακηρύξεις και εξαγγελίες πως τάχα το “Λύκειο ανακτά το χαμένο ρόλο του” και πως ανοίγουν οι πόρτες για την “ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ”, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και η κυβέρνηση σήκωσαν πολύ κουρνιαχτό για να συγκαλύψουν το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο των νέων μέτρων, αλλά και για να αποσπάσουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Περισσότερα...