Το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο και η Αξιολόγηση

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση σχολικών μονάδων, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Παράλληλα η Υπουργός ανάλυσε τους τρεις πυλώνες της αξιολόγησης:

 

Περισσότερα...

Κάτω η πολιτική που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Η κυβέρνηση παρά την καθολική απόρριψη του νέου της αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, προχωρά μέσα στην εβδομάδα στην ψήφιση του, χτυπώντας για μια ακόμα φορά το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» προβλέπει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κύριες αλλαγές είναι η κακόφημη «αξιολόγηση» με στόχο νέες περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο, η βάση του 10, η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα …νηπιαγωγεία (!), ο καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα προσανατολισμού με υπουργική απόφαση και ορισμένες ακόμη διατάξεις που χτυπούν περαιτέρω το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν παιδεία. Σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασικότερη πλευρά του νέου νομοσχεδίου αποτελεί η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Για σχέδιο μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην κατ΄ ευφημισμόν Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει λόγο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ουσιαστικά να επιβεβαιώνει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι: «Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση. Αναφορικά με το δεύτερο μεγάλο άξονα του σχεδίου, την εκπαίδευση, προδιαγράφεται σύσφιξη της σχέσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, που σήμερα περιορίζεται στα σχολικά κτίρια.

Περισσότερα...

Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές στο δρόμο του αγώνα
Η μαζικότητα και ο παλμός των πανεκπαιδευτικών διαδηλώσεων
απάντηση στο κυβερνητικό καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων επαρχιακών πόλεων της χώρας. Οι μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στα κυβερνητικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα αποτελούν μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Η πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή τα μέτρα που αφορούν στην εκπαίδευση, συναντά τη σθεναρή αντίσταση του κόσμου της εκπαίδευσης.

 

Περισσότερα...

του Γιώργου Καββαδία*

Για μια ακόμα φορά η Υπουργός (άνευ) Παιδείας και μετά κάμερας κ. Νίκη Κεραμέως αποδεικνύει την παχυλή της άγνοια στην Ιστορία. Να θυμίσουμε το ανιστόρητο μήνυμα της που τοποθετούσε την 28η Οκτωβρίου στις «παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» ! Στις 306 λέξεις του μηνύματος τότε δε χώρεσε ούτε μια λέξη για φασισμό και ναζισμό! Σήμερα χρησιμοποίησε μια φράση, ένα σύνθημα που προφανώς και με βάση τα προηγούμενα αγνοεί την προέλευση και τη σημασία του. «Ούτε βήμα πίσω» για την εξ αποστάσεως τονίζει αλαζονικά η Υπουργός.

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικός Όμιλος - ΕΡΓΑΣ

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος και η ΕΡΓΑΣ χαιρετίζουν τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας και άλλων πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα πλημμύρισαν από χιλιάδες δάσκαλους και καθηγητές οι οποίοι νίκησαν το κλίμα του μαζικού εκφοβισμού και της τρομοκρατίας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες. Τα νέα ταξικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας που φέρνουν την αξιολόγηση, την τράπεζα θεμάτων, μειώσεις των εισακτέων, την βάση του «10», αύξηση των μαθητών στις τάξεις της πρωτοβάθμιας κλπ, αλλά και το ακραία αυταρχικό μέτρο της εγκατάστασης καμερών στις σχολικές αίθουσες, συνάντησαν σήμερα την σθεναρή και αγωνιστική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Περισσότερα...