Εκπαιδευτικός Όμιλος για την 9η Γενάρη: Μέρα Παιδείας η μέρα δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα

temponerasΣτις 9 Γενάρη 1991, στην Πάτρα, ο αριστερός αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε δολοφονημένος από τον ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα, υπερασπιζόμενος στις πύλες των σχολείων τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

23 χρόνια αργότερα και ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά επιτίθεται με μανία σ' ό,τι άφησε όρθιο η πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το όνομα "Ν. Τεμπονέρας" στη νεολαία και την εκπαίδευση έγινε συνώνυμο του ανυποχώρητου αγώνα, της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής ηθικής.

Τα εκπαιδευτικά Συνδικάτα καθιέρωσαν την 9η Γενάρη ως Μέρα Παιδείας και η αναφορά στο δολοφονημένο καθηγητή είναι συστατικό στοιχείο της αντίστασης στη βαρβαρότητα.
Σήμερα που η ιθύνουσα τάξη θυσιάζει και πάλι τα εκπαιδευτικά αγαθά στο βωμό των ιμπεριαλιστικών – καπιταλιστικών κερδών προσπαθώντας ταυτόχρονα να ισοπεδώσει συνειδήσεις και πολιτισμικά πρότυπα, ο Ν. Τεμπονέρας καταυγάζει φως και δύναμη, κουράγιο και απαντοχή για τις μέρες που έρχονται.
Στην εκπαίδευση ετοιμάζονται απολύσεις και η αξιολόγηση – μηχανισμός απόλυσης είναι προ των πυλών. Εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν, μαθητές πετάγονται στο δρόμο. Μόνος τρόπος για να σταματήσει η λαίλαπα είναι ο μαζικός, ενιαίος, ανυποχώρητος αγώνας των εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζομένων.
Σ' αυτόν το δρόμο το παράδειγμα του Ν. Τεμπονέρα είναι φωτεινός φάρος.

  • Ο Ν. Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα.
  • Ο Ν. Τεμπονέρας αποτελεί σύμβολο της νέας εποχής.