Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Για τη φασιστική ιδεολογία και δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία

EKΠAIΔEYTIKOΣ OMIΛOΣ - αντιτετράδια της εκπαίδευσης

Για τη φασιστική ιδεολογία και δράση της Xρυσής Aυγής στα σχολεία

1. Η καταγγελία, σύλληψη και παραπομπή βασικών στελεχών και μελών της ναζιστικής Χ.Α αποτελεί δείγμα της όξυνσης όλων των ενδοαστικών αντιθέσεων πάνω στο έδαφος της εντεινόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αφού ανέχτηκε πολιτικά τους εγκληματίες - νοσταλγούς του Χίτλερ προχώρησε τώρα στη δίωξή τους. Σαν να δέρνει κάποιος το «ντόπερμαν» που προχώρησε πέρα από τα «εσκαμμένα». O Σαμαράς πηγαίνοντας στις ΗΠΑ, προετοιμαζόμενος για την προεδρία της Ε.Ε.,

εγκαλούμενος από τον Σβόμποντα (πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου) και ετοιμαζόμενος να συνάψει συμφωνίες με το Ισραήλ, βρέθηκε, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, με το ναζιστικό Φρανκεστάιν σε ανεξέλεγκτη τροχιά.
Η επίδειξη δύναμης των αντιδραστικών της Ν.Δ. απέναντι στους φασίστες προσπαθεί αφενός να αλιεύσει τις αναγκαίες ψήφους από την ακροδεξιά, να στριμώξει τους ρεφορμιστές του ΣΥΡΙΖΑ και να καθιερωθεί στους απελπισμένους μικροαστούς ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας.
2.Η Χ.Α. ήταν και είναι μια νεοναζιστική, εγκληματική, ρατσιστική συμμορία.
Αναπτύχθηκε πατώντας πάνω στο έδαφος της φτώχειας του μνημονίου, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και του αλυσοδέματος της χώρας από κράτη-δανειστές.
Η αναφορά της στην αρχαία ιστορία είναι έωλη. O αντισυστημικός χαρακτήρας της ψεύτικος, αφού δουλεύει για τους εργοδότες. Η καταφυγή στη βία εγκληματική, η νοσταλγία στο ναζισμό έκδηλη.
Η Χ.Α. επέβαλε την αντιδραστικοποίηση της πολιτικής θεματολογίας. Αλλοδαποί, ασφάλεια, εκκαθαρίσεις-σκούπες. Κρύφτηκε με τη μάσκα του αντιμνημονιακού αγώνα, διεκδικώντας στα ΜΜΕ και στις πλατείες πιο σκληρή φωνή.
Η στενή βάση της είναι οι λούμπεν, οι θύλακες στις δυνάμεις καταστολής και τμήματα του ακραίου παρασιτικού κεφαλαίου. Αξιοποίησε την υποχώρηση της αριστεράς στις εργατογειτονιές και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά πρόκειται για πολιτική ρεζέρβα του αστικού συστήματος όταν οι ανάγκες ο απαιτήσουν όπως προκύπτει και ιστορικά.

 

 

Oι αιτίες

3.Oι αιτίες της γέννησης - ανάπτυξης της Χ.Α. επιμελώς αποκρύβονται από τις κυρίαρχες αστικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ. Το έδαφος πάνω στο οποίο σέρνεται ο νεοφασισμός, όποια ταμπέλα και αν έχει, είναι η γενικευμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και των διαχειριστών της.
Η φτώχεια και η ανεργία που πήραν μόνιμες διαστάσεις, η ξενοφοβία ως απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα, η απαξίωση του αστικού πολιτικού προσωπικού στα μάτια των λαϊκών μαζών, τα δωρεάν κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια) που διαλύονται, η υποτέλεια της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στους ιμπεριαλιστές - τοκογλύφους άνοιξαν την πόρτα στους νεοναζιστές για να εμφανιστούν ως αντισυστημική δύναμη.
Η γενίκευση των απολίτικων συνθημάτων όπως «έξω τα κόμματα», «τα συνδικάτα, εναντίωση στους εν γένει πολιτευτές, την κλεπτοκρατία», υποκρύπτει τα αίτια της σημερινής κατάστασης, συσκοτίζει τα γεγονότα.
Η αποπολιτικοποίηση στρώνει το δρόμο στο φασισμό.

 

«Το πανδημοκρατικό μέτωπο»

4.Πίσω από τις φωνές «όλοι μαζί ενάντια στους ναζί» κρύβεται ο Σαμαράς και ο Δένδιας. Το «ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο», το «συνταγματικό τόξο», η κοινοβουλευτική νομιμότητα πάνε μαζί με τη θεωρία των άκρων, τον αντικομμουνισμό και τη συκοφαντία των λαϊκών αγώνων.
ΚΑΝΕΝΑ μέτωπο δεν μπορεί να γίνει με τους Ηρακληδείς του μνημονίου, της φτώχειας και της εξάρτησης.
ΚΑΜΜΙΑ συνυπογραφή με τις θεριεμένες αυταπάτες που σκορπά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το «Πανδημοκρατικό μέτωπο» που ονειρεύονται οι Σαμαράς-Βενιζέλος ενάντια στη Χ.Α. και μάλιστα με δικονομικούς όρους, στην πραγματικότητα αλυσοδένει το λαό στις αστικές κυβερνητικές συμπληγάδες.
Το ψευτοαντιμνημονιακό - αντιφασιστικό δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το λαϊκό κίνημα στα απόνερα νέων αυταπατών.
Η βαθειά-αμετάκλητη πολιτική και οργανωτική καταδίκη των νεοφασιστών πρέπει να γίνει από το λαό και τη νεολαία στους χώρους εργασίας και κατοικίας. Έτσι που να φράξει στο διηνεκές ο δρόμος για τους ορκισμένους εχθρούς της χώρας, των εργαζομένων και της νεολαίας.
Το «πανδημοκρατικό - αντιφασιστικό μέτωπο» συγκαλύπτει τα πραγματικά αίτια και τους ενόχους και ρίχνει νερό στο μύλο της αστικής και βάρβαρης πολιτικής.

 

Τα καθήκοντα

Μέσα στα σχολεία οι αληθινοί εκπαιδευτικοί δίνουμε μια καθημερινή και σπουδαία μάχη.
Ενάντια σε όλα τα «κακά τέρατα». Την άγνοια, το τηλεοπτικό life style, την αυριανή ανεργία, τον παπαγαλισμό, τον αστικό ωχαδελφισμό, την άλογη βία, τα πρότυπα της συμφοράς με τα οποία βομβαρδίζονται οι μαθητές-μαθήτριες.
Oφείλουμε να εφαρμόσουμε δράσεις στα εξής σημεία:
Oι νεοναζί αποτελούν σκοτεινό παρακλάδι του αστικού συστημικού πλέγματος. Θέλουν να διώξουν τους αλλοδαπούς για να φέρουν τις δουλεμπορικές εταιρείες (με μισθό 20 ευρώ), προσπαθούν να οργανώσουν σωματεία με την εργοδοσία, μισούν το λαό και τους αγώνες του. Βρίσκονται στην ακροδεξιά άκρη του αστικού συστήματος και τρέφονται από τα σκουπίδια της κρίσης. O φασισμός είναι το τερατόμορφο παιδί του καπιταλισμού!
Έχουμε κάθε λόγο ­αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αντιφασιστική συνείδηση στους μαθητές μας­ ν' αναφερόμαστε στην Ιστορία. Να μελετάμε και να προτρέπουμε για μελέτη τον αντιφασιστικό πόλεμο, τη δικτατορία του Μεταξά, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία 1967-1974. Να προτείνουμε βιβλία, ταινίες για την ιστορία. Να καυτηριάζουμε το χιτλερισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την κατοχή στη χώρα μας. Η μνήμη κόντρα στη λήθη!
Να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην αφέλεια και τη νεανική άγνοια και στις οργανωμένες συμμορίες των νεοναζί. Απέναντι στα παιδιά οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με πειθώ και δημοκρατική διαπαιδαγώγηση, απέναντι στους νεοναζί εγκληματίες με αμείλικτο τρόπο.
Να κάνουμε διάκριση της δίκαιης και άδικης βίας. Τα αστικά κόμματα και ο δημοκρατισμός μιλάνε «για τη βία από όπου και αν προέρχεται», η ΝΔ-ΠΑΣOK για τα δύο άκρα κ.λπ. Υπάρχει η βία που κινεί την ιστορία προς τα μπροστά (εθνικοί και ταξικοί αγώνες) και η βία του Άουσβιτς! Ας μην πέφτουμε στην παγίδα των αφηρημένων συλλογισμών, των γενικεύσεων και των αφορισμών.
Στα σχολεία επεκτείνονται και λόγω κρίσης τα κρούσματα ενδομαθητικής βίας (booling κ.λπ.) και ένα τμήμα της νεολαίας λόγω αυθορμητισμού «γοητεύεται» από τους «τσαμπουκάδες». Να παρεμβαίνουμε θαρρετά, επεξηγηματικά, πειστικά, να μην αποφεύγουμε το θέμα στρουθοκαμηλίζοντας.
Θωρακίζουμε τα σχολεία από τους «φουσκωτούς» εξωσχολικούς. Δεν προσπερνάμε το θέαμα, αξιοποιούμε ακόμα και το υπάρχον θεσμικό οπλοστάσιο, ώστε να μην παραδίδουμε τα παιδιά μας βορά στους νεοφασίστες που καραδοκούν.
Έξω οι νεοφασίστες από τα συνδικάτα! Oι εκλογές στην ΕΘΕΛ και τα ταξί δεν είναι καλό μήνυμα. Ευτυχώς η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της έχει άλλο πολιτισμό. Κανένα βήμα στο νεοφασισμό, απαγόρευση παρέμβασης των νεοναζί. «Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας» Μπ. Μπρεχτ.
Αντιφασιστική δράση μέσα και έξω από τα σχολεία με ομάδες πολιτικής και πολιτισμού, δημοτικές κινήσεις κ.λπ.