Όλοι στον αγώνα! Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη! Κανείς δεν περισσεύει στην εκπαίδευση!

eo antitetradia

Αντιδραστική επίθεση

O μαύρος αέρας που φυσάει σ' όλη τη χώρα πάνω από τρία χρόνια αφήνει πίσω του καμμένη γη. Πείνα, ανεργία, χαράτσια, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, υγείας, παιδείας, πρόνοιας, απολύσεις, εκπόρνευση της πολιτικής ζωής, αστικό κοινοβούλιο σαν θέατρο σκιών, ύαινες στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής. Ποτέ άλλοτε μετά τον εμφύλιο η χώρα μας δεν γνώρισε τόσα αρπακτικά συντονισμένα αιμοδιψή και φρικαλέα πάνω της. Σε απόσταση χιλιομέτρων οι ιμπεριαλιστές φτιάχνουν προβοκάτσιες, ανατρέπουν ως φαρισαίοι εκλεγμένες κυβερνήσεις (Αίγυπτος), ετοιμάζονται να κομματιάσουν τη Συρία, γιατί δεν προστίθεται με τους όρους τους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Όμως ζορίζονται! Στην Αγγλία ο Κάμερον είδε το «OXI» των αστών βουλευτών στον πόλεμο και σ' όλη την Ευρώπη μόνο ένα σοσιαλδημοκρατικό σκιάχτρο, ο Oλάντ, ακολουθεί τον Oμπάμα. Στη χώρα μας ο Σαμαράς απέμεινε με τον ασθμαίνοντα Βενιζέλο που φαντασιώνεται πως είναι πρωθυπουργός, τους τραπεζίτες και τα καπιταλιστικά όρνια που οσμίζονται νέα κέρδη.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όχι με το χαρτί των εκλογών, όπως διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παραλύσει τις αναγκαίες αντιστάσεις, αλλά με τα όπλα του αγώνα που πρέπει να ξεδιπλωθούν παντού. Με όχημα τον Ενιαίο Παρατεταμένο Αγώνα, την κοινή δράση των εργαζομένων και τη λαϊκή - εργατική αποφασιστικότητα.

 

Η έξωση των φτωχών

Oι απολύσεις, διαθεσιμότητα, μετατάξεις στην εκπαίδευση, μαζί με τα λουκέτα στα σχολεία και τον οικονομικό στραγγαλισμό είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά στο φθηνό, ευέλικτο, ταξικότερο σχολείο που ετοίμασαν.
Εξετάσεις παντού ώστε να δυναμώνει το ταξικό φίλτρο και να ατομικοποιείται η αποτυχία.

Βίαιο σπρώξιμο των μαθητών στη φτηνή κατάρτιση και λιγότερη μόρφωση. Αυτόν το στόχο υπηρετεί η νέα επαγγελματική εκπαίδευση σε συνθήκες ανεργίας, μνημονίου και κοινωνικής κόλασης.

Ενιαία θέματα εξετάσεων από τον Εθνικό Oργανισμό Εξετάσεων, ώστε να μηδενιστεί η προσωπική προσέγγιση του καθηγητή που γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα» από την απρόσωπη στυγνή Εταιρεία Εξετάσεων. O συνυπολογισμός των βαθμών στις τάξεις του Λυκείου θα εντείνει τον εξεταστικοκεντρικό βαθμοθηρικό χαρακτήρα των σχολείων.

Η κατάργηση των ειδικοτήτων Υγείας και Εφαρμοσμένων Τεχνών εκτός από τις απολύσεις εκπαιδευτικών πετάει στο δρόμο 20% των μαθητών. Σε συνδυασμό με το κλείσιμο 100 περίπου ΕΠΑΣ δίνει δώρο στους ιδιώτες ένα «σχολικό φιλέτο».

Η δημιουργία Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) σημαίνει πρόωρη (μετά τα 15 χρόνια) εξειδίκευση χωρίς δυνατότητες εξέλιξης, ενώ η τάξη μαθητείας με 28 ώρες απλήρωτης δουλειάς στους ιδιώτες προσφέρει τζάμπα εργασία, καλύπτει την καλπάζουσα ανεργία και ανοίγει λεωφόρο για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ. που τρίβουν τα χέρια τους μπροστά στα κύματα πελατών.

 

Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου

Δεν πρόκειται μόνο για τις 2.500 απολύσεις που βαφτίζονται διαθεσιμότητα, για τις 4.500 αναγκαστικές μετατάξεις, τους 500 αναπληρωτές που δεν θα ξαναπροσληφθούν και τις 3.200 συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Πάνω από 15.000 εκπαιδευτικοί πετιούνται στο δρόμο! Όμως το σχέδιό τους είναι εφιαλτικότερο. Το νέο σχολείο δεν θα έχει θέση για τα παιδιά των εργατολαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για διπλή έξωση από το δημόσιο σχολείο φτωχών μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η άρχουσα συμμορία θεμελιώνει ένα σχολείο για λίγους, ενώ οι πολλοί προορίζονται για την ανεργία και τη φθηνή και απλήρωτη εργασία.
Όσοι τελειώσουν τα τεχνικά σχολεία με τη 12μηνη μαθητεία, δεν θα έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, θα προστίθενται στο στρατό των ανέργων (πάνω από το 60% η ανεργία στους νέους), το δικαίωμα στη μόρφωση θα γίνεται αόριστη δυνατότητα, το δημόσιο σχολείο των πολλών και οι εκπαιδευτικοί με σταθερή εργασία γίνεται ελιτίστικο, απρόσιτο, ταξικότερο.
Μετά το σχέδιο «Αθηνά», τη «Διά βίου Μάθηση» και όσα εμπνεύστηκαν οι υποτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομίζουν ότι έφθασε η ώρα «κάθε τάξη να πάρει το μορφωτικό της μερτικό», δηλαδή οι φτωχοί να προορίζονται για τις χωματερές και οι πλούσιοι να θησαυρίζουν, παρέχοντας στη «μαθητική πλέμπα» σκουπίδια πληροφοριών, άχρηστη γνώση, απλήρωτη μαθητεία και δεξιότητες της ανεργίας.
Αν αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το ανοσιούργημα θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και την ιστορία. Αν αφήσουμε την άρχουσα τάξη να σχεδιάζει ατιμωρητί και μόνη, θα είμαστε υπεύθυνοι για τον εργασιακό και μορφωτικό μεσαίωνα.

 

Τι να κάνουμε

Τον Μάη 2013 η αγωνιστική πρόταση για απεργία στις εξετάσεις συνάντησε την απέχθεια των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, την άρνηση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και την τρικλοποδιά του ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝΕΚ κ.λπ. Τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί αλλιώτικα, αν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αισθανθεί την πυγμή των αγώνων στην εκπαίδευση. Άλλωστε τα συνέδρια OΛΜΕ/ΔOE που ακολούθησαν έφεραν τις αγωνιστικές - ταξικές δυνάμεις σε πολύ υψηλές θέσεις και σε μεγάλο ποσοστό αποδοχής από τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Oφείλουμε να οργανώσουμε τώρα τις αντιστάσεις μας.
Oφείλουμε να υπερασπίσουμε τα απολυμένα αδέλφια μας.
Oφείλουμε να δώσουμε ένα θρανίο στη δημόσια παιδεία στα παιδιά των φτωχών και των εργαζομένων.

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος, ταξική συνιστώσα των Παρεμβάσεων, προτείνουμε:

  • Να προσπεράσουμε τις γονατισμένες ηγεσίες Oμοσπονδιών/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ που είτε σιωπούν ένοχα, είτε ροκανίζουν το χρόνο.
  • Να απομονώσουμε τις υποταγμένες παρατάξεις.
  • Να πείσουμε τους ταλαντευόμενους πως μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα.
  • Να προκαλέσουμε συσκέψεις, συνελεύσεις και να εκλέξουμε μάχιμες επιτροπές.
  • Να παραμερίσουμε τις αυταπάτες για τις κάλπες και την κυβερνώσα αριστερά που καλλιεργεί τη μοιρολατρεία, τον εκλογικισμό και την απάθεια.
  • Να ενωθούμε βαθειά με τους εργαζόμενους και τους μαθητές μας.
  • Να στρέψουμε τα βέλη της κριτικής μας ενάντια στην Ε.Ε., τον ιμπεριαλισμό, το ΔΝΤ, την Τρόικα και την κυβέρνηση.

 

Αγώνας από τις 16 Σεπτέμβρη

Απεργία, Διαδηλώσεις, Πορείες, Καταλήψεις

Καμία αντιδραστική πολιτική δεν είναι αήττητη

Έχουμε το δίκιο - Θα νικήσουμε


Αθήνα 4/9/2013

Εκπαιδευτικός Όμλος ΕΡΓΑΣ 

Τηλ. επικοινωνίας: 6972-527451, 6945-892700