Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας - Για την 82η ΓΣ της ΔΟΕ

Πολλή φασαρία-Λίγη ουσία- Έλλειψη αποφάσεων
82η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ- 22 με 25 Ιούνη

82 synedrio doe apotelesmata

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 25 Ιουνίου, με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΔΟΕ και αντιπροσώπων της ΑΔΕΔΥ , οι εργασίες της 82ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Το συνέδριο του μαζικού κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (599 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι 60 χιλιάδων περίπου εκπαιδευτικών) πραγματοποιήθηκε μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο για το δημόσιο σχολείο , μαθητές και εκπαιδευτικούς . Δημόσιο σχολείο , μαθητές και εκπαιδευτικοί .

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ρίχνει όλα τα βάρη πάνω στο λαό , χαλκεύει νέα δεσμά εξάρτησης και καταλήστευσης της χώρας,την υπαγάγει κάτω από διεθνή έλεγχο και επιτήρηση , αναπαράγει και οξύνει όλες τις εσωτερικές αντιθέσεις με την αντιδραστική πολιτική "τάξη" που εφαρμόζει πιστή στα κελεύσματα ιμπεριαλιστών (κυρίως ΗΠΑ και ΕΕ) και ντόπιας ολιγαρχίας.
Κομμάτι αυτής της ενιαίας πολιτικής σε βάρος των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων ,αποτελούν και οι αντιδραστικές ρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης , στο σώμα εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Κύρια χαρακτηριστικά της τριήμερης Γενικής Συνέλευσης ήταν τα εξής:

  1. Στη μεγαλύτερη διάρκειά της η Γενική Συνέλευση χρωματίστηκε από τις προσπάθειες των εκφραστών του κρατικού συνδικαλισμού , των συνδικαλιστικών δεινοσαύρων της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ ή νεόκοπα ΔΗΣΥ , να ροκανίσουν το χρόνο , εφαρμόζοντας το γνώριμο κόλπο των διαδικαστικών θεμάτων.Προφανώς και οι δύο σφαδάζουν παραδομένες στα κρίματα του δικομματισμού.Ο στόχος των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων -στηριγμάτων των αντιδραστικών πολιτικών στο δημόσιο σχολείο και το εκπαιδευτικό κίνημα-να εμποδιστούν με οποιοδήποτε τρόπο οι εργασίες , η ουσιαστική συζήτηση και πολύ περισσότερο οι αγωνιστικές αποφάσεις.Αποδεικνύεται σε σχέση με την ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ , ότι το πρόβλημα δεν είναι ν'αλλάξεις όνομα ή πουκάμισο αλλά το τι πολιτική υπηρετείς!
  2. Οι αναχωρητές του ΠΑΜΕ εκπ/κών , με τη στάση τους στη Συνέλευση , αποδείχτηκαν απόντες από την αγωνία και τους πραγματικούς αγώνες των εκπαιδευτικών για το σταμάτημα της ξέφρενης επίθεσης ενάντια στην εκπαίδευση.Το απέδειξαν για άλλη μία φορά με τη "μοναχική" τους στάση , τη θέση τους απέναντι στο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα . Δεν αναγνωρίζουν τίποτε που κινείται εκτός της δικής τους κομματικής γραμμής και δεν μπορούν να το ελέγξουν.Φέρουν τεράστια ευθύνη για την αποσυγκρότηση των εκπαιδευτικών , την καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και αυταπατών ανάμεσα στους αριστερούς εκπαιδευτικούς.Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι , από μία παράταξη που αυτοπροσδιορίζεται πούρα επαναστατική , έλειψε η οποιαδήποτε αναφορά στο τεράστιο ζήτημα του ιμπεριαλισμού (κύρια της ΕΕ και των ΗΠΑ) , σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία η ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού αντιμπεριαλιστικού κινήματος είναι τεράστια. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθούμε στην ομιλία της εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ , η οποία αναλώθηκε στα γνωστά αντικαπιταλιστικά χωρίς μία λέξη κυριολεκτικά για τον ιμπεριαλισμό!Ο ιμπεριαλισμός έγινε κυριολεκτικά άφαντος , προφανώς λήμμα των λεξικών και ιστορικό εύρημα.Ξεχνούν οι σύντροφοι του ΠΑΜΕ την ύπαρξη του ΝΑΤΟ , των Βάσεων και των πυρηνικών , τη λυκοσυμμαχία Άγγλων -Γάλλων -Γερμανών στην ΕΕ. Ξεχνούν πως οι αριστεροί εκπαιδευτικοί από άποψη παραδόσεων , αγώνων και πολιτικής αναγκαιότητας πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
  3. Η ΕΡΑ εκπαιδευτικών , αναδυόμενος και φιλόδοξος, Νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός , περιορίστηκε στην επιδίωξη δημιουργίας συνδικαλιστικού κινήματος που θα ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση-και όχι συνολικά της πολιτικής που εφαρμόζει ιμπεριαλισμός και ντόπια ολιγαρχία- και θα φέρει στα ηνία τον πολιτικό φορέα στον οποίο αναφέρεται (ΣΥΡΙΖΑ).
  4. Η Γενική Συνέλευση , οι τοποθετήσεις των περισσότερων αντιπροσώπων αλλά και παρατάξεων χαρακτηρίστηκαν από την έλλειψη ως ανυπαρξία πολιτικού λόγου , πολιτικός λόγος και σκέψη που να γενικεύει και να μετατρέπει σε όφελος του εκπαιδευτικού κινήματος την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο κάθε εκπαιδευτικός ξεχωριστά , το συνδικαλιστικό του κίνημα , σε πολιτική πείρα . Πείρα που θα έδινε τη δυνατότητα να βρεθεί ένα σκαλοπάτι πιο πάνω , στην ταξική πάλη στο χώρο της εκπαίδευσης.
  5. Τα συνέδρια των δασκάλων (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) οφείλουν να θέτουν στο επίκεντρο του προβληματισμού τους και το σχολείο.Οφείλει ο δάσκαλος να θέτει ερωτήματα για το τι διδάσκει , για ποιο σχολείο μιλά και ενδιαφέρεται , ποιο είναι το πρότυπο του δασκάλου που επιζητά. Αποτέλεσε ολίσθημα ολκής ότι , σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια του συνεδρίου ελάχιστα ακούστηκαν και λέχθηκαν για το έργο του εκπαιδευτικού , για τις φωτεινές σκιές που οδηγούν τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά στην πορεία του , την εκπαίδευση συνολικά.Το νεκροταφείο ελεφάντων της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ είναι δεδομένο πως δεν ενδιαφέρθηκε , δεν ενδιαφέρεται και ούτε θα ενδιαφερθεί. Δε θέλουν και δεν μπορούν. Το ζήτημα αφορά την αριστερά κι αυτή θα πρέπει να ν'αναρωτηθεί τι κάνει ως προς αυτό.
  6. Σχετικά με τους συσχετισμούς και την αλλαγή τους θα πρέπει να τονίσουμε πως θα πρέπει να αλλάξουν πραγματικά.Λίγο ενδιαφέρει τους εκπαιδευτικούς αν η ΔΑΚΕ πήρε τη θέση της ΠΑΣΚ , αν το ΠΑΜΕ πανηγυρίζει για την κατάκτηση δεύτερης έδρας στο ΔΣ της ΔΟΕ , αν η ΕΡΑ πανηγυρίζει με τη σειρά της για τη μία έδρα σ'αυτό.Οι συσχετισμοί πρέπει ν'αλλάξουν και σχετίζονται με τους αγώνες , την ανασυγκρότηση και τη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος από εδώ και στο εξής , όχι "αλα καρτ" και κομματιαστά , αλλά ενιάια και αδιαίρετα.

Με τη λήξη του συνεδρίου , ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας βρέθηκε ουσιαστικά δίχως αποφάσεις για σχεδιασμό αγώνων ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να οξυνθεί , το αμέσως επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση.
Τα πραγματικά προβλήματα όμως είναι μπροστά! Η δικομματική λαίλαπα που απειλεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της , και στο χώρο της εκπαίδευσης,οφείλει να βρει απέναντί της το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο των Εργαζόμενων , με πολιτικούς στόχους , αντι-ΕΕ κατεύθυνση αλλά και γενίκευση των αγώνων.

 

Ας αλλάξουμε τα πάντα μέσα στο κίνημα!
Ο οργανωμένος λαός είναι ανίκητος!
Διέξοδος με αγώνες τώρα!