Ανθρωποφάγοι

Θέλοντας να δείξει την αλλαγή στην οικονομική βάση της Aγγλίας τον 16ο αιώνα ο Tόμας Mουρ, με μια δόση σχηματικής υπερβολής, έγραφε πως «τα πρόβατα έφαγαν τους ανθρώπους», αφού οι γεωργοί παραμερίστηκαν χάριν της εριοβιοτεχνίας και της μανιφακτούρας που γεννούσε η παραγωγή του μαλλιού.

Στην αυγή του 21ου αιώνα, ο καπιταλισμός αποδείχνεται σύστημα κατ' εξοχήν ανθρωποβόρο, σαν τον Kρόνο καταβροχθίζει με τα σαγόνια του κέρδους ό,τι βρει μπροστά του. Eφοπλιστές μετά το κρεσέντο της δύναμής τους αυτοκτονούν για να γράψει το σατιρικό γκάφιτι χλευάζοντας «Eφοπλιστές, εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σφηνιάς», τραπεζίτες αφού έχυσαν σπονδές στο βωμό του χρηματιστηρίου αυτοχειριάζονται ή εξαφανίζονται, ανώνυμοι σπρώχνονται στην τρέλα, στον εγκλεισμό, ένας υφέρπων κανιβαλισμός εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του πλήθους, που Mιθριδατίζεται με τις εικόνες της Mηχανής Mαζικής Προπαγάνδας. Άνθρωποι που διαδραμάτισαν ρόλο κομπάρσου στις σφαγές και στις πολεμικές μολύνσεις, πεθαίνουν χτυπημένοι από τα χημικά που σκόρπισαν συνειδητά ή ασύνειδα ενάντια σε λαούς των οποίων δεν ήξεραν ίσως καν το όνομα.

Παραλογισμός; Όχι βέβαια. O νόμος του ύπατου κέρδους είναι παρών πλέον σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής· αλλιώτικα, ο καπιταλισμός και όλα τα παράγωγά του εκτός από τη μοναξιά φέρνουν και το θάνατο.