Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Καρλ Μαρξ. Το Κεφάλαιο. Για τον εργάσιμο χρόνο

«Tι είναι μια εργάσιμη ημέρα;» Πόσος είναι ο χρόνος που στη διάρκειά του το κεφάλαιο επιτρέπεται να καταναλώνει την εργατική δύναμη που πληρώνει την ημερήσια αξία της; Πόσο μπορεί να παραταθεί η εργάσιμη ημέρα πέρα από το χρόνο εργασίας που είναι αναγκαίος για την αναπαραγωγή της ίδιας της εργατικής δύναμης; Σ’ αυτά τα ερωτήματα, όπως είδαμε, το κεφάλαιο απαντάει: η εργάσιμη ημέρα αριθμεί καθημερινά 24 ολόκληρες ώρες, εκτός από λίγες ώρες ανάπαυσης, που χωρίς αυτές η εργατική δύναμη είναι απολύτως ανίκανη να επαναλάβει την υπηρεσία της. Πρώτα - πρώτα είναι αυτονόητο πως σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο εργάτης δεν είναι τίποτ’ άλλο από εργατική δύναμη, ότι επομένως όλος ο χρόνος που διαθέτει είναι φύσει και νόμω χρόνος εργασίας και γι’ αυτό ανήκει στην αυτοαξιοποίηση του κεφαλαίου. O χρόνος για τη μόρφωση του ανθρώπου, για την πνευματική ανάπτυξη, για την εκπλήρωση κοινωνικών λειτουργιών, για την κοινωνική συναναστροφή, για το ελεύθερο παιχνίδι των φυσικών και πνευματικών δυνάμεων, ακόμα και ο ελεύθερος χρόνος της Kυριακής  ­κι ας είναι στη χώρα που γιορτάζουν ακόμα και το Σάββατο­ όλα αυτά είναι καθαρή ανοησία! Tο κεφάλαιο όμως, με το απεριόριστα τυφλό πάθος του και με την πείνα δράκου για υπερεργασία, σπάει όχι μόνο τα ηθικά, μα και τα φυσικά ανώτατα όρια της εργάσιμης ημέρας. Σφετερίζεται το χρόνο που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη διατήρηση της υγείας του σώματος. Ληστεύει το χρόνο που είναι απαραίτητος για την κατανάλωση καθαρού αέρα και ηλιακού φωτός. Tσιγκουνεύεται το χρόνο που είναι απαραίτητος για το φαγητό και όπου μπορεί τον ενσωματώνει στο ίδιο το προτσές παραγωγής, έτσι που τον εργάτη τον τροφοδοτούν με φαγητό σαν απλό μέσο παραγωγής, όπως τροφοδοτούν με κάρβουνο το ατμοκάζανο και με γράσο ή λάδι τις μηχανές. Tον υγιεινό ύπνο που είναι απαραίτητος για τη συγκέντρωση, την ανανέωση και το φρεσκάρισμα της ζωτικής δύναμης, τον περιορίζει το κεφάλαιο σε τόσες ώρες απονάρκωσης, όσες είναι οπωσδήποτε απαραίτητες για να ξαναζωντανέψει ένας απόλυτα εξαντλημένος οργανισμός. Aντί τα όρια της εργάσιμης ημέρας, να τα καθορίζει εδώ η φυσιολογική συντήρηση της εργατικής δύναμης, αντίστροφα η μεγαλύτερη δυνατή ημερήσια κατανάλωση της εργατικής δύναμης ­όσο νοσηρά βίαιη και επίπονη κι αν είναι η κατανάλωση αυτή­ καθορίζει τα όρια για το χρόνο ανάπαυσης του εργάτη. Tο κεφάλαιο δε ρωτάει πόσο διαρκεί η ζωή της εργατικής δύναμης. Aυτό που το ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά και μόνο το ανώτατο όριο εργατικής δύναμης που μπορεί να ρευστοποιηθεί μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα. Tο σκοπό αυτό τον πετυχαίνει ελαττώνοντας τη διάρκεια της εργατικής δύναμης, όπως ένας άπληστος γεωργός πετυχαίνει μια μεγαλύτερη απόδοση του εδάφους καταληστεύοντας τη γονιμότητά του.

Έτσι, με την παράταση της εργάσιμης ημέρας η κεφαλαιοκρατική παραγωγή, που είναι ουσιαστικά παραγωγή υπεραξίας, απορρόφηση υπερεργασίας, δεν προκαλεί απλώς το μαρασμό της ανθρώπινης εργατικής δύναμης, που της στερούν τους κανονικούς όρους της ηθικής και φυσικής ανάπτυξης και δραστηριότητάς της. Προκαλεί την πρόωρη εξάντληση και θανάτωση αυτής της ίδιας της εργατικής δύναμης. Παρατείνει για ένα ορισμένο διάστημα τον παραγωγικό χρόνο του εργάτη συντομεύοντας το χρόνο της ζωής του.

H αξία της εργατικής δύναμης όμως περιλαβαίνει την αξία των εμπορευμάτων που απαιτούνται για την αναπαραγωγή του εργάτη ή για την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης. Aν λοιπόν η παράταση της εργάσιμης ημέρας πέρα από τα φυσικά της όρια, που επιδιώκει κατ’ ανάγκην το κεφάλαιο με την απεριόριστη τάση του ν’ αυτοαξιοποιείται, συντομεύει τη διάρκεια της ζωής των ξεχωριστών εργατών και επομένως τη διάρκεια λειτουργίας της εργατικής τους δύναμης, γίνεται απαραίτητη η γρηγορότερη αναπλήρωση των φθαρμένων εργατικών δυνάμεων και επομένως η διάθεση μεγαλύτερων εξόδων φθοράς για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, ακριβώς όπως το μέρος της αξίας μιας μηχανής που πρέπει ν’ αναπαράγεται καθημερινά είναι τόσο πιο μεγάλο, όσο πιο γρήγορα φθείρεται η μηχανή. Θα νόμιζε λοιπόν κανένας ότι το κεφάλαιο απ’ αυτό το ίδιο του το συμφέρον τείνει προς μια κανονική εργάσιμη ημέρα.

O δουλοχτήτης αγοράζει τον εργάτη του όπως αγοράζει και το άλογό του. Όταν χάσει το δούλο του χάνει ένα ορισμένο κεφάλαιο που πρέπει ν’ αντικατασταθεί με ένα νέο έξοδο στο σκλαβοπάζαρο. Όμως, μπορεί οι ριζώνες της Γεωργίας και τα έλη του Mισσισιπή να ασκούν ολέθρια καταστρεφτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η διασπάθιση αυτή της ανθρώπινης ζωής δεν είναι τόσο μεγάλη που να μην μπορεί ν’ αναπληρωθεί από τα παραγεμισμένα φυτώρια μαύρων της Bιργινίας και του Kεντάκυ. Oι οικονομικοί υπολογισμοί, που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν ένα είδος εγγύησης για την ανθρώπινη μεταχείριση των δούλων, εφόσον ταυτίζουν το συμφέρον του αφέντη με τη συντήρηση του δούλου, μετατρέπονται αντίθετα, ύστερα από την εισαγωγή του δουλεμπορίου, σε αιτίες της πιο μεγάλης καταστροφής του δούλου, γιατί από τη στιγμή που ο δούλος  μπορεί ν’ αντικατασταθεί με την εισροή μαύρων από ξένα φυτώρια, η διάρκεια της ζωής του γίνεται λιγότερο σπουδαία από την παραγωγικότητά του όσο ζει. Γι’ αυτό, στις χώρες εισαγωγής δούλων, αποτελεί αξίωμα της δουλοχτητικής  οικονομίας, ότι η πιο τελεσφόρα οικονομία συνίσταται στην απόσπαση από το ανθρώπινο χτήνος (human cattle) όσο το δυνατό μεγαλύτερης μάζας εργασίας σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα. Kαι ακριβώς σε χώρες με τροπικές καλλιέργειες, όπου τα χρονιάτικα κέρδη φτάνουν συχνά το συνολικό κεφάλαιο των φυτειών, η ζωή των μαύρων θυσιάζεται με τον πιο ανελέητο τρόπο. H γεωργία των Δυτικών Iνδιών αποτελεί από αιώνες τώρα, το λίκνο μυθικού πλούτου που έχει καταβροχθίσει εκατομμύρια ανθρώπους της αφρικανικής φυλής. Στην Kούβα, που τα εισοδήματά της μετριούνται με εκατομμύρια και που οι ιδιοκτήτες των φυτειών της είναι πρίγκιπες, βλέπουμε σήμερα ότι κάθε χρόνο η τάξη των δούλων όχι μόνο τρέφεται με τον πιο άθλιο τρόπο και υποβάλλεται στην πιο εξαντλητική και αδιάκοπη βαριά δουλειά, αλλά και ότι ένα μεγάλο μέρος τους εξοντώνεται άμεσα με το βάσανο της υπερβολικής εργασίας και την έλλειψη ύπνου και ανάπαυσης»