Δεν είμαστε όλοι μαζί κ. Νίκη Κεραμέως – Είμαστε απέναντι!

Για το υποκριτικό μήνυμα της υπουργού Παιδείας για το Πολυτεχνείο

Στο μήνυμα της για την επέτειο του Πολυτεχνείου η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους εννιά μήνες αγωνιζόμαστε καθημερινά, όλοι μαζί σαν εκπαιδευτική κοινότητα, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης, παγκόσμιας πανδημίας, για να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτα η μαθησιακή διαδικασία. … Όπλο όλων μας: η δίψα για μάθηση και για πρόοδο, και σύμμαχός μας σε αυτή τη μάχη η τεχνολογία. … Ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα είναι διαφορετικός από άλλες χρονιές. Μας εμπνέουν όμως πάντοτε τα ιδεώδη και η πλούσια κληρονομιά των ηρώων του Πολυτεχνείου, και μας γεμίζουν δύναμη και αποφασιστικότητα για όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να μαχόμαστε καθημερινά.» (Οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Είναι φανερό ότι δεν είμαστε όλοι μαζί κ. Νίκη Κεραμέως, αλλά είμαστε απέναντι!  Γιατί το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι αποτέλεσμα της ολέθριας κυβερνητικής πολιτικής  που στηρίζετε και είσαστε ένοχη –οι, γιατί:

  • αφήσατε στην τύχη του το δημόσιο σύστημα υγείας
  • δεν εφαρμόσατε μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα
  • δε μεριμνήσατε για να λειτουργήσουν χωρίς κινδύνους τα σχολεία με βάση τα αιτήματα του εκπαιδευτικού και μαθητικού κινήματος για 15 μαθητές ανά τμήμα κ.ά.
  • ευθύνεστε που οι αστικές συγκοινωνίες ξεχαρβαλωμένες συνωστίζουν λαό και νεολαία

Παράλληλα ενεργοποιείτε την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, ενός αντιδραστικού μέτρου που ήρθε για να μείνει και να χτυπήσει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, να υποβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση, να εντείνει ακόμα περισσότερο τους αποκλεισμούς και τους ταξικούς φραγμούς. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την αδυναμία πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες για μια σημαντική μερίδα μαθητών, που δημιουργεί de-facto αποκλεισμούς, είναι αδιανόητο να επιβάλλεται με υποχρεωτικό τρόπο η τηλεκπαίδευση και ταυτόχρονα να προχωράει η ύλη. Διευρύνεται, έτσι,  το κοινωνικό και εκπαιδευτικό χάσμα μεταξύ των μαθητών προκαλώντας συνάμα ποικίλες παρενέργειες

Επειδή η μνήμη σας είναι επιλεκτική να σας θυμίσω ότι με ένα κρεσέντο αυταρχισμού προχωρήσατε πρόσφατα σε εκλογές – φιάσκο με την υποχρεωτική ανάρτηση υποψηφίων από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ παρά τη δήλωση για απόσυρση και μη συμμετοχή.  Το αποτέλεσμα ήταν η συντριπτική πολιτική ήττα σας.  Απείχαν οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε ποσοστά που φτάνουν μέχρι και το 98%!

Να σας θυμίσω ότι η πολιτική σας έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και συγκρούσεις που θυμίζουν τις παλιές καλές … εποχές του αλήστου μνήμης και αιματοβαμμένου υπουργού παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλου και του Μεγάλου Απορρυθμιστή Γεράσιμου Αρσένη. κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε αντιπάλους όσο και σε φίλιες δυνάμεις.

Να σας θυμίσω ακόμα παλαιότερα επιτεύγματα δικά σας κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης σας:

-Καταργήσατε  το άσυλο, κατάκτηση και δικαίωμα δεκαετιών με αγώνες και αίμα!

- Εξίσωσατε  τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων με εκείνα των πτυχιούχων των πανεπιστημιακών σχολών.

- Θεσπίσατε τον ν.4692/2020  για ένα Λύκειο – εξεταστικό κέντρο με τράπεζα θυμάτων, ώστε να εξοβελιστεί ένα μεγάλο τμήμα μαθητών που προέρχονται από τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις και στρώματα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

- Δικαιώσατε τη μετονομασία της σε Καμερέως μετατρέποντας την εκπαιδευτική διαδικασία σε ρε-αλήτη –σόου, χωρίς να υπολογίζεται την  προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

- Εκδώσατε  την κατάπτυστη Υ.Α. υπ’ Αριθμ. 131451/ΓΔ4 του Υπουργείου Παιδείας για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την καταστολή των μαθητικών καταλήψεων. Θεσπίσατε τον «παιδαγωγικό» θεσμό των τηλεαπουσιών και τηλεαποβολών επιδιώκοντας να μετατρέψει τους εκαπιδευτικούς σε on line χωροφύλακες, χωρίς κουκούλα, αλλά με μάσκα!

- Αποδειχτήκατε  ιδανική Dealer για τις «δουλειές» που κάνει με την αμερικάνικη πολυεθνική CISCO τα ιδιωτικά σχολεία και άλλα ευαγή ιδρύματα.

- Με τον νόμο της αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με βάση το προσωπικό της δόγμα τι 5 τι 25 μαθητές στην τάξη το ίδιο είναι!

- Στοιβάξατε  1 εκατομμύριο μαθητές σε υπερπληθή τμήματα. 100.000 παιδιά σε τάξεις από 26 έως και πάνω από 30 μαθητές εν μέσω πανδημίας.

- Αξιοποιείτε το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση. Έχετε έτοιμη η υπουργική απόφαση για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων. Ετοιμάζετε και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί  στη δημοσιότητα πριν από τα Χριστούγεννα με τον διευθυντής του σχολείου και τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου σε ρόλο «σύγχρονου» επιθεωρητή.

- Έχετε στα σκαριά και ο νόμος για την απορρύθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

- Ως στέλεχος της ΝΔ και μαζί με την κυβέρνηση Κ . Μητσοτάκη κλιμακώνετε την επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018. Η κυβέρνηση τώρα προχωρά σε νέο νόμο που ανατρέπει τον προηγούμενο (ν.1264/82) με το επιχείρημα πως πρόκειται για “παρωχημένες ρυθμίσεις του προηγούμενου αιώνα”. Επιχειρείτε να βάλετε οριστική ταφόπλακα στα συνδικαλιστικά αλλά και τα ευρύτερα δημοκρατικά δικαιώματα.

Τέλος, τρόπος του λέγειν, σήμερα ημέρα μνήμης και τιμής προχωρήστε στην απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, όπως έκανε η χούντα 2 φορές την 21η Απριλίου 1967 και την 17η Νοέμβρη 1973 δείχνοντας ότι έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Με αυτά τα υλικά οικοδομείτε ένα καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», απαγορεύσεων, σιδηρόφρακτης αστυνομοκρατίας σε όλη τη χώρα. Με την πιο στυγνή βία και τρομοκρατία. Για ποια κοινά ιδεώδη και αξίες μιλάτε;

 Όλες οι δικές σας «αξίες» βρίσκονται στα ρόπαλα της αστυνομίας και της αγοράς! Για αυτό είμαστε απέναντι!

Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι εκπαιδευτικός και συντάκτης του περιοδικού Αντιτετράδια της εκπαίδευσης

Αναδημοσίευση από: drepani.gr