Ένθερμοι οπαδοί της άλωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μπροστά στη συνταγματική αναθεώρηση η ΝΔ ξεδιπλώνει το βαθιά αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την επικύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε σελίδα στην ατζέντα τής πολιτικής επικαιρότητας, προχωρώντας στον πρώτο κύκλο τής – από καιρό – πολυδιαφημιζόμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Η κυβερνητική επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει γρήγορα να ξεπεράσει τους πρόσφατους σοβαρούς τριγμούς και κλυδωνισμούς που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών, για να οικοδομήσει – μπροστά μάλιστα στις επικείμενες εκλογές – ένα δήθεν φιλολαϊκό προφίλ εκμεταλλευόμενος το Σύνταγμα.

Η συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση αποτελεί, όμως, και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη ΝΔ, ώστε να αναδείξει το πραγματικό δεξιό και νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο της πολιτικής της.

 

 

Ένθερμοι οπαδοί της άλωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δεν είναι πρωτάκουστες ούτε προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις και οι διακηρύξεις της ΝΔ γύρω από το θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το κεφάλαιο αυτό άνοιξε για πρώτη φορά ήδη από το 2006, με την πρώτη απόπειρα της αναθεώρησης του άρθρου 16, που όμως συνάντησε την ισχυρή αγωνιστική αντίσταση του πανεκπαιδευτικού κινήματος, αναστέλλοντας τα σχέδια και τους διακαείς πόθους της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και των επιτελείων της ΕΕ.

Η ΝΔ επανέρχεται με ορμή στο θέμα αυτό, φέρνοντας στο προσκήνιο όλη τη σκουριασμένη και σκονισμένη επιχειρηματολογία των πιο αντιδραστικών και νεοφιλελεύθερων κύκλων. Με το επιχείρημα της δήθεν “ελεύθερης επιλογής”, ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο, που υποτίθεται πως υπάρχει από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, ο Μητσοτάκης διερωτάται γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στο Πανεπιστήμιο. Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της η ηγεσία της ΝΔ ανακάλυψε μάλιστα πως “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του κόσμου μαζί με τη Βόρεια Κορέα που δεν επιτρέπουν ιδιωτικά πανεπιστήμια”.

Αυτό που δεν είπε όμως η ηγεσία της ΝΔ και ο Μητσοτάκης είναι πως μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 ο πραγματικός στόχος που υπηρετούν είναι να αλώσουν συνολικά τη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι φαίνεται αρκετή η διαρκής υποβάθμιση και η εγκατάλειψη των Δημόσιων Πανεπιστημίων, η υποχρηματοδότηση και η ουσιαστική χρεοκοπία τους ούτε τα απανωτά αντιεκπαιδευτικά μέτρα αντιδραστικής αναδιάρθρωσης που επιβάλλουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις με πρόσχημα άλλοτε τις μνημονιακές δεσμεύσεις, άλλες φορές τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η ΝΔ θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην περίφημη “ιδιωτική πρωτοβουλία”, στα μονοπώλια και στα ξένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ώστε ασύδοτα και απροκάλυπτα να θέσουν κάτω από τον έλεγχό τους την έρευνα και τη γνώση, με μοναδικό κριτήριο πώς θα υπηρετήσουν την αύξηση των κερδών τους, αναπαράγοντας, οξύνοντας και διαιωνίζοντας όλες τις ταξικές αντιθέσεις.

Κατά τα άλλα, σε μια κοινωνία που στενάζει κάτω από το βάρος της διαρκούς οικονομικής εξαθλίωσης, της ανελέητης φτώχειας και της ανεργίας, μόνο ως χυδαίο ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το επιχείρημα του Μητσοτάκη περί “ελεύθερης επιλογής”. Τα επιχειρήματά του καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα, την ώρα που για τα παιδιά των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών η Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση αποτελεί τη μόνη επιλογή.

Ο παραλληλισμός της Ελλάδας με τη Βόρεια Κορέα, πέρα από την απροκάλυπτη αντικομμουνιστική υστερία συσκοτίζει και μια ακόμα πλευρά. Γιατί άραγε η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την πραγματικότητα του περίφημου “δυτικού κόσμου” και την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Σκόπιμα η ΝΔ αποκρύπτει πως σε μια σειρά χώρες της ίδιας της ΕΕ, αλλά ακόμα και στις ΗΠΑ, εκατοντάδες ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που καταδυναστεύει και λεηλατεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα, κλείνοντας κάθε δίοδο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εν κατακλείδι, πίσω από τη δημαγωγία και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί "ελεύθερης επιλογής", η ΝΔ επιδιώκει να δώσει συνταγματικές εγγυήσεις για την ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, πάνω στο σώμα της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.