Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Όλοι στον απεργιακό αγώνα

Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ

Όλοι στον απεργιακό αγώνα

Κάτω ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός φτώχειας, αφαίμαξης και φοροληστείας!

Ενιαίος μαζικός πανεργατικός αγώνας!

Εργαζόμενοι, άνεργοι

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στήνουν στις πλάτες του λαού ένα νέο προεκλογικό σκηνικό εξαπάτησης και δημαγωγίας. Οι κυβερνητικοί μύθοι που πλέκονται δεν μπορούν να αποκρύψουν το ζοφερό καθεστώς κάτω από το οποίο ζει ο λαός μας. Οι εργασιακές σχέσεις θυμίζουν μεσαίωνα, η ανεργία και η επισφαλής εργασία καλπάζουν, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την οικονομική τους εξουθένωση από τη διαρκή και ανελέητη φοροληστεία και αφαίμαξη του εισοδήματος τους. Ο διαβόητος αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου καταδικάζει τους απόμαχους της εργασίας να ζουν με φιλοδωρήματα πείνας και εξαθλίωσης. Και ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται βαρύς για την τσέπη του λαού αφού το πετρέλαιο φτάνει στο κόκκινο, ενώ και το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης είναι ψίχουλα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και η επιχείρηση εξωραϊσμού του μνημονιακού της κάτεργου, δεν μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, τις ρωγμές και τις εσωτερικές αναταράξεις που προκαλούν στην κυβέρνηση η συσσωρευόμενη λαϊκή κατακραυγή απέναντι στην πολιτική της, η νέα τραπεζική κρίση αλλά και τα εθνικά θέματα (συμφωνία Πρεσπών, αιγιαλίτιδα ζώνη κλπ). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ανακόψει την ταχύτατη φθορά της παρουσιάζει ως μεγάλα επιτεύγματα τα ψίχουλα που εξαγγέλλει πως θα μοιράσει, την ώρα που ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται ακόμα πιο βαρύς με 1,2€ περισσότερους φόρους στις πλάτες του λαού. Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική των δυσβάσταχτων πρωτογενών πλεονασμάτων, και ενώ η κυβέρνηση, πιστή στους Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, προβλέπει εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 2% του ΑΕΠ!

Για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ως προς το ποια θα είναι η πολιτική της και το 2019, η κυβέρνηση κατέφυγε στο τέχνασμα των “δυο σχεδίων προϋπολογισμών” (με και χωρίς περικοπή των συντάξεων) που έθεσε υπό την έγκριση των «θεσμών», επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, με αυτό τον τρόπο πως το καθεστώς της λεγόμενης “ενισχυμένης εποπτείας” δηλαδή της ξένης εξάρτησης παραμένει ακλόνητο παρά τους δημαγωγικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί “ανάκτησης της ανεξαρτησίας”. Επιπλέον είναι φανερό ότι η οικονομική αφαίμαξη του λαού θα γίνει στο ύψος που θέλουν, είτε με περικοπή των συντάξεων είτε με περικοπή των «αντίμετρων», είτε και των δύο. Την ίδια ώρα αποκλείουν κατηγορηματικά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο αφού – σύμφωνα με τον Τσακαλώτο – “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”!

Εργαζόμενοι, άνεργοι

Μπροστά στην συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική είναι επιτακτική η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με αγωνιστικό προσανατολισμό για να υπερασπίσει τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις που έχουν απομείνει αλλά και να βάλει φραγμό στα νέα κυβερνητικά μέτρα. Μπροστά μάλιστα στην πρωτοφανέρωτη παρέμβαση του κράτους με την επιδρομή του ΣΔΟΕ σε πρωτοβάθμιο σωματείο (ΕΛΜΕ Πειραιά) η ανάγκη υπεράσπισης των σωματείων, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Πρέπει να ορθωθεί ενιαίο πανεργατικό μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει και λεηλατεί τους εργαζομένους και το σύνολο της εργατικής τάξης.

Οι διαφορετικές απεργίες που προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, για τις 14 και 28 Νοέμβρη αντίστοιχα, με ευθύνη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που ηγεμονεύουν σ’ αυτές (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), υπονομεύουν τον ενιαίο πανεργατικό αγώνα ενάντια στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας, διασπούν την ενότητα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τα ίδια αδιέξοδα αναπαράγει και η πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΜΕ που ενώ μεγαλόστομα προκήρυξε ξεχωριστή απεργία για τις 8/11, με τα δικά του “ταξικά συνδικάτα”, έσκισε στη συνέχεια αυτή την απόφαση του, για να συμφωνήσει με την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοέμβρη, την οποία άλλαξε και πάλι, όταν η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφάσισε απεργία για τις 28 Νοέμβρη! Ούτε φυσικά οι λογικές των χωριστών “ταξικών απεργιών από τα κάτω” των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δεν δίστασαν να φτάσουν μέχρι και στην ανοιχτή απεργοσπασία στην απεργία της 30 Μάη , υπηρετούν τον ενιαίο και συντονισμένο πανεργατικό αγώνα.

Η ΕΡΓ.Α.Σ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν μαζικά – αποφασιστικά και αγωνιστικά σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, να τις προπαγανδίσουν στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και στις Γενικές Συνελεύσεις. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να μην σταματήσουν εδώ τη δράση τους, αλλά αντίθετα να επιμείνουν με αποφασιστικότητα να γίνει ενιαίος πανεργατικός αγώνας ενάντια στο νέο προϋπολογισμό, στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της υποτέλειας.

Νοέμβρης 2018

ΕΡΓ.Α.Σ