Αγανάκτηση στα σχολεία για τη νέα επιχείρηση αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των 150.000 μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην υποχρεωτική παραμονή στα σχολεία 30 ώρες εβδομαδιαίως.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους «θεσμούς» για την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που τροποποιεί την αντίστοιχη διάταξη του ν.1566/1985. Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει ότι γίνεται προσπάθεια να εξειδικευθεί επί το δυσμενέστερο η νέα νομική διάταξη.

Η υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών για 30 ώρες την εβδομάδα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, είτε άμεσα με στόχο τη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό είτε έμμεσα μέσω εκπαιδευτικών δράσεων όπως η επίβλεψη σχολικών γευμάτων για την Πρωτοβάθμια, οι Δημιουργικές και οι Ερευνητικές εργασίες για τη Δευτεροβάθμια. Παράλληλα προστίθενται  και οι απαράδεκτες διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Είναι βέβαιο ότι και με τα νομοθετήματα που θα ακολουθήσουν θα επιχειρηθεί η θεσμοθέτηση σειράς ρυθμίσεων οι οποίες σε συνδυασμό με τις, ήδη αποφασισμένες, συγχωνεύσεις και τους μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση θα εντείνουν το εκρηκτικό κλίμα στην εκπαίδευση. Η εγκύκλιος είναι μόνο η αρχή. Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν στο DNA του δημόσιου σχολείου, στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, ηλεκτρονικές εγγραφές και απουσίες κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή τους οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ επισημαίνουν: «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής τέτοιων διατάξεων. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων  να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως μέχρι τώρα. Να μην εφαρμόσουν καμιά εντολή που θα  προσπαθήσει να επιβάλει την υποχρεωτική τους παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην επιδιώξουν να εφαρμόσουν λογικές υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο, γιατί θα βρουν απέναντί τους τον οργανωμένο κλάδο.  Η μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες των σωματείων μας (Συλλόγους – ΕΛΜΕ) αποτελεί προϋπόθεση για την μη επιβολή και ανατροπή τέτοιων απαράδεκτων εργασιακών ρυθμίσεων. Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) επιβάλλεται να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τη μη εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων, όπου γίνει προσπάθεια να εφαρμοστούν.

Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα σε συσπείρωση και αγωνιστική δράση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που εξελίσσεται το επόμενο διάστημα με την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνόμου που  ψηφίστηκε στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης, καθώς και των προηγούμενων εφαρμοστικών νόμων. Αναπτύσσουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στην προώθηση του ν/σχ για τις Νέες Υποστηρικτικές Δομές (αυτονομία σχολικής μονάδας, αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, συγκεντρωτικές ιεραρχικές δομές), τους μηδενικούς διορισμούς και συνολικά όλες τις κατευθύνσεις ενάντια στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση και εφαρμόζει η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν υπογράψει την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα».

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Δεν θα το εφαρμόσουμε!

Mε ανακοίνωση της η ΔΟΕ τονίζει: "Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συλλόγους διδασκόντων (κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο διοίκησης των σχολικών μονάδων) να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως έκαναν μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμιά εντολή για υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα". Παράλληλα η ΔΟΕ καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, παράνομες και αυταρχικές, λογικές υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο ενώ τονίζει ότι το Υπουργείο οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη και παράνομη εγκύκλιο κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη πράξει και για τα άρθρα του νόμου 4512/2018 για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.

Με τη σειρά της η ΟΛΜΕ σχετικά με το ζήτημα της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία, καλεί τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν τα ακόλουθα: «Να εκτελούν κανονικά το ωράριο τους σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας καθώς και τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Είναι προφανές ότι με τη λήξη αυτών των εξωδιδακτικών καθηκόντων να αποχωρούν από το σχολείο».

Παράλληλα η ΟΛΜΕ καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να κινηθούν σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου υπερασπίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καθώς «σε περίπτωση που η Διεύθυνση σχολείου αποφασίσει διαφορετικά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ θα αντιδράσουν άμεσα».

Δραματική επιβάρυνση τα 10 τελευταία χρόνια

Αν και ο επίσημος κρατικός λόγος χέρι - χέρι με τις ηλεκτρονικές μας κουβερνάντες, τα ΜΜΕ και τους παλατιανούς δημοσιογράφους πασχίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», ότι εργάζονται ελάχιστες ώρες την ημέρα και λίγους μήνες τον χρόνο, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων, καθώς από τα πλέον συνήθη προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία είναι το άγχος σε ποσοστό 28% και η επαγγελματική εξουθένωση σε ποσοστό 23%.

Το μέσο εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο στην Ελλάδα είναι 20,5 ώρες, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20. Μάλιστα, το μέγιστο ωράριο των 23 ωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά, καθώς μόνο στη Γερμανία (28 ώρες), στη Φινλανδία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο (24 ώρες) συναντάμε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν εβδομαδιαίως περισσότερες ώρες από έναν Έλληνα καθηγητή με λιγότερα από έξι χρόνια υπηρεσίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι παραπάνω ώρες διδασκαλίας συνοδεύονται από υψηλότερες αποδοχές ή μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Οι εργάσιμες εβδομάδες είναι 39 στη χώρα μας, έναντι 38 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το περίφημο δίμηνο των καλοκαιρινών διακοπών συναντάται, εκτός από την Ελλάδα, στην Αυστρία (2,5μήνες), το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Β. Ιρλανδία, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι διακοπές είναι διάσπαρτες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Οι ετήσιες ημέρες διδασκαλίας είναι πράγματι λιγότερες (153 έναντι 176), αυτό ωστόσο οφείλεται αποκλειστικά στη σχεδόν δίμηνη μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κέντρα κατά τις περιόδους του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι και ο βασικός παράγοντας που συμβάλει στο να εμφανίζονται οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ότι διδάσκουν λιγότερο του διεθνούς μέσου όρου ετησίως.