«Ακομμάτιστη» αντίδραση

Στις παραμονές των εκλογών στο σωματείο(14/12), κοινοποιήθηκε στα σχολεία μια ..πρωτοβουλία(!)- κυρίως αναπληρωτών της ειδικής αγωγής - που καλούσε σε…ξενοδοχείο για συζήτηση, με ένα κειμενάκι που ζητούσε την…τροποποίηση(!) του αντιλαϊκού νόμου 3848( του οποίου την κατάργηση ζητούν ακόμη και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες) και το οποίο αναδείκνυε, ουσιαστικά, το προσοντολόγιο ως προϋπόθεση διορισμού.

 Ο ιδιότυπος χαρακτήρας της…πρόσκλησης (που δεν έχει καμία σχέση με το συλλογικό ήθος των αυθόρμητων πρωτοβουλιών των εργαζομένων) έδιδε τα πρώτα αρνητικά μηνύματα.

Ωστόσο, το θέμα των ιδιαίτερων προβλημάτων των αναπληρωτών μπήκε στο ΔΣ του σωματείου, όπου τοποθετηθήκαμε ανοιχτά για την ανάγκη της ενότητας των εργαζομένων, της καταγγελίας της αδιοριστίας και των δραματικών περικοπών που επιτάσσουν τα μνημόνια, ο Ο.Ο.Σ.Α, ο ΣΕΒ, και υλοποιεί η «αριστερή» αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μανδύα το διάλογο της απάτης. Καταθέσαμε την πρότασή μας για πρόσκληση όλων των ελαστικά απασχολούμενων σε συγκέντρωση του σωματείου, στην οποία ήρθε η ηγετική ομάδα της «πρωτοβουλίας», χωρίς όμως να… ανοίγει τα χαρτιά της.

Στη συνέχεια, η εν λόγω πρωτοβουλία κοινοποίησε την ίδρυση μιας νέας παράταξης με τον τίτλο «Εκπαιδευτικοί Μπροστά!» και ακολούθως επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην πολιτική διαφήμιση, αξιοποιώντας …ένα video , με το οποίο τόνιζε ότι είναι παράταξη «χωρίς χρώμα και χωρίς κόμμα!», ενώ με ιλλουστρατιόν προεκλογικά φυλλάδια πρόβαλλε τη θέση ότι «η παιδεία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα!» και καλούσε τους συναδέλφους μόνο στην κάλπη και όχι στην εκλογο-απολογιστική ΓΣ, έχοντας ως προμετωπίδα των αιτημάτων της την τροποποίηση(!) όλου του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου, δηλ. την αποδοχή της αντιλαϊκής νομοθεσίας και τη σύνδεση της Τ.Ε.Ε. με την αγορά και καλώντας το κράτος να θεσπίσει τα «ακαδημαϊκά προσόντα» ως προϋπόθεση διορισμού.

Το αντιδραστικό πολιτικό περιεχόμενο των παραπάνω θέσεων… μιλούσε εξ αρχής και έδειχνε ότι η νεοεμφανιζόμενη παράταξη, όχι μόνο είχε συγκεκριμένο... αντιλαϊκό χρώμα, αλλά και επιπλέον, με τις θέσεις της, υπηρετούσε ανοιχτά την αντιλαϊκή επέλαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου (Ν.Δ-Π.ΑΣ.Ο.Κ-ΔΗΣΥ-Ποτάμι κλπ). Τονίζουμε μάλιστα ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε το σωματείο, με δική μας πρόταση, για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αναπληρωτών (5/12) δεν εμφανίστηκε ούτε ένας από τους δήθεν…άχρωμους υποψήφιους της νέας παράταξης.

Εμείς , από το χώρο της Αγωνιστικής Παρέμβασης, δεν τηρήσαμε την τακτική του παρακολουθητισμού, όπως έκαναν άλλοι, έχοντας στο νου τους τα... κουκιά στην κάλπη. Πήραμε την ευθύνη μας και μιλήσαμε ανοιχτά, με ανακοίνωσή μας, η οποία κοινοποιήθηκε στα σχολεία και δημοσιοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας το αντιδραστικό περιεχόμενο των παραπάνω απόψεων και καλώντας τους συναδέλφους, που συγκροτούν την εν λόγω παράταξη, να πάρουν θέση για την επίθεση, την «αυτονομία», τα πολλαπλά προγράμματα σπουδών, τη μαθητεία, την ιδιωτικοποίηση, την αιτία της αδιοριστίας, τη μνημονική λαίλαπα που ισοπεδώνει τις λαϊκές κατακτήσεις.

Στην αντίπερα όχθη , η κυρίαρχη κυβερνητική παράταξη Εκπαιδευτική Προοπτική/ΣΥΝΕΚ, όχι μόνο δεν έθετε αυτά τα ζητήματα, αλλά τρίβοντας τα χέρια της, υποδεχόταν ασμένως τους… νέους συμμάχους της στην απονέκρωση του σωματείου. Καλοδέχτηκε όλες αυτές τις αντιλαϊκές θέσεις, δηλώνοντας μάλιστα ότι η παράταξη αυτή θα είναι η…νέα φωνή του σωματείου(!). Αντιθέτως, εμείς τονίσαμε εξ αρχής ότι αυτή η δήθεν «νέα φωνή» της νέας παράταξης έρχεται από τα …παλιά (γεγονός που αποδείχτηκε, αφού πρωτοκλασάτο στέλεχός της ήταν…παλιά υποψήφιος της δεξιάς ΔΑΠ και ένας από τους συνεργάτες του ακραιφνούς εκπροσώπου του κεφαλαίου, Τζήμερου) και ότι έχει το «χρώμα» της υποταγής στον μορφωτικό και εργασιακό μεσαίωνα και της πολιτικής φίμωσης των σωματείων, όπως απαιτεί και ο αντισυνδικαλιστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αγωνιστική Παρέμβαση δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο της σιωπής ή του παρακολουθητισμού, αλλά ανυποχώρητα ανέδειξε την αντίθεσή της, όπως όφειλε.

Κάλεσε σε μαζική και ενωτική συστράτευση στην ταξική βάση, ενώ πήρε την πρωτοβουλία στην άμαζη εκλογο-απολογιστική ΓΣ - την οποία ήθελε να ..κλείσει η κυβερνητική παράταξη-να τηρηθούν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο διάλογος που οδήγησε και σε ορισμένες διεκδικητικές αποφάσεις: Ο απολογισμός του Δ.Σ- που έμοιαζε με δελτίο τύπου του ΥΠΕΠΘ -καταψηφίστηκε, ενώ ψηφίστηκαν όλα τα ψηφίσματα που καταθέσαμε για τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών, ενάντια στο σχολείο της «αυτονομίας» και της αγοράς, για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στη λειτουργία της βάσης της Σούδας και όλων των Αμερικανό-ΝΑΤΟΪΚΩΝ βάσεων.