18ο συνέδριο ΟΛΜΕ Καμιά απόφαση - Ο λόγος στη βάση

Πραγματοποιήθηκε (1-4 Ιούλη) το 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ το οποίο εξέλεξε το 11μελές νέο ΔΣ. Το συνέδριο (με 388 αντιπροσώπους) διεξήχθη σ' ένα γενικό πολιτικό κλίμα συνδικαλιστικής παραλυσίας -αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη απεργία των ΟΤΑ. Στο συνέδριο υπήρξε για πρώτη φορά το εξής εκλογικό παράδοξο. Η ΔΑΚΕ (ΝΔ), τα ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) διεκδικούσαν τη 10η και την 11η έδρα με ίδια αφετηρία υπόλοιπων ψήφων, ενώ η ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ πρώην ΠΑΣΚ) χαροπαλεύει για να πιάσει το εκλογικό μέτρο (35 ψήφοι). Οι «εραστές των υπολοίπων», όπως τους ονόμασαν οι ταξικοί συνδικαλιστές ξαμολήθηκαν σε ένα απίστευτο κυνήγι ψήφων, ενώ το ΠΑΜΕ έδωσε μαθήματα γαλατικής ευγένειας προκειμένου να κερδίσει ένα-δύο κουκιά. Ενώ εξελίσσεται η γ΄ αξιολόγηση και όλοι οι δείκτες του λαϊκού βιοποριστικού επιπέδου τείνουν στο «ναδίρ», οι καρεκλοκένταυροι παλιάς και νέας κοπής, είχαν βγάλει τις εκλογικές απόχες τους υποβαθμίζοντας κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Μόνη θετική «παραφωνία» ήσαν οι ταξικοί συνδικαλιστές των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων και των Αγ.Κινήσεων, που με τις τοποθετήσεις τους γύρω από κομβικά ζητήματα αλλά και τη ζωντανή παρουσία τους, έφεραν τον αέρα των σχολείων στη ράθυμη εικόνα του συνεδρίου. Όπως δήλωσε ο Χρ.Σόφης (απερχόμενο μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ), εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων και στέλεχος του Εκπαιδευτικού Ομίλου, στην καταληκτική ομιλία του:

«Τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την – προεξοφλημένη – επιβολή του 3ου Μνημονίου, επιβεβαίωσε τη θέση πως αποτελεί τη «χρυσή εφεδρεία» του αστικού συστήματος και είναι ο πιο πιστός και δουλικός υπηρέτης της πολιτικής της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ντόπιων λακέδων τους.

Με την επιβολή του 3ου μνημονίου παραδόθηκε και λεηλατήθηκε ένας ολόκληρος λαός σιδεροδέσμιος στις απαιτήσεις και τις επιταγές των ιμπεριαλιστών δανειστών, ενώ έμειναν πολύ λίγες δυνάμεις να υπερασπίσουν την τιμή, το όνομα και τους αγώνες της Αριστεράς, αφού και οι αυτοαποκαλούμενες «ταξικές δυνάμεις» αναθεματίζουν και φτύνουν τους κόρφους τους αν τυχόν κάποιος τους αποκαλέσει «Αριστερούς».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το τυχοδιωκτικό και ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, επιβάλλουν τώρα και δύο χρόνια απανωτά δυσβάσταχτα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, ικανοποιώντας μέχρι κεραίας τις υπαγορεύσεις των ξένων αφεντικών τους.

Σήμερα δυο χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της διαβόητης 2ης αξιολόγησης που επιχειρούν να σαρώσουν ό,τι απόμεινε, ενώ η υποτιθέμενη «έξοδος από τα μνημόνια» καταλήγει σε μια απέραντη μνημονιακή βαρβαρότητα. Φοροληστεία, λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, συντριβή των κοινωνικών δομών στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια για να υπηρετήσουν τα ματωμένα πλεονάσματα του 3.5% μέχρι το 2060 ... «και έχει ο Θεός!» όπως συνηθίζει να λέει και ο λαός μας.

Έχουμε πολλά να πούμε για τη σοβαρή και δραματική υποχώρηση της Ομοσπονδίας μας την τελευταία περίοδο με την ευθύνη – όχι γενικώς της πλειοψηφίας, όπως συνηθίζουμε να ακούμε τελευταία, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα των παρατάξεων των ΣΥΝΕΚ & ΔΑΚΕ που διαμόρφωσαν από πολύ νωρίς μια νέα «ιερή συμμαχία» για να υπηρετήσουν την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Να θυμηθούμε τη φιλοκυβερνητική παράταξη των ΣΥΝΕΚ που επιχειρούσε να απολογηθεί και να αθωώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για το 3ο μνημόνιο λέγοντας πως «είναι οι εκβιασμοί των ξένων εταίρων»;

Να θυμηθούμε πως με την ανοχή και τη στήριξη των ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ η Ομοσπονδία σύρθηκε πίσω από τη φιέστα του περίφημου «Εθνικού Διαλόγου» για να νομιμοποιήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική των μνημονίων και των επιταγών του ΟΟΣΑ;

Μήπως τα πλατιά χαμόγελα, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την «καλή» μαθητεία και τις παροτρύνσεις προς αυτήν, να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις τοποθετήσεις των ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ που με όχημα την Ομοσπονδία, «εγκαλούσαν» το υπουργείο για προχειρότητα στο σχεδιασμό των θεματικών εβδομάδων και των δημιουργικών εργασιών; Βέβαια την ίδια ώρα – πρέπει να πούμε – πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούσαν τους Συλλόγους να κάνουν τις δικές τους «ταξικές» θεματικές εβδομάδες!»

Και συνέχισε: «Τι να πούμε για την αξιολόγηση που φέρνει με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη που παρέχουν οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ; Από το περίφημο 11ο εκπαιδευτικό συνέδριο τον περασμένο Οκτώβρη, μέχρι τον τελευταίο νόμο για την αξιολόγηση – επιλογή των διευθυντών των σχολείων, η πλειοψηφία αυτή επιχειρεί με κάθε τρόπο και σε κάθε στιγμιότυπο να εξωραΐσει τη μορφή και να αποπροσανατολίσει για το πραγματικό περιεχόμενο, βαφτίζοντάς την «αποτίμηση» ή αναγορεύοντάς τη ως τη δήθεν «δημοκρατική δυνατότητα των καθηγητών να πουν τη γνώμη τους».

Εμείς στις Παρεμβάσεις λέμε πως είμαστε φτιαγμένοι από άλλη πάστα. Σφυρηλατηθήκαμε τριάντα (30) χρόνια τώρα μέσα στο καμίνι των μεγάλων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

- Στη μεγάλη απεργία του 1988,

- μέσα στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος το 1990 – 91,

- στην απεργία διάρκειας του 1997,

- στον αγώνα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

- στους αγώνες ενάντια στους νόμους Αρσένη

- στην υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης και του άρθρου 16

- στη σκληρή μάχη ενάντια στη διαθεσιμότητα

- στην απεργία ενάντια στο νόμο του Αρβανιτόπουλου

- σε όλους τους αγώνες του λαού μας ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική

Έχουμε σαν φωτεινό παράδειγμα τον Αγωνιστή και Αριστερό Δάσκαλο που φτάνει στο ύψιστο σημείο να δώσει τη ζωή του για να έχουν τα παιδιά του ελληνικού λαού Δημόσιο Δωρεάν Σχολειό!

Ο σύντροφος μας Νίκος Τεμπονέρας που δολοφονήθηκε από το χέρι των παρακρατικών τραμπούκων της Δεξιάς στέκει σαν φάρος!

Δεν συμβιβαζόμαστε με το ρεαλισμό της υποταγής στην κυρίαρχη πολιτική, της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής με το αστικό κράτος, τους θεσμούς και τα όργανά του!

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους συσχετισμούς, αλλά την ίδια ώρα τους περιφρονούμε!

Και από αυτή την άποψη αν σήμερα οι συσχετισμοί φαίνονται αρνητικοί για το κίνημα, το λαό και τους εργαζόμενους, καμία κυρίαρχη τάξη δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω στην πολιτική της εξαθλίωσης, της βάρβαρης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της εξάρτησης και της επιτροπείας.

Όποιος διαβάζει προσεκτικά την Ιστορία θα παρατηρήσει ότι οι τροχοί της περνούνε πάνω από τα ερείπια των αυτοκρατοριών».

Η ΔΑΚΕ παρουσιάστηκε με τον αέρα της ανερχόμενης ΝΔ και μ' ένα λόγο γεμάτο φασιστικά, ακροδεξιά και αγοραία επιχειρήματα. Οι σύνεδροι της ΔΑΚΕ όταν δε βρίσκονταν εκτός συνεδρίου, σε «συνδικαλιστικό τουρισμό», ασχολήθηκαν μ' ένα χυδαίο και αγράμματο αντικομμουνισμό.

Τα ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) βρέθηκαν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης. Ήταν αναγκασμένοι ν' απολογούνται για την κυβέρνηση, αντιμετώπισαν το σύνολο των κριτικών των παρατάξεων και τελικά έπεσαν στις 87 ψήφους, κατορθώνοντας όμως να περισώσουν 3 έδρες (από τις 4). Σε κάθε περίπτωση ήταν «τ' απομεινάρια μιας χθεσινής μέρας».

Το ΠΑΜΕ κλείστηκε -όπως συνηθίζει- στον κομματικό πύργο του και παπαγάλιζε, με λίγες εξαιρέσεις, τα νεοτροτσκιστικά σχήματα του ΚΚΕ για τον καπιταλισμό. Οι λίγοι σύνεδροι της ΑΡΕΝ (ΛΑΕ), περιέφεραν τη γνωστή καραμέλα της ενότητας, θυμήθηκαν το χθεσινό καλό ΣΥΡΙΖΑ και τελικά κατέβηκαν αυτόνομα, χάνοντας την έδρα που είχαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Οι ταξικοί σύνεδροι, που ξεπερνούσαν το εύρος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, μετέφεραν στο συνέδριο έναν πολιτικό λόγο, ανέδειξαν τα ζητήματα του ιμπεριαλισμού, του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, συνδυάζοντάς τα με την καθημερινότητα των προβλημάτων στο σχολείο και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσαν το κόκκινο πανί, τόσο για την παλιά όσο και τη νέα δεξιά. Κατόρθωσαν να ανατινάξουν τις γέφυρες συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με την υπόσχεση ότι ο τελικός κριτής θα είναι οι γενικές συνελεύσεις και ο κόσμος της εκπαίδευσης. Στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ εξέλεξαν για την πρώτη χρονιά τη σ. Μαρία Δανιήλ, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν.Σμύρνης και στέλεχος του Εκπαιδευτικού Ομίλου και τον σ. Δημήτρη Καρυώτη, στέλεχος της ΕΛΜΕ Ελευσίνας.

Αποτελέσματα εκλογών

Σύνολο 388 αντιπρόσωποι - άκυρα: 1 - έγκυρα: 387

ΔΑΚΕ 119 (84) 3 έδρες (3)*

ΣΥΝΕΚ 87 (133) 3 έδρες (4)*

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 64 (66) 2 έδρες (2)*

ΠΑΜΕ 55 (51) 2 έδρες (2)*

ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ)36 (27) 1 ΈΔΡΑ(0)*

ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) 14 (0)*

ΑΓ.ΚΙΝΗΣΕΙΣ 2 (1)*

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 1 (0)*