Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Οι εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών

1. Οι πανελλαδικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών στις 3-11-2016 έγιναν σ’ενα δυσχερές, για το συνδικαλιστικό κίνημα, τοπίο. Στη χώρα μας, το πλαστό δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ παραλύει τις πολιτικοκοινωνικές αντιστάσεις και, σε συνδυασμό με την παράδοση των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ και την αδυναμία της πραγματικής αριστεράς, δημιουργεί συνθήκες ερήμωσης των αγώνων.

2. Οι εκλογές για τα Υ.Σ. αποτελούν για τον Eκπαιδευτικό Όμιλο, αλλά και για κάθε ταξικό συνδικαλιστή, ένα πεδίο πολιτικής πάλης. Δεν απολυτοποιούμε τη συμμετοχή μας σ’αυτές ούτε όμως θεωρούμε τα αριθμητικά δεδομένα «θεό των πάντων». Οι εκλογές και οι αριθμοί έχουν τη σχετική σημασία τους, χρησιμοποιούνται από την αριστερά για να εξαχθούν συμπεράσματα, για να διορθωθούν πιθανά λάθη ή να επιβραβευτούν πρακτικές. Όποιος αποφεύγει να διαβάσει τους αριθμούς είναι μηδενιστής, όποιος όμως τους φετιχοποιεί και τους προσκυνάει είναι εκλογολάγνος. Άλλωστε οι εκλογές για τα Υ.Σ. διεξάγονται σχεδόν ολοκληρωτικά στο γήπεδο του αντιπάλου και η συμμετοχή μας σ’αυτές γίνεται αποκλειστικά για να μεταφέρουμε το μήνυμα των αγώνων και να απλώσουμε όσο γίνεται μακρύτερα την πολιτική φωνή μας.   
   Σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά δεδομένα. Στα Υ.Σ. των καθηγητών έχουμε τους εξής συσχετισμούς:
ΔΑΚΕ (ΝΔ) Ψήφοι 14.420  Ποσοστό 27,85%
ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) Ψήφοι 10.241 Ποσοστό 19,78%
ΠΑΜΕ Ψήφοι 7.791 Ποσοστό 15,05%
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Ψήφοι 7.233 Ποσοστό 13,97%
ΠΕΚ (Πρωην ΠΑΣΚ) Ψήφοι 3.698 Ποσοστό 7,14%
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΛΑΕ) Ψήφοι 2.209 Ποσοστό 4,25%

Αντίστοιχα στους δασκάλους (ΔΟΕ) έχουμε:

ΔΑΚΕ Ψήφοι 15.137 Ποσοστό 24,43% (20,95% το 2014)
ΔΗΣΥ (Πρωην ΠΑΣΚΕ) Ψήφοι 11.898 Ποσοστό 19,02% (19,52% το 2014)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Ψήφοι 8.997 ποσοστό 14,58% (17,23% το 2014)
ΠΑΜΕ Ψήφοι 8.514 Ποσοστό 13,74% (14% το 2014)
ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) Ψήφοι 4.855 ποσοστό 7,84% (10,76% το 2014)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΛΑΕ και ανένταχτοι) Ψήφοι 3.062 4,94%
Υπήρξαν επίσης ορισμένες καταγραφές π.χ χριστιανικών ή ανεξάρτητων ψηφοδελτίων καθώς και εθνικιστών στη ΔΟΕ (594 ψήφοι και 0,94%).

3. Από τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα συνάγεται: α. Πρωτιά της συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΑΚΕ (ΝΔ) β. Σημαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ γ. Οριακή μείωση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δ. Διατήρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ε. Ισχνή καταγραφή της ΛΑΕ στ. Εξαφάνιση της ΠΑΣΚΕ στους καθηγητές (ΟΛΜΕ) ζ. Αύξηση της συμμετοχής των ψηφισάντων και στα δύο συνδικάτα.

4. Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος επανεκθέτουμε τις θέσεις μας ανοιχτά σε όλον τον κόσμο της εκπαίδευσης προτιμώντας να ανοιχτεί η δημόσια αντιπαράθεση από τα «κλειστά διαβούλια». Εκτιμάμε ότι η ψήφος στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (στις οποίες συμμετέχει με διακριτό πολιτικό στίγμα ο Εκπαιδευτικός Όμιλος) ήταν ψήφος αντίστασης, αγώνα και δικαίωσης.
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ χωρίς ισχυρές κομματικές πλάτες και χωρίς αντίστοιχο μηχανισμό, αποτελούν μία θετική και ταξική «παραφωνία». Η πολιτική και εκλογική στήριξή τους αποτελεί ισχυρό δοκιμαστήριο ιδεών, ανά­χωμα στον επελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό, μήτρα δεκάδων προτάσεων, συγκρότηση μιας εν δυνάμει εκπαιδευτικής πρωτοπορίας. Ωστόσο, το τελευταίο διά­στη­μα το πολιτικό στίγμα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ «θόλωσε». Με ευθύνη ορισμένων πολιτικών συνδικαλιστικών ρευμάτων αλλά και ανένταχτων αγωνιστών κυριάρχησε, σε πολλές περιπτώσεις, ο ακολουθητισμός προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Μπροστά στα πρώτα μνημόνια και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου επιλέχτηκε η «κοινή δράση» με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο τόσο η πολιτική ηγεμονία, όσο και η οργανωτική αυτοτέλεια. 
Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει σύγχυση σε μεγάλο τμήμα αγωνιστών, και να χρεωθεί ο νεοκυβερνητισμός του ΣΥΡΙΖΑ «επί δικαίων και αδίκων». Επιπρόσθετα, συνθήματα όπως «να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά» γινόταν εύκολη λεία στον επερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα οι εμμονές στη «διαγραφή του χρέους» (από ποιον άραγε;) συσκότιζαν αντί να ξεδιαλύνουν τα πράγματα. Είναι αναγκαίο ζητούμενο να αποκρυσταλλωθεί με πληρότητα και σαφήνεια η φυσιογνωμία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ως το πρωτοπόρο κομμάτι της εκπαιδευτικής αριστεράς.

5.  Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος καλούμε τον κόσμο των σχολείων να στρατευτεί
- Στην υπόθεση της ανατροπής όλων των πολιτικών που ρημάζουν τη ζωή τους
- Στην υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών
- Στη σταθερή εναντίωση σε ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνηση, καθώς και όσων υλοποιούν ανάλογες πολιτικές
- Στην αναζοωγόνηση των σωματείων και στην ταξική ανασυγκρότηση του Σ.Κ.
   Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος-Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης καλούμε κάθε ταξικό συνδικαλιστή και πρωτοπόρο δάσκαλο να στρατευτεί μαζί μας. Κανένας δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο για το δίκιο του λαό.