Ανακοίνωση-καταγγελία της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

H ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταδικάζει τις συνεχείς επεμβάσεις πολιτικών και διοικητικών « παραγόντων» της πόλης μας στο θέμα των εγγραφών – μετεγγραφών μαθητών . Επισημαίνει ότι η χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη της ΔΔΕ και πρέπει να γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Κατά συνέπεια οποιεσδήποτε πιέσεις σε Διευθυντές σχολείων να δεχτούν ή να αφήσουν μαθητές ελεύθερους για μετεγγραφή εξυπηρετούν είτε προσωπικά είτε πολιτικά συμφέροντα και εντάσσονται στην πολιτική των πελατειακών σχέσεων.
Θεωρεί επίσης απαράδεκτη την έγγραφη απαίτηση της προϊσταμένης αρχής της ΔΔΕ Ιωαννίνων από Διευθύνσεις σχολείων να προχωρήσουν σε μετεγγραφές μαθητών, μια απαίτηση που συνοδεύθηκε, μάλιστα, από την απειλή πειθαρχικού παραπτώματος , μέσω της διαδικασίας του « εντέλλεσθε». Η διαδικασία αυτή θυμίζει άλλες εποχές και προσβάλλει συνολικά τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Η ΕΛΜΕ, τέλος, διακηρύττει ότι θεωρεί όλα τα σχολεία της πόλης ισάξια και τις απόψεις για « prestige» σχολείων καταδικαστέες και υπεύθυνες για τη διαρκή αντιπαλότητα των σχολείων και την «άγρα» μαθητών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Το δημόσιο σχολείο δεν αποτελεί επιχείρηση και δεν είναι κτήμα κανενός . Δεν έχει λοιπόν καμιά ανάγκη να διαφημίζεται και να αντιμετωπίζει το μαθητή ως εμπόρευμα. Βασικό του κριτήριο οφείλει να είναι η κατοχύρωση των βασικών μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών σε συνδυασμό με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών