Δίκη εκπαιδευτικών στη Σάμο την 1η Οκτώβρη

Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 καλούνται να δικαστούν στο Πρωτοδικείο Σάμου οι 4 εκπαιδευτικοί που εντοπίστηκαν ως «πρωταίτιοι» της κινητοποίησης του Σεπτέμβρη του 2013. Οι τρείς από αυτούς ήταν μέλη του τότε ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου (Τάκης Διαμαντίδης πρόεδρος, Νίκος Παπαβασιλείου γραμματέας, Μαρία Ξύδη μέλος) ενώ ο τέταρτος Γιάννης Τζημπούκας (αιρετός τότε του ΠΥΣΔΕ), συμπλήρωνε το πάνελ της συνέντευξης τύπου που είχε δοθεί στα πλαίσια της διήμερης κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Διοίκησης της Β/θμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο.

Η κατάληψη είχε γίνει στα πλαίσια των μαζικών 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών του κλάδου ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών, τους νέους ταξικούς φραγμούς για τη νεολαία, και το κλείσιμο σχολείων που είχαν αποφασιστεί και προωθούνταν. Ειδικότερη αφορμή και αιτία της κατάληψης ήταν ο πίνακας των «68 ολικά πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών που η Διεύθυνση διαμόρφωσε και ετοιμαζόταν να στείλει στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω....

Η δίωξη εναντίον των τεσσάρων ασκήθηκε τις αμέσως επόμενες μέρες (Σεπτέμβρης του 2013), «απαντήθηκε» με πολλές δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα και με ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων υπεράσπισης από το μαζικό κίνημα. Έμεινε στο «συρτάρι» για σχεδόν δύο χρόνια από όπου ξαναβγήκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν στάλθηκε στους 4 αγωνιστές η κλήση για τη δίκη της 1ης Οκτώβρη 2015.

Έχει σημασία το ότι καλούνται να δικαστούν οι 4 που αντιτάχτηκαν στην πολιτική των περικοπών και των απολύσεων (και μαζί τους ολόκληρο το σωματείο που με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις είχε καθορίσει κάθε στιγμή του αγώνα), σε μια συγκυρία με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στη Β/θμια της Σάμου και με περίπου 20 σχολεία της Α/θμιας κλειστά λόγω έλλειψης δασκάλων και νηπιαγωγών μέχρι και σήμερα.

Η αποφασιστική υπεράσπιση από το μαζικό κίνημα των 4 αγωνιστών, είναι για όλους αυτούς τους λόγους απολύτως αναγκαία.

Η δίκη αυτή φέρνει στη μνήμη το μπαράζ διώξεων εκπαιδευτικών μιας προηγούμενης περιόδου, όχι πολύ μακρινής, που συνδέεται με ένα νήμα με την πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Να θυμίσουμε ότι από το 2012, με βάση το μνημονιακό νόμο 4093, καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας. Μόνο τον Ιανουάριο του 2015, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές 21 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε αργία. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιστρέφουμε στο «μαύρο» παρελθόν.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013-2015

Διώκεται ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός με την κατηγορία της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ ο οποίος συμμετείχε στη 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων.

Στα Χανιά  ασκήθηκαν  διώξεις σε 6 εκπαιδευτικούς, για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν στην  48ωρη γενική απεργία της  10-11 Φλεβάρη, η πορεία της οποίας κατέληξε στην κατάληψη της αντιπεριφέρειας Χανίων.

Σε αργία τέθηκε η νηπιαγωγός Δέσποινα Κομνηνού σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους ( υπόθεση αστικής διαφοράς)

O εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Το «έγκλημα» του είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα που είχαν εξαγγείλει και πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης.

Σε αργία τέθηκε ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για υπόθεσή του αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη

Η καθηγήτρια Σοφία Ποταμιάνου, αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης αντιμετώπισε την κατηγορία της επιορκίας επειδή στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.

4 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να τιμούν απεργιακά την Πρωτομαγιά.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου καθώς και ένας ακόμη εκπαιδευτικός διώκονται επειδή συμμετείχαν στη κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όταν η διοίκηση ανακοίνωσε τη πρόθεση της να προχωρήσει στο χαρακτηρισμό δεκάδων εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων.

Διώκεται γι συνδικαλιστική δράση ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ρόμπας, μέλους του Δ.Σ Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Πειραιά και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνδικαλιστική του δράση. Το σοβαρό παράπτωμά του ήταν ότι ως μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε’ Δημοτικής κοινότητας Πειραιά μοίρασε ανακοίνωση της Ένωσης την ημέρα του αγιασμού.

Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μολάων Λακωνίας, με βάση το «νέο» πειθαρχικό για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας»

Τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Ιφιγένεια Γεωργάλα, φιλόλογος στο Γενικό  Λύκειο Αίγινας  με την κατηγορία της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, μόνο και μόνο γιατί ζήτησε την κανονική της άδεια.

Αργία στην εκπαιδευτικό Ευστρατία Λιακοπούλου, Διευθύντρια του Γυµνασίου Λεβιδίου, χωρίς πειθαρχική απόφαση

Σε αργία η καθηγήτρια Δήμητρα Γιατράκου στην Εύβοια μετά από ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα, που έφτασε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία ότι εισήλθε με το αυτοκίνητό της στον αύλειο χώρο σχολείου  όπου εργάζεται,  με σκοπό να ξεφορτώσει απεργιακό υλικό, (αφίσες, πανό, μπογιές)

Σε προκαταρκτική έρευνα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) έξω από το κτήριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης προχώρησαν ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών

Δίωξη σε βάρος του δασκάλου Χρόνη Γιώργου ο οποίος κατηγορείται εξαιτίας της επιλογής του (ως αιρετός στο Γ΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών)  να βαθμολογήσει αρνητικά, στις κρίσεις των διευθυντών

ΕΔΕ εναντίον των διευθυντών των 3ου και 6ου Δημοτικών  Σχολείων Καισαριανής

Απειλές για δίωξη σε καθηγητές εάν δεν ολοκληρώσουν την ύλη παρόλο που τους προσέλαβαν αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους (Φούρνοι Ικαρίας)

Επιχείρηση δίωξης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά

Δίωξη καθηγητών μετά από αναφορά γονέα επειδή εκθέτοντας την άποψή τους, ως γονείς, σε συνέλευση του Συλλόγου γονέων υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις μαθητών

Δίωξη σε βάρος του  Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.

Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας σε βάρος εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου επειδή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για εκλογή διευθυντή!