Το 3ο μνημόνιο είναι κιόλας εδώ στην εκπαίδευση-Καμία δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας στα βασικά αιτήματα του κλάδου!

Στη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη και τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Πιλάλη, την Πέμπτη 23 Ιουλίου, αποδείχθηκε ότι οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις δεν θα αφήσουν περιθώρια ανάσας για τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Σε όλα τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν από τα μέλη του ΔΣ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ απάντησε με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ (!!), ενώ παράλληλα αρνήθηκε οποιαδήποτε θετική δέσμευση στο μέλλον. Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων υπολείπεται των υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές. Η έλλειψη προγραμματισμού και πολιτικής βούλησης θα δημιουργήσουν αναμφίβολα τεράστια προβλήματα σε λίγες ημέρες που «θεωρητικά» θα ανοίξουν τα σχολεία.

Η «φιλολαϊκή αριστερή» κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι ήρθε για να επιβάλει τα τμήματα των 30 μαθητών, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, να εκτινάξει την ελαστική εργασία, να εκμηδενίσει για ακόμη μία χρονιά τους μόνιμους διορισμούς και να καταφέρει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του εκπαιδευτικού τα «εμπνευσμένα» νομοθετήματα Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου! Στην ίδια λογική με τις προηγούμενες ηγεσίες έρχονται να αποδομήσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από το δημόσιο σχολείο.

Όσο οι προτεραιότητες υπαγορεύονται από τους «θεσμούς» και εμείς το επιτρέπουμε, θα μετράμε πληγές!

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το δεδομένο ότι σε ενάμιση μήνα τα σχολεία ξεκινούν με πάνω από 25.000 κενά!

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Για τους μόνιμους διορισμούς δε δόθηκε αριθμός πιστώσεων, ούτε διευκρινίστηκε το πότε θα πραγματοποιηθούν. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ο τρόπος που σχεδιάζουν να τους υλοποιήσουν.

Επιμείναμε στην επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, τονίσαμε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διορισμού μας βρίσκει αντίθετους, αφού αφήνει απέξω συναδέλφους με μεγάλες προϋπηρεσίες και επιτυχόντες παλιότερων διαγωνισμών, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Μάλιστα επειδή ειπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι εκπρόσωποι αδιόριστων εκπαιδευτικών έχουν διαφορετικά αιτήματα και προτάσεις, υπογραμμίσαμε ότι αποκλειστικά υπεύθυνες γι αυτό είναι οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου με την παντελή έλλειψη προγραμματισμού που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους χιλιάδες συναδέλφους, αντιπαραθέσεις αλλά και διαχωρισμό σε διάφορες κατηγορίες.

Για ζητήματα αναπληρωτών δεν πήραμε καμία απάντηση σε όποιο ερώτημα ή πρόταση θέσαμε: πόσες είναι οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, μέσω ποιου καθεστώτος θα γίνουν οι προσλήψεις και πότε, γιατί δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες ώστε το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην πρόσληψη των αναπληρωτών να ψηφιστεί άμεσα, τι θα γίνει με τους αναπληρωτές που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα, τι θα κάνουν με τους ωρομίσθιους στα ΣΔΕ που όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά έχουν και άλλο καθεστώς ασφάλισης. Καμία απολύτως δέσμευση δεν υπήρξε και για θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ελαστικά εργαζομένων συναδέλφων, όπως επίσης και για το ζήτημα της εξασφάλισης επιδόματος ανεργίας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Μετατάξεις: Δε θα επιχειρηθεί η αναγκαστική επαναφορά των μεταταγμένων συναδέλφων στη Δευτεροβάθμια. Για τις κοινές ειδικότητες θα δημιουργηθούν οργανικές θέσεις εκεί που υπάρχουν λειτουργικά κενά, τις οποίες θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν. Για τις μη κοινές ειδικότητες πρέπει πρώτα να συσταθούν οι κλάδοι στην Α/θμια και μετά να δημιουργηθούν οργανικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο κ. Κουράκης από τη μια επέμεινε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση, από την άλλη στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η αποτίμηση της σχολικής διαδικασίας, κάτι το οποίο ουσιαστικά διαμορφώνει πλαίσιο αξιολόγησης, όπως άλλωστε απαιτεί η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε. για τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου. Αναφορικά με το μέλλον του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το περιεχόμενό του.

Βλέπουμε ότι η προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μνημονιακό στρατόπεδο, με την από κοινού ψήφιση των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο, φέρνει νέες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις .

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στη συνάντηση αδιόριστων εκπαιδευτικών με τους κ. Πιλάλη και Σκλάβο την ίδια ημέρα, στα πλαίσια της κινητοποίησης που είχε διοργανώσει στο υπουργείο η Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ). Δεκάδες ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα που προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων!

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Η ανοχή και τα όρια ξεπεράστηκαν

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015


Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ