Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Κάτω η κρατική τρομοκρατία και καταστολή

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου, μπήκε σε εφαρμογή η γενικευμένη απαγόρευση κάθε μορφής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, με εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και της κυβέρνησης. Η επίσημη αιτιολογία για την πολλοστή απαγόρευση μέσα σε ένα χρόνο, αποτέλεσε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου. Η νέα απαγόρευση δεν επιβάλλεται «εν κενώ». Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό ο οποίος διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην πρόσβαση στη μόρφωση.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μόνιμο καθεστώς «υγειονομικής ζώνης» στην Αθήνα, επιβάλλοντας κάθε τόσο απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, συλλαμβάνοντας όσους αντιστέκονται απέναντι στην πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας και της καταστολής. Η επιβολή ένος ακραία αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος περιστολής των βασικών πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση είναι το απαραίτητο και μοναδικό εργαλείο που διαθέτει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει στην καταστροφική και βάρβαρη πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – ιμπεριαλιστών που στόχο έχει να κατεδαφίσει όλες τις κοινωνικές, εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις.
Μέσα σε αυτό το καθεστώς, η ηγεσία της ΟΛΜΕ επιλέγει να παρακολουθεί τα γεγονότα «από μακρυά». Συγκεκριμένα και παρά τις εκκλήσεις που απήυθυναν οι δυνάμεις των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ προς τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ώστε να βγει ανακοίνωση που να συμπεριλαμβάνει κάλεσμα του κόσμου της εκπαίδευσης στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια του Σαββάτου 6/12, οι δυνάμεις – στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής (ΠΕΚ/ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) απάντησαν με ένα ξεκάθαρο «όχι». Και αν για τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτό αποτελεί ίσως και την πιο λογική και συνεπή στάση, καθόλου το ίδιο δεν μπορεί να περιμένει κανείς από δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά και στους αγώνες.
Πιο συγκεκριμένα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επέλεξαν να μπλοκάρουν την απόφαση για συμμετοχή της ΟΛΜΕ στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, ενώ οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ παρακολούθησαν το διάλογο από «απόσταση ασφαλείας». Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως εκ των πραγμάτων το εκπαιδευτικό κίνημα εμφανίζεται σε ρόλο παρακολουθητή των γεγονότων και σε μακάρια αναμονή ενόψει των εκλογών!
Για μια ακόμα φορά, καλούμε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο εκπαιδευτικό, να δώσει το αγωνιστικό «παρών» στη διαδήλωση του Σαββάτου 6/12. Να περιφρουρήσουμε αγωνιστικά τα δημοκρατικά και πολιτικά μας δικαιώματα, να σπάσουμε το καθεστώς τρόμου και φόβου που θέλουν να επιβάλλουν στο λαό και τη νεολαία κυβέρνηση – κεφάλαιο –ΕΕ – ΔΝΤ - ιμπεριαλιστές.


Κανείς δεν είναι πιο δυνατός από τον αποφασισμένο λαό!

Αθήνα, Παρασκευή 5/12/2014

Γιώργος Δεμερδεσλής, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΟΛΜΕ
Χρίστος Σόφης, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ